reklama

Grilovaná zelenina? Proč ne!

Vyzkoušejte na grilu něco nového! Zkuste tentokrát grilovat bez masa!

Foto: Aktuálně.cz

Grilování je často v České republice spojováno s přejídáním. Grilované hovězí steaky nebo žebírka jsou velkým lákadlem pro každého z nás, ale proč jednou neugrilovat třeba zeleninu.

Na grilu se dá připravit prakticky vše na co si vaše chuťové buňky vzpomenou. Zeleninové špízy, plněná zelenina a mnoho dalších dobrý a lehkých jídel. Máme pro vás pár receptů na vegetariánské grilování.

Lahodná zelenina

Nákupní seznam: 2 červené papriky, 1 cuketa, 1 lilek, 8 lžic řapíkatého oleje, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžíce octa balsamico, 2 špetky čerstvě namletého pepře, 3 špetky hrubě mleté soli, 1 lžíce provensálského koření

Cuketu a lilek si dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku připravíme na široké pruhy. Na marinádu si smícháme pět lžic oleje s česnekem, solí, provensálským kořením a pepřem. Zeleninu do marinády na chvilku vložíme a necháme půl hodinky odstát v ledničce. Při grilování můžeme touto směsí ještě zeleninu potírat.

Grilujeme z každé strany asi 10-15 minut. Záleží, jaký máme gril nebo, jak se povedlo zeleninu nakrájet. Papriky by měly být změklé, ale stále lehce křupavé. Hotovou zeleninu podáváme s opečenými tousty.

Rajčata plněná na grilu

Nákupní seznam: 4 masitá rajčata, 1 balení olomouckých tvarůžků, kousek másla, sekané bylinky, pepř a sůl

Rajčatům seřízneme vršky a opatrně je vydlabeme. Uvnitř zeleninu malinko osolíme. Olomoucké tvarůžky si nakrájíme na kousky a smícháme s bylinkami a pepřem. Rajčata směsí naplníme a nahoru dáme kousek másla. Přiklopíme vrškem a upevníme párátkem. Rajčátko zabalíme do alobalu a grilujeme asi 10 minut.

Místo tvarůžků lze použít jiný sýr. Výborná je niva, hermelín nebo voňavější gouda. Nebojte se, tvarůžky z grilu nijak nezapáchají a jde o opravdovou pochoutku.

Plněné papriky s ricottou a kapary

Nákupní seznam: 4 červené papriky, olivový olej, 200 g mozzarelly, 4 naložené chilli papričky, 150 g sýru Ricotta, 2 lžíce čerstvě nasekaného oregana, 1 lžíce nasekaného tymiánu, 4 lžíce kapary, 10 černých oliv, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Papriky si rozkrojíme a odstraníme z nich semínka. Papriky potřeme olivovým olejem. Natrháme si mozzarellu na malé kousky a dáme ji do paprik. Posypeme nasekanou chilli papričkou. Vše okořeníme a posypeme ricottou, oreganem, tymiánem a nahoru přijdou olivy. Papriky dozdobíme olivami.

Česnek dáme do oleje a papriky touto směsí trochu pokapeme. Papriku grilujeme asi 6 minut na středně rozpáleném grilu. Papriky nesundáváme do té doby, než se rozteče sýr uvnitř v náplni. Podáváme s bílými opečenými tousty.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama