reklama

3 tipy, čím a jak v kuchyni nahradit sůl!

Sůl neboli "bílé zlato" člověku pomáhá a někdy naopak škodí. Víte kolik jí denně můžete zkonzumovat a hlavně čím a jak ji v kuchyni nahradit?

Foto: Thinkstock

Lidské tělo si sůl nedokáže vytvořit samo, přesto je pro něj kvůli obsahu sodíku, draslíku, jódu a dalších látek životně důležitá. Množství tohoto vzácného dochucovadla, které se používalo již ve starověku, nesmí překročit denní dávku 5 gramů. Co dělat, když vám lékař solit zakáže?

Pro představu povolené denní množství jsou asi dvě čajové lžičky. "Bílé zlato" tak se jí v gastronomii přezdívá, když se však zeptáte lékařů, mluví o ní jako o "tichém zabijákovi".

Solit či nesolit?

Lékařům se podařilo prokázat, že třetina nadměrných konzumentů trpí nebezpečně vysokým tlakem. O tom, kolik a zda vůbec solit se léta vedou spory. Před pár lety vyšly studie, které před její konzumací varovaly. Novější průzkumy hovoří o chloridu sodném opatrněji. Tělo jej potřebuje, ale měli bychom být opatrní a dávat si pozor na skrytou sůl, kterou najdete v uzeninách, pečivu, sýrech, a také na možné překročení doporučené denní dávky.

Čtěte také: Skrytá sůl: Kde všude nám škodí?

Samozřejmě tu máme zdravotní omezení. Pokud máte vyšší cholesterol a vysoký tlak, prvním z doporučení lékaře je omezit. Ale jak vařit bez soli, když nechcete dopadnout, jako v známé pohádce Sůl nad zlato a cpát se jen sladkými věcmi? Čím ji nahradit, když ji nemůžete nebo dokonce nesmíte používat?

Cestou bylinek

Už jste jistě nejednou zažili, že jídlo bylo "nijaké", také jste hned záhli po soli? Paradoxně naopak chlorid sodný potlačuje přirozenou chuť jídla. Pro přípravu dokonalého jídelníčku můžete použít i jiné věci. Máme na mysli bylinky! Používejte čerstvé nebo si nasušte a připravte vlastní kořenící směs.

Každá bylinka má skvostnou chuť, navíc zelené listy obsahují vitamin C, ukrývají v sobě kyselinu listovou a jiné důležité minerální látky. Nebojte se je přidávat do teplé i studené kuchyně. Budete-li si bylinky dopřávat denně v několika chodech, vaše tělo je bude mít vitaminy neustále k dispozici a brzy se vám za vaše služby dobře odmění.

Řeřicha: Ostrá chuť podobná ředkvičce. Jemně nasekaná do pomazánek nebo zeleninových salátů. Ohromí vás i v omáčce či v domácí paštice. Pozor, při tepelné úpravě ztrácí vitamin C.

Bazalka: Doladí pokrmy z rajčat, saláty, těstoviny, drůbež nebo ryby.

Medvědí česnek: Má všechny vlastnosti normálního česneku, navíc ho mohou konzumovat i lidé, kterým obyčejný česnek působí zažívací problémy.

Oregano: Nejčastěji se přidává do polévek a omáček, stejně jako majoránka. Hodí se k tučnějším jídlům, do špaget nebo na pizzu.

Vyzkoušejte: Test: jste dobrá kuchařka? Rozeznáte bazalku, tymián a oregáno?

Kopr: Skvělý doplněk zeleninového či bramborového salátu. Dochutí tvarohové pomazánky.

Libeček: Patříte mezi chronické ochucovače, kteří jako první sáhnout po bujonu či maggi? Raději si natrhejte pár lístků libečku. Ve vývarech je přímo skvělý, jen se to nesmí přehánět. Dobře ochutí i šťávu pečených mas nebo vodu, v které vaříte brambory.

Tymián: Tajemný lék, který ulevuje při zánětech žaludku. Na rozdíl od ostatních bylinek vydrží dlouhé vaření, proto se nejčastěji využívá do omáček, polévek, zeleninových salátů, ochucených rýží, těstovin, na ryby, zvěřinu i drůbež.

Rozmarýn: Koření, které vám obzvláštní menu z rajčat, lilků, zeleninové saláty, brambory, sýry a mleté maso či zvěřinu.

Kerblík: Chutí i podobou připomíná petržel. Jeho vůně je spíše do anýzu. Obsahuje vysokou dávku vitaminu C. Čerstvé listy se přidávají až ke konci vaření, aby neztratily specifickou vůni a násládlou chuť. Super koření do krémových polévek, k vajíčkům, jemným omáčkám a do zeleninových jídel.

Meduňka: Luxusní bylinkou je citronová meduňka, která se přidává všude tam, kde se hodí citrónová šťáva. Dochutíte jím saláty, polévky nebo vaječné zapékané pokrmy.

Máta: Úžasná ingredience do marinád, na kuře. Výborně se hodí v kombinaci s medem na drůbež a mořské plody.

Zázvor: Čerstvý kousek dodá jídlu pikantní citronovou příchuť. Hodí se především do masitých a rybích pokrmů, marinád a na zvěřinu. Sušený ho klidně přidejte do pekařských a cukrářských výrobků. Organismu pomáhá k dokonalému trávení.

Tip z redakce:  Nejvíc u nás v redakci vede citronový tymián, který je výborný na drůbeží steaky, ryby a mořské plody. Jeho osvěžující chuť, dodá masu jedinečnost a sůl už vás nebude trápit. 

Tajemství citronové šťávy

Nevěříte, že citron nahradí sůl? Pro začátek zkuste osolit maso méně a dodat mu marinádu z citronové, limetkové nebo pomerančové šťávy. Uvidíte, že jídlo bude křehké, šťavnaté a hlavně dobře ochucené. Když si troufnete, použijte jen šťávu z citrusů a na "bílé zlato" zapomeňte.

Náš tip: Sůl v mozku funguje jako droga!

Největší boj svádí se solí milovníci masa. Kombinace zázvoru a citronové šťávy přesvědčí každého. Vykouzlíte si delikatesu chuťově výraznou, ostrou a s dokonalým aroma. Syrové maso půl hodiny před tepelnou úpravou namočte do marinády, kterou si připravíte z olivového oleje, citronové šťávy a medu. Nechte v ledničce odpočinout, a pak už si jen užijte neotřelou a zdravou chuť.

Náhražky soli

Čím vším se nahrazuje:

  • Chlorid hořečnatý: Slaná chuť, ale stejně jako chlorid draselný nemá čistou chuť a vnímání slanosti je odlišné od běžné soli.
  • Chlorid vápenatý: Extrémně slaná chuť. Nehodí se pro využití do sušených výrobků. V současnosti se s ním setkáte v některých nápojích pro sportovce a konzervované zelenině.
  • Chlorid draselný: Běžně se používá jako náhrada, ale je známý svou kovovou pachutí.

Náhradu soli s chloridem draselným, případně vápenatým seženete převážně v internetových obchodech či specializovaných prodejnách zdravé výživy. A proč raději draselný než sodný? Odborníci se shodují, že při problému s vysokým tlakem, je chlorid draselný plnohodnotným a bezpečným dochucovadlem. V prodejnách se vyskytují výrobky, které lze zařadit mezi běžné vybavení vaší kuchyně, vyzkoušejte například Mary, Hälsosůl (Hälsosalt) nebo SaltTrim. Jedna lahvička stojí od 110 do 150 Kč. 

Některým firmám se podařilo vyzrát nad kovovou pachutí pomocí dalších dochucovadel. Četné náhražky soli obsahují aromatizující směsi a jiné složky, které dokážou maskovat kovovou pachuť chloridu draselného. Firma Wixton dokonce vyrábí modifikátory chuti na přírodní bázi (například řada Magnifique). Aroma se získává z extraktů rostlin, které umožňují tři typy použití ve výrobcích se sníženým obsahem sodíku.

Čtěte také: Vědci se spletli. Solte podle chuti

Na trhu se také objevíte nabídku produktů, které snižují příjem soli. Jsou to směsi chloridu draselného a chloridu sodného, které obsahují o 25 až 50 % méně sodíku, než běžná sůl. Můžeme jmenovat například Salt Balance, Salt Blend, Lite Salt. Výrobek Salt Substitute je samotný chlorid draselný určený spotřebitelům, kterým lékař doporučil stravu s omezením sodíku.

Další vychytaná dochucovadla, která nahradí sůl

  • broskev
  • cibulka
  • pažitka
  • česnek
  • křen
  • pomeranče

zdroj: bezpecnostpotravin.cz, vimcojim.cz

Jak často používáte v kuchyni sůl? Máte nějaké zajímavé tipy či recepty, jak její konzumaci omezit? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tloustne se i ze soli. Nové varování!

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky? Poradíme

Jak si ohlídat špatné tuky? Poradí vám Petr Havlíček

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama