reklama

Nohy na stůl - jde o zdraví. Šéf to pochopí!

Jestli pro vás pavučinky na kůži přestaly být už jen kosmetickým problémem, je na čase s křečovými žilami něco dělat…  

Foto: Profimedia.cz

Jestli pro vás pavučinky na kůži přestaly být už jen kosmetickým problémem, je na čase s křečovými žilami něco dělat…

Ti, kdo stojí celý den na nohou, to znají velmi dobře. Po hodinách stání si mohou v pauze na chvíli ulevit, ale potíží se natrvalo nezbaví. Křečové žíly jsou součástí jejich povolání.

Gravitaci nepopřeš

Co jsou vlastně křečové žíly, nebo také varixy? Jde o rozšíření povrchových žil na nohou, příčinou většinou bývá vrozená méněcennost žilní stěny. Žíly na nohou to totiž odnáší ze všech nejvíce, protože vracejí do srdce krev přes největší gravitační odpor. Pomáhají jim k tomu chlopně na stěnách, ale ty se s věkem opotřebují, stejně jako se vlivem různých faktorů ztenčuje stěna žíly a stává se méně pružnou.

Varixy trpí dvakrát více žen než mužů a často se pravděpodobnost jejich výskytu dědí z generace na generaci. Nadváha nebo těhotenství mohou k výskytu také přispět.

Mohou být i v obličeji

Méně závažným typem křečových žil jsou metličky, které vypadají jako červená nebo nafialovělá žilnatina pod kůží nohou, ale i na obličeji.

Jak se metliček zbavit? Účinné bývá ošetření injekcí sklerotizačního roztoku, který žílu zalepí, a ta odumře. V poslední době je oblíbené i ošetření laserem. Zde ale hrozí, že se nepříjemný problém může objevit znovu. Léky, jako jsou například venotonika, zvyšují pružnost a pevnost a mají příznivý vliv na napětí žilní stěny. Varixy ovšem zcela vyléčit nemohou.

Nejde jen o kosmetickou vadu

Větší křečové žíly představují závažný zdravotní problém. Varixy dosahující v průměru až jeden centimetr je třeba řešit jedině operativním zákrokem, kdy se odstraní celá žíla. Po absolvování operace je třeba ještě několik měsíců nosit silné stahovací punčochy.

Tomu se raději v létě vyhněte. I proto bývá jako ideální období pro operaci podzim a zima. Navíc vám na sluníčku hrozí, že čerstvé jizvy zůstanou.

Kdy je to vážné?

Zpozornět byste měli, jakmile nohy otékají po delším stání, cítíte otlaky nebo bolesti. Poté je již na místě navštívit specialistu. Křečové žíly mohou mít za následek bolestivý bércový vřed, který se dlouho a špatně hojí. 

Taková rána nad kotníkem je bolestivá a často hnisá. Trombóza je potom sraženina, která začíná v povrchové žíle. Z žilního systému se může dostat přes srdce až do plic, a může tak vést k závažným komplikacím s tragickými následky.

Myslete na to předem

Obezita, dlouhé stání, těhotenství nebo zácpa… To vše jsou faktory, které vznik křečových žil podporují. Napadlo vás někdy, že i o své žíly musíte pečovat?

Hlavní je sport a také dostatečný obsah vlákniny ve stravě jako prevence zácpy. I známé hemoroidy nejsou nic jiného než křečové žíly v oblasti konečníku.

Kam se obrátit?

Mnoho dalších zajímavých a důležitých informací o zdraví naleznete na stránkách Zdraví jako vášeň. Jde o internetový projekt Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR), druhé největší veřejné pojišťovny na území ČR.

ZP MV ČR má za sebou již 17 let úspěšné činnosti a je otevřena všem věkovým, sociálním a profesním skupinám obyvatelstva. Jejích služeb v současné době využívá téměř 1 130 000 klientů, kteří pochopili, že zdraví je nejcennější hodnotou lidského života.

Jaké jsou výhody ZP MV ČR:

  • přispívá na některá vyšetření a očkování nad rámec veřejného zdravotního pojištění
  • přináší široké spektrum slev a výhod
  • vytvořila unikátní službu KARTA ŽIVOTA, se kterou se vám dostane ještě rychlejšího a cíleného zásahu lékařů záchranné služby
  • poskytuje nejjednodušší administrativu pro OSVČ
  • poskytuje bezkonkurenčně výhodné cestovní pojištění
  • přináší zajímavé preventivní programy na rok 2011

Více informací naleznete na http://www.zdravijakovasen.cz/,   kde v současné době probíhá pro pojištěnce soutěž o auto. Pokud si zřídíte Kartu života, můžete vyhrát rovnou dva vozy Suzuki SX4 - více na http://www.zdravijakovasen.cz/souteze/soutez-o-automobil-suzuki-sx4. Soutěžit můžete až do září!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

 

CO ANO A CO NE

Jako sportovní aktivita je ideální chůze a sporty, kde zatěžujete hlavně svaly na nohou. V práci, kde většinu dne stojíte nebo sedíte, se aspoň každou půlhodinu projděte. Občas si dejte nohy do polohy, aby byly výše než srdce. Zkrátka občas to chce nohy na stůl - ať už tomu říká šéf, co chce… Při sezení nohy nekřižte přes sebe, časem by se mohly objevit potíže s krevním oběhem. Ani vysoké podpatky, bez kterých se neobejdete, nejsou ideální…

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama