reklama

9 důvodů, proč jste nedostala menstruaci

Jak poznat, že opožděná menstruace není hrozbou? Podívejte se na 9 důvodů, kdy k tomu může dojít...

Foto: Profimedia.cz

Každá z nás to už alespoň jednou v životě zažila. Stres, nervozita, čekání na menstruaci a těhotenské testy. Ne vždy ale opožděná perioda musí znamenat těhotenství.

Uvědomte si, že menstruační cyklus se liší u každé ženy. Některé se dočkají každých 28 dní, ale ve skutečnosti to není pravidlem pro každého. Menstruační cyklus dokáže rozhodit jakákoliv změna či stres, proto zachovejte klid a pozorně si přečtěte, co se mohlo stát ve vašem případě.

Kdy začít "plašit"

Průměrná menstruace trvá od 3 do 7 dnů a objevuje se jednou za měsíc. Ženské tělo potřebuje několik let, aby se vše ustálilo. Některé z nás jsme schopné nástup předpovídat téměř na hodiny přesně, jiné o ní ani neví. Jako nepravidelnost se označuje vše, co se odlišuje od posledních cyklů, které jste prodělala. Soustřeďte se nejen na nepravidelnost periody, ale také na předčasné krvácení, velmi slabé až po silné. Pokud netrpíte PMS (premenstruačním syndromem), považuje se za abnormální věc i silná migréna a křeče.

Náš tip: První menstruace? Zbavte dceru studu!

Pokud chcete plánovaně otěhotnět, opoždění vás určitě nerozhodí, naopak otevřete šampaňské a radujete se jako o život, ale ty, které rozhodně potomka neplánují, čeká v takové situaci hodně stresu. Ženské tělo je složité a to už vůbec nemluvíme o pravidelném cyklu.

Stres je hlavní nepřítel

Stres k zdravému životnímu stylu nepatří. Stejně jako způsobuje problémy s krevním tlakem a srdcem, dokáže ovlivnit i menstruační cyklus. Pokud pracujete s velkým vypětím nebo ve stresujícím prostředí, začne tělo vylučovat méně hormonů, které zodpovídají za ovulaci a pravidelné měsíční trápení.

Léčba je jednoduchá a lékaře potřebovat nebudete. Zkuste více relaxovat a odpočívat, aby vaše tělo dostalo jasný signál, že nemusí jít do obrany, ale naopak nechat všechny procesy volně plynout.

Životní rytmus

Změna životního rytmu se tváří jako neškodná záležitost, ale náš organismus to vidí jinak. Klasickým případem může být cestování mezi časovými pásmy a jiné významné změny denního režimu. Problémy mají hlavně ženy, které nestřídají pravidelně denní a noční směny.

Čtěte také: Bylinky na 5 nejčastějších potíží: Trávení i menstruace

Dezorientaci rytmu pak tělo řeší nepravidelnou menstruací nebo ji dokonce nedostanete vůbec. Řešení je v případě častého cestování složité, musíte doufat, že se s tím váš organismus nějak vypořádá sám. Co se týče směn, zkuste svému tělu dokázat, že jde o normální jev, dostatečně pijte a i když pracujete v noci, pak nezapomeňte pravidelně jíst.

Nemoc 

Podobné účinky mají i náhlé prudké nebo naopak dlouhodobé onemocnění. V tomto případe nemá opoždění významné trvaní, avšak jde-li o vážnější diagnózu, nemusí se menstruace dostavit vůbec.

Vše se nastaví do normálu ve chvíli, kdy si vaše tělo získá dostatek síly a obraných látek.

Léky

Začala jste užívat nové léky, pak zpožděná menstruace může být právě jejich důsledkem. Zkuste zajít za svým ošetřujícím lékařem a pobavte se o možných vedlejších účincích.

Nejspíš vám poradí, abyste vyčkala, až se vše dostane do normálu nebo se s vámi dohodne na změně léku, který berete za jiný a šetrnější.

Nadváha

Ani v tomto případě nevěstí nic dobrého. Vysoká nadváha rozhodí vaše tělo natolik, že přestanete pravidelně menstruovat. Vyšší obezita cyklus dokonce i zastaví. Což je možná pro dámy dobrou zprávou, avšak popírá to veškerou ženskou přirozenost. Tukové zásoby dokážou ovlivnit nejen měsíčky ale i ovulaci, důsledkem je příliš velká produkce estrogenu.

Většinou pomůže pravidelné stravování, které dá tělu jasně najevo, že je vše v pořádku, nemusí dělat zásoby a už vůbec není třeba zastavovat přirozené dámské záležitosti. K tomu si samozřejmě nezapomeňte hlídat pitný režim a hlavně dostatek pohybu. Uvidíte, co s vámi udělá pravidelná procházka nebo nějaký zajímavý spalovací sport.

Podvýživa

Podobně si s vaší periodou pohraje i náhlý úbytek váhy nebo dokonce podvýživa. Stačí držet drastickou dietu, kdy zhubnete velmi rychle a malér je na světě. Vlastně jde o opačný jev, kdy kvůli nedostatečnému množství tělesného tuku, tělo neprodukuje estrogen a menstruace vymizí úplně.

Vše se vrátí k normálu, když trošku přiberete zpět na normální váhu nebo v případě hubnutí při obezitě, nastolíte nedrastický režim a začnete dodržovat pravidelnou stravu v rozumné míře, pitný režim a pravidelný pohyb.

Menopauza čeká na každou z nás

Premenopauza je období několika let před nástupem přechodu. Pravidelný cyklus se mění a je zcela odlišný od toho, na který bylo vaše tělo zvyklé. Menstruace je slabší, silnější, méně častá nebo zcela přestane. Lékaři tuto věc řeší nasazením antikoncepce nebo doplněním hormonů.

Čtěte také: Menopauza ve 24 letech? Problém (nejen) topmodelek

Hned za tímto problémem následuje menopauza, konec reprodukčního období ženy. Hladina hormonů klesne a k mensesu už nedochází. Jde o přirozený proces okolo padesáti let. Kuřačky tento stav zažívají zhruba o 2 roky dříve. Odborníci se shodují, že nepravidelnost někdy začíná už deset let před nástupem menopauzy, klidně po čtyřicítce (viz premenopauza). K menopauze dochází i při chemoterapii či operaci odstranění pohlavních orgánů.

Cvičení může být nepřítel

Vaše tělo potřebuje hodně energie, aby po 28 dnech zvládlo celý cyklus dokončit. Pokud spotřebujete příliš mnoho energie na cvičení, už nebudete mít dostatek silo na pravidelné měsíčky.

V tomto případě je rada jasná, zkuste zvolnit a spíše chodit na procházky než se potit v posilovně či hopsat na cvičení.

Alkoholičky nemenstruují?

Že vaše játra nemají nic společného s tímto probléme? Není to pravda. Regulují cyklus metabolizováním estrogenu a progesteronu. Intenzivní pití je může poškodit, a to je potom příčinou nepravidelné periody.

Radostná událost

Posledním důvodem a snad i radostí, kdy menstruace nepřijde, je těhotenství. Jistotu získáte pomocí těhotenského testu a návštěvou u lékaře, ale o tom se nemusíme dlouze rozepisovat, protože to už jste nejspíš jednou či vícekrát zažily, a dobře víte, co a jak. 

Pokud těhotná nejste, uvědomte si, že byste neměla být bez menstruace déle než 2 měsíce. V takovém případě navštivte příslušného specialistu.

Máte i vy zkušenosti s nepravidelnou menstruací? Co bylo příčinou? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 způsobů, jak zatočit s rýmou

Mýty kolem umírání: Bolí to?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama