reklama

Koupete se v moči? Problém bazénů: Voda a lidé

Koupat se ve volné přírodě je často o strach, co všechno můžeme chytit. Pomůžeme si, když si půjdeme zaplavat na koupaliště?

Foto: Isifa/Thinkstock

Koupat se ve volné přírodě je často o strach, co všechno můžeme chytit. Pomůžeme si, když si půjdeme zaplavat na koupaliště?

Podle ministerstva zdravotnictví, na jehož stránkách najdete i informace o vhodnosti koupání, je na oficiálních koupalištích riziko negativního ovlivnění zdraví z nevyhovující jakostí vody nejnižší.

Bazén: Směs chlóru a bakterií

Voda  se totiž neustále upravuje (recirkulací a dezinfikcí). Její jakost je pravidelně sledována a výsledky laboratorních analýz jsou neprodleně předkládány příslušnému příslušnému hygienikovi. 

I přesto tento druh koupání s sebou určitá rizika přináší. Ve vodě i v šatnách můžete chytit plísně, z chlóru z upravované vody mohou vznikat alergické reakce. Při předávkování chlór těká do ovzduší a vytváří organické sloučeniny, které dráždí dýchací cesty, oči a oční spojivky. Říkáte si tedy "čím méně, tím lépe"? Ani ne: při snížení dávky se v bazénové vodě zase nepodaří úplně zlikvidovat škodlivé mikroorganismy.  

Doporučujeme: Jdete se koupat? Pozor dejte i na tropickou nákazu

Navíc vedle dřívějších zařízení, určených především k plavání, roste počet bazénových komplexů určených k relaxaci a zábavě: aquaparky, nejrůznější druhy a typy vířivek, horké vany, relaxační vany, tzv. floating tanky a řada dalších vodních atrakcí. V těchto komplexech je většinou teplota vody vyšší (nad 28 stupňů) a tím se úměrně zvyšují i možná zdravotní rizika. Například nálezy bakterií, vyvolávající kožní onemocnění, činí v teplých bazénech 38, 9 %. Ve studených bazénech je to jen 5,7 %.

Koupete se v moči?

Z kůže a sliznic návštěvníků se smývají do vody nejrůznější mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a parazitičtí červi. Většinou jsou neškodné, ale spolehnout se na to nemůžeme.  

Náš tip: Vlastní bazén: Místo luxusu zničené zdraví

Koupající se osoby uvolňují do vody bazénů také různé organické látky jako pot, moč, mazové a slizové sekrety a dále zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů, mýdla apod. Všechny tyto látky samy o sobě mohou zhoršit kvalitu vody a podporovat nárůst biofilmů na stěnách bazénu a v potrubí, které množení nejrůznějších typů mikroorganismů ještě dále podporují. Například látky, obsažené v moči, fekáliích a potu se přeměňují ve vodě až na dusíkaté látky.

Koupání na vlastní riziko

V bazénech se snadno setkáte například se známým "zlatým" stafylokokem, který je velmi agresivní. Způsobuje lokalizované hnisavé infekce (např. záněty kůže, záněty vlasových lůžek, záněty očí, hnisavé onemocnění měkkých tkání a řadu dalších). Může vyvolat střevní a žaludeční potíže, ale i horečnatá respirační onemocnění.

Pseudomonas aeruginosa již tak známý není, ale přesto jde o všeobecně rozšířený mikroorganismus, jehož zdrojem je sám člověk. Uvolňuje se sekrety z pokožky a sliznic i ze zažívacího a vyměšovacího traktu. Prostředí bazénů mu díky teplému a vlhkému prostředí poskytuje ideální podmínky pro rozvoj. Způsobuje infekce močového a respiračního traktu, záněty kůže a podkožní tkáně, záněty oční rohovky, vnějšího a středního ucha i zánět mozkových blan.

Před vstupem do bazénu se osprchujte!

Nejdůležitějším faktorem, určujícím stupeň rizika vzniku jakéhokoliv onemocnění v umělých bazénech a koupalištích, je především zdravotní stav a chování návštěvníků. Přitom stačí tak málo: před vstupem se ospchovat a rozhodně nechodit do bazénu, když člověk trpí nějakým infekčním onemocněním.

Přestane-li kvalita vody vyhovovat hygienickým požadavkům, je provozovatel zařízení ze zákona povinen okamžitě stav napravit. Pokud se ani pak jakost vody nezlepší, pak musí  provoz zastavit až do definitivního odstranění závady. V případě nedodržení této povinnosti hrozí provozovateli tohoto zařízení pokuta až do výše dvou miliónů korun.

Další děsivé, důležité a především zajímavé informace najdete ZDE.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak dostat vodu z ucha a další nástrahy koupání

 Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha 

Hladem se dá umřít i v Česku. Našlápnuto mají 4000 lidí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama