reklama

Dopřejte si v létě unikátní chuť lilku

Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty z lilku!

Foto: Profimedia.cz

Lilek je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí. V létě si děláme lilkové saláty, pomazánky nebo jednoduše lilky grilujeme. Máme pro vás pár skvělých receptů.

Lilek patří do sekce zelenina. V letních měsících nám krásně doplňuje zahradní grilování nebo se výborně hodí na narozeninové párty v podobě jiných receptur.

Lilek načerno

Budeme potřebovat: lilek, pórek, 3 stroužky česneku, čerstvý zázvor, chilli papričku, olej, sojovou omáčku, sweet chilli omáčku, rybí omáčku, lžíci škrobové moučky

V pánvi si v oleji zpěníme zázvor, česnek a papričku. Přidáme na kousky nakrájený lilek a osmahneme. Vše zakápneme sojovou omáčkou, rybí a chilli omáčkou. Zalijeme škrobovou moučkou smíchanou s trochou studené vody. Směs necháme zhoustnout. Na závěr přidáme nakrájený pórek. Podáváme s jasmínovou rýží nebo rýžovými nudlemi.

Lilkový salát

Budeme potřebovat: 600 g lilku, hrst čerstvých bylinek, olivový olej, šťávu z jednoho citronu, trochu hrozinek, sůl, bobkový list, koriandrová semínka, 2 hrnečky vody

Oloupeme si lilek a nakrájíme ho na kostičky. Hrozinky dáme nacucat do teplé vody. Do hrnce si dáme vodu, trochu oleje, citronovou šťávu, bylinky, koriandrové semínko, bobkový list, sůl a dáme vařit. Ke konci přidáme lilek a dusíme do měkka. Měkký lilek vyndáme a nálev vaříme až se zredukuje na polovinu. Vše scedíme a přidáme napité hrozinky. Chviličku je povaříme s lilkem. Vše dáme i s nálevem zchladit a servírujeme jako přílohu k masu.

Lilkový krém

Budeme potřebovat: 2 lilky, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 zelená paprika, 1 feferonka, 150 g jogurtu, sůl, pepř, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce posekané máty

Lilky si omyjeme a dáme propíchané vidličkou do trouby asi na 180 stupňů na 20 minut. Necháme je vychladnout a stáhneme z nich slupku. Dužinu si rozmixujeme. Česnek nadrobno posekáme. Papriku a feferonku omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme s jogurtem a vmícháme do lilkového pyré. Vše osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Ke konci vmícháme posekanou mátu. Pro pikantnější chuť můžeme přidat pár kapek tabasca.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama