reklama

5 znamení, že nejste tak chytří, jak jste si mysleli

Někdy si o sobě myslíme, že jsme až příliš chytří - ať už příliš chytří na nějakou činnost, nebo prostě jen chytřejší než ostatní - a zbytečně nás to brzdí v rozvoji.

Foto: Isifa/Thinkstock

Někdy si o sobě myslíme, že jsme až příliš chytří - ať už příliš chytří na nějakou činnost, nebo prostě jen chytřejší než ostatní - a zbytečně nás to brzdí v rozvoji. Aniž si to uvědomujeme, sami sobě tím škodíme. Podívejte se na následujícíh pět bodů, podle kterých poznáte, že možná nejste zase tak chytří, jak jste si mysleli.

Týká se vás některý z nich? Nebo snad dokonce všechny? Zamyslete se nad tím, v mnoha ohledech vám to může zlepšit život... Některé body vás možná naštvou, a tak ještě trochu zbaběle dodáváme, že jsme si je nevymysleli pomstychtivě my, ale sestavili je odborníci z webu o zdravém životním stylu Fitnea.com.

1) Nejste úspěšní

Opravdu chytří lidé nemrhají svou inteligencí, ale proměňují ji v pracovní úspěch, který se pak samozřejmě promítá do jejich osobního života. Takže pokud je vám pětatřicet a stále bydlíte u rodičů, případně v podnájmu s několika dalšími spolubydlícími, tak pravděpodobně nejste tak chytří, jak jste si o sobě možná mysleli. Chytří lidé totiž vymyslí způsob, jak vydělat dost peněz na to, aby mohli být co nejdříve samostatní. 

2) Hádáte se

Chytrý člověk neztrácí čas nekonečným debatováním a hádkami. Necítí potřebu někomu dokazovat, že má pravdu, i když ji samozřejmě má. A to ani v práci, ani doma, ani mezi přáteli. Šetří si tak energii na důležitější věci, které mají narozdíl od konfliktů nějaký smysl. Takže jestli se celkem často s někým o něčem dohadujete a plýtváte energií jen kvůli tomu, aby bylo po všem a prosadili jste si svůj názor, pravděpodobně moc chytří nebudete.

3) Nestíháte

Máte většinu dne pocit, že čas ubíhá hrozně rychle, a vy nikdy nemůžete stihnout to, co chcete, nebo co musíte? A přitom víte, že jsou lidi, kteří zvládnou totéž, ale nestresují se u toho a ještě jim odpoledne zbyde čas třeba na to, aby si šli třeba zaplavat, zatímco vy děláte přesčas. Rozdíl mezi vámi a jimi je bohužel v tom, že oni jsou chytřejší a ovládají time management. Anebo se prostě soustředí na práci, nikoli na ten stres samotný.

4) Hodně mluvíte

Vlastně mluvíte víc, než posloucháte. Opravdu talentovaní umělci, úspěšní byznysmeni, ani vysokoškolští profesoři tohle nedělají. Vědí totiž, že poslouchat někoho je mnohem prospěšnější. Ať už pro vás a vaše obohacení, tak pro váš vzájemný vztah s daným člověkem. Navíc opravdu chytří lidé nepotřebují být pořád slyšet a už vůbec nemají potřebu mluvit o sobě nebo o svých názorech, aniž by se na ně někdo ptal. 

5) Nečtete

Kdybyste chtěli najít jednu vlastnost, která spojuje lidi s vysokou inteligencí, určitě to bude záliba ve čtení. Literatura faktu nebo odborná literatura je samozřejmě prospěšnější, ale koneckonců i čtení detektivky bude prospěšnější než bezcílné civění na televizi. Můžete zkoušet odhadnout, kdo je vrah, ale kromě toho si čtením tříbíte svůj vlastní jazyk, pravopis a způsob vyjadřování.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 věcí, které můžete udělat ihned, abyste byli úspěšní

Test: Mají vás rádi kolegové v práci?

Jak se zbavit pracovního stresu za pouhých pět minut?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama