reklama

10 knih, které vám změní život. Doporučují slavní!

Jsou knihy, které si přečtete a za dva dny už nevíte, o čem byly. A potom jsou knihy, na které nezapomenete až do smrti, které zná celý svět, natáčejí se podle nich filmy a kdo je ještě nečetl, platí ve společnosti téměř za méněcenného. Představujeme vám desítku z těch nejlepších.

Foto: Profimedia.cz

Jsou knihy, které si přečtete a za dva dny už nevíte, o čem byly. A potom jsou knihy, na které nezapomenete až do smrti, které zná celý svět, natáčejí se podle nich filmy a kdo je ještě nečetl, platí ve společnosti téměř za méněcenného. Představujeme vám desítku z těch nejlepších.

1) Velký Gatsby

Slavný román Francise Scotta Fitzgeralda poprvé vyšel už v roce 1925. Děj se odehrává v New Yorku té doby, je klasickým příběhem o lásce, ale také obrazem pokrytecké společnosti tehdejší poválečné doby. Kniha byla několikrát zfilmována, v sedmdesátých letech ztvárnil hlavního hrdinu Robert Redford, příští rok se v kinech objeví verze s Leonardem DiCapriem.

Doporučuje: Marc Jacobs

2) Modlitba za Owena Meanyho

V souvislosti s americkým autorem Johnem Irvingem se nejčastěji mluví o Světu podle Garpa, eventuelně o neméně slavných Pravidlech moštárny, a na Owena Meanyho se tak trochu zapomíná. Propracovanost postav, brilantní vypravěčský styl, dojemné, ale i úžasně humorné pasáže vás určitě dostanou.

Doporučuje: Tereza Kostková

TOP 10 nejoblíbenějších dětských knih najdete ZDE >>

3) Kmotr

Bestseller italského spisovatele Maria Puza o tom, jak funguje italská mafie. O jejím bossovi, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty. Víc zřejmě netřeba popisovat. Každý jistě už slyšel o slavném filmu s Marlonem Brandem a Al Pacinem v hlavní roli.

Doporučuje: Tereza Pergnerová

4) Pán much

Románová prvotina nositele Nobelovy ceny Williama Goldinga. Příběh chlapců z internátní školy, kteří se ocitnou na opuštěném ostrově, se dnes už stal literární klasikou. Jen dodáme, že hra na Robinsony se brzy změní na boj všech proti všem, v němž je největší předností síla, autorita a schopnost šířit strach.

Doporučuje: Stephen King

5) Deník Anne Frankové

Anne Franková byla židovská dívka, která se během druhé světové války skrývala v Amsterdamu a během té doby si psala deník, který dnes znají snad všechny národy světa. Po dvou letech skrývání byla Anne odhalena a odvezena do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde v pouhých šestnácti letech zemřela na tyfus.

Doporučuje: Natalie Portman

6) Hodiny

Román Michaela Cunninghama je mistrovským dílem oceněným Pulitzerovou cenou. Je to kniha o umírání a bezmoci, ale také o ohleduplnosti a lásce. Předlohou tomuto dílu byla Paní Dallowayová Virginie Woolfové, a naopak podle tohoto díla vznikl oskarový film.

Doporučuje: Brooke Shields

7) Šalamounova píseň

Román černošské spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny Toni Morrison miluje celá Amerika, a tak není divu, že získal spousty tamních ocenění. Hlavním tématem je hledání černošské identity, boj za rovnoprávnost a důstojnou existenci nejen jakékoli menšiny.

Doporučuje: Barrack Obama

8) Na východ od ráje

Příběh komplikovaného vztahu dvou nevlastních bratrů, který navíc ovlivňuje velmi přísná otcova výchova. Sám autor John Steinbeck považoval knihu za to nejlepší, co kdy napsal. Možná i proto, že je román založen na skutečném osudu jeho vlastního dědečka.

Doporučuje: Oprah Winfrey

9) Alchymista

Největší brazilský bestseller všech dob, autorem je Paulo Coelho. Jde o téměř pohádkové vyprávění o cestě za zakopaným pokladem. Zároveň jde o výzvu k naplnění vlastního osudu a dotvoření vlastní osobnosti.

Doporučuje: Tereza Maxová

10) Nuda

Římský malíř neustále trpí pocity nudy a bezútěšnosti, na kterou nachází jediný lék - nahodilá sexuální dobrodružství. Doopravdy ho ale vyléčí až vlastní žárlivost.

Doporučuje: Liběna Rochová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Leonardo DiCaprio: Muž mnoha tváří slaví narozeniny

Rozhovor: O šťastných cestách domů s Danou Batulkovou

10 největších módních chyb mužů. Děláte je taky?

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama