reklama

Pár důvodů, proč ignorovat Velikonoce

Jestli patříte mezi ty, kdo odmítají pochopit, proč by měli tenhle svátek slavit, potěšíme vás. Existuje totiž několik dobrých důvodů, proč můžete svátky vajec (nebo čeho vlastně) klidně ignorovat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud se na Velikonoce těšíte, asi vám teď zkazíme radost. Jestli ale patříte mezi ty, kdo odmítají pochopit, proč by měli tenhle svátek slavit, potěšíme vás. Existuje totiž několik dobrých důvodů, proč můžete svátky vajec (nebo čeho vlastně) klidně ignorovat.

Také vás vždycky zaskočí, když vám teď, na začátku dubna, někdo popřeje hezké svátky? Vždyť na Vánoce je moc teplo a jmeniny máte až v červnu! Mimochodem, velmi zajímavé je, že zatímco kvůli Vánocům nadávají spíše muži, Velikonoce nesnášejí většinou ženy. Čím to asi bude, že? 

Nenechte se proto rozhodit a klidně dál pokračujte ve velikonočním sabotování. Proč?

1)  Zbytečné násilí

Proč by se ženy měly od někoho nechat šlehat pomlázkou, a ještě mu za odměnu darovat vejce a další laskominy? A proč by muži, kteří jsou psychicky v pořádku, měly mlátit ženy jen proto, že přišlo jaro? Nebo že někdo údajně vstal z mrtvých? Těm řečem o plodnosti snad nevěříte... 

2) Bezdůvodné ponižování

Kromě fyzické stránky je třeba vzít v potaz ještě tu psychickou. Nebo si vážně někdo myslí, že je příjemné, když vás ráno někdo vzbudí a ještě v pyžamu vás zlije vodou? Polije peřiny i drahou matraci? Opravdu skvělý důvod k oslavám...

3) Prapodivný mix

Nemluvě o tom, že nikdo, pokud zrovna není vzdělaný teolog či kulturolog, vlastně moc neví, proč tyhle věci dělá. Jistě, je to tradice. A dál? Kde se vzala? Je pohanská nebo křesťanská? Proč někdo v pátek drží půst jako správný křesťan a pak pohansky běhá s pomlázkou? 

4) Plýtvání časem

Než vůbec dojde k samotnému mlácení, musí ženy obětovat spoustu času (i peněz), aby pořídily vejce, obarvily je a ozdobily, připravily mašle na pomlázku, vyzdobily byt, nedejbože dekorace vlastnoručně vyrobily, dále nakoupily dostatek čokolády pro malé a ještě více alkoholu pro větší. Takové zbytečné plýtvání!

5) Převlečený Valentýn

Nadáváte na Valentýna, protože je to jen trik obchodníků, jak z vás dostat peníze, ale Velikonoce vám nevadí? Jistě, nemá u nás tak dlouhou tradici a nepochází odtud, ale ani Velikonoce přece nevznikly v Čechách nebo na Moravě.

6) Kocovina

Možná by se to celé dalo shrnout do jedné věty: Pro Čechy, jeden z nejateističtějších národů vůbec, jsou Velikonoce jen dalším důvodem se opít. Není jednodušší raději najít někoho, kdo má narozeniny, když už alkohol tak nezbytně potřebujeme?

7) Žaludeční nevolnost

Stejně jako o Vánocích jde také o obžerství, navíc dost jednotvárné. Neznáme nikoho, koho by bavilo jíst čtrnáct dní v kuse vejce, a komu by z toho nebylo zle. A komu by z toho nerostla hladina cholesterolu v krvi...

8) Pohyblivost

Každý rok musíte hledat a zjišťovat, na který den Velikonoce letos připadnou, abyste věděli, kdy máte volno a nemusíte do práce. I na Vánoce se v tomhle ohledu můžete spolehnout, vždycky víte, kdy je čekat. Něco tak nestálého jako Velikonoce přece nemůže mít nikdo rád.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Změna času: Pár rad, jak se nenechat rozhodit

Angelina Jolie: Nikdy jsem nechtěla mít děti

Vlažná voda s citronem po ránu: Účinná prevence nemocí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama