reklama

Romantika na Valentýna netáhne. Češi se raději smějí

Na gauči a před televizí. Taková je nejčastější podoba valentýnských oslav v ČR. A co přitom lidé dělají?

Foto: Thinkstock

Svatý Valentýn se u nás definitivně zabydlel, ať už si o tom myslíme cokoliv. Podle průzkumu ho slaví už polovina všech Čechů, což je hodně, protože dotázaní pocházeli ze všech generací. Na žádnou velkou romantiku si přitom ale nepotrpí.

S partnerem nebo partnerkou oslavuje valentýnský večer šest z nás, ale čtyřicet procent Čechů tráví Valentýna o samotě. Z nich pak pochází nejvíc těch, kteří by jako ten správný "lásky čas" viděli první máj.

Jak oslavy vypadají?

Nadpoloviční většina Čechů připravuje pro svůj protějšek večeři v teple domova. Jen deset procent si však jídlo nechá domů dovézt. Necelá pětina dvojic si zajde na večeři do restauraci. A celá šestina párů se přiznává k tomu, že ani nevečeří a spíše jen pije

Doporučujeme: Romantický valentýnský večer? Chce to hezké prádlo

Co se týká konzumace nápojů, více než třetina zamilovaných preferuje víno. Pivo a sekt shodně konzumuje pětina dotázaných a desetina lidí si dá raději tvrdý alkohol. Největší objem naštěstí zaujímají nealko nápoje s 43 procenty.

Třetina lidí také vůbec neřeší dárky. Přesto se více než polovina párů navzájem během Valentýna obdaruje. Za nejvhodnější dárek považuje květiny celých osm z deseti 10 Čechů. Polovina preferuje sladkosti, třetina je spíš pro šperky. Každý pátý obdarovaný by ocenil spodní prádlo a jedna šestina Čechů by si přála dostat erotické pomůcky.

Klasika u televize

Asi vás zaskočí, že přibližně šestina dvojic stráví dokonce i valentýnský večer brouzdáním na internetu a sociálních sítích. Ani fakt, že si během večera povídá jen polovina párů, nezní kdo ví jak zamilovaně. A k tomu se ukázalo, že šest z deseti zamilovaných tráví večer tak jako jindy: sledováním televize.

Zajímavě dopadla otázka ohledně preference toho, na jaký pořad by se v Den zamilovaných rádi dívali muži a ženy a na jaký pořad se nakonec po dohodě s partnerem/partnerkou dívají. Po sečtení hlasů s přehledem zvítězil žánr komedie s 36 procenty, v závěsu se umístila romantika s 21 procenty.

Láska je kompromis

Mnohem zajímavější jsou ale výsledky z pohledu jednotlivých pohlaví. Například 57 procent žen by se rádo dívalo na romantický film, ale nakonec u něj skončí pouhých 7 procent. Na stejnou otázku nicméně muži odpověděli tak, že romantický film nakonec sledují v třetině případů. Komedii by preferovala pouze každá pátá žena, po dohodě s partnerem ji ale sleduje téměř každá druhá žena.

Výsledky průzkumu, který v ČR provedla firma UPC, tak mimoděk přinášejí jeden poznatek: láska je především o schopnosti dělat kompromisy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Top 15 romantických filmů: Který je ten nejlepší?

Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky

Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama