reklama

Prostě, vlastně, jako. Na jakém slovu jste závislí vy?

Každý z nás má svoje oblíbené slovo (často ne jen jedno), které často používá. Pořád ho používá. Protože neví, co místo něj říct jiného, protože s ním věta zní tak nějak chytřeji, a nebo si na něj jednoduše zvykl a už se ho nemůže zbavit.

Foto: Isifa/Thinkstock

Každý z nás má svoje oblíbené slovo (často ne jen jedno), které často používá. Pořád ho používá. Protože neví, co místo něj říct jiného, protože s ním věta zní tak nějak chytřeji, a nebo si na něj jednoduše zvykl a už se ho nemůže zbavit. Také se v těchto řádcích poznáváte?

Oficiálně jsou nejčastěji používanými slovy v mluvené (na papíře si samozřejmě dáváme víc záležet) češtině spojky a ukazovací zájmena, což je trochu nuda. Mezi jediná smysluplná slova na vrcholu žebříčku, který dali před pár lety dohromady odborníci s Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, patří asi jen "já" a "prostě". 

Mnohem zábavnější tedy je zanalyzovat si svůj vlastní projev, a projev lidí kolem sebe. Schválně se na to soustřeďte klidně jen pouhých pět minut. Vy sami a určitě i vaši blízcí nebo kolegové používáte hromadu takzvaných floskulí, které fungují jen jako taková vata. Výplň mezi faktickým sdělením.

Podle Slovníku cizích slov je floskule jen bezobsažná fráze a pouze naučená věta. A takové kolem sebe můžete slyšet každou minutu. Níže jsme sepsali ty, které slýcháme (nebo říkáme) my. Poznáte se v nich?

1) V podstatě

Když si nejsme úplně jistí, že něco tak opravdu je, tak to tak je jen v podstatě. "V podstatě se ti to povedlo." nebo "V podstatě máš pravdu." Existuje ještě horší varianta než "v podstatě", a sice "ve své podstatě".

2) Jakoby

Tímhle slovem všechno trochu relativizujeme. Neumíme něco vysvětlit, nejsme si jistí, tak je to jen jakoby. A pak už si na to tak zvykneme, že to říkáme jakoby pořád.

3) Nicméně

To zní prostě dobře, že? Dodává to člověku na důležitosti, a přitom to znamená obyčejné "ale". Vlastně je spousta slov, kterými se "nicméně" dá nahradit, pokud ho používáte až příliš často.

4) Vlastně

Tím se dostáváme ke slovu "vlastně". To se dá použít jakkoli. Jak vidíte na předchozím odstavci, je skvělé například na slepení svou vět, které by na sebe třeba jinak nenavazovaly.

5) Údajně

To se taky hodí. Když nechcete něco vydávat za svoji myšlenku, použijete slovo údajně a je to. S tímhle slovem se můžete často setkávat v médiích, ve zprávách, jejichž pisatel si něčím není úplně jistý, anebo chce jenom znít chytře.

V médiích se setkáte s řadou zbytečných, ale důležitě znějících floskulí nebo klišé. Patří mezi ně například tyhle: jde o to, napříč politickým spektrem, vlajková loď, mapovat a podobně.

Na ulici pak můžete slyšet ještě další druh hovorových a velmi častých výrazů jako třeba: víš co, ty vole, chápeš, víš jak, jako, normálně, no, viď... 

A teď se přiznejte - která z výše uvedených slov používáte vy? A která další byste na náš seznam připsali? 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 znamení, že nejste tak chytří, jak jste si mysleli

Mám dluhy a nikdo to neví. Stydím se říct si o pomoc

Škodí inteligence? Za vysoké IQ se platí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama