reklama

Vyzkoušeli jsme za vás: Čím nahradit maso

Zajímalo nás, čím nahradit maso. Uvařili jsme, ochutnali a ohodnotili. Tady jsou výsledky.

Foto: Profimedia.cz

Také jste se setkali v obchodě s tofu, tempehem, sójovým masem a jinými náhražkami? Zajímalo nás, jak vlastně taková bílkovinová náhrada za maso chutná. Udělali jsme si malý test, uvařili si dobrotu, ochutnali a tady přinášíme výsledky.

Do hledáčku se nám dostaly zdravé potraviny jako uzené tofu, marinované tofu, seitan a tempeh. Celkem milým zjištěním bylo, že to vlastně vůbec není špatné a když se ví, jak jednotlivé ingredience použít, máte na talíři chutnou a zdravou laskominu.

Jeden recept, více chutí

Rozhodli jsme se uvařit jedno základní jídlo, v kterém je možné ochutnat všechny druhy náhražek masa. Zvolili jsme si zajímavou dýňovou omáčku s rýží, která je rychlá a chutná skvěle. Celý recept si můžete prohlédnout ve foto návodu níže.

Jemná chuť tofu

Můžeme hovořit o sójovém tvarohu, který se vyrábí srážením sójového mléka syřidly. Pochází z Číny, odkud se rozšířilo do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních civilizacích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o zdravou výživu a vegetariánství už je dnes běžně k sehnání.

Obsahuje vysoké procento kvalitních bílkovin a naopak nízké procento tuků a sacharidů. Dále v něm najdeme vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Upravit se dá na slano i sladko, protože je v přírodní formě takřka bez chuti a snadno přijímá chuť okolních ingrediencí.

Druhy tofu:

  • přírodní varianta
  • uzené
  • česnekové
  • bylinkové
  • marinované
  • a další

REDAKCE OCHUTNALA:

Uzené tofu

Jako prví jsme s omáčkou ochutnali uzené tofu. Je až k neuvěření, že připomíná uzené. Jediné, co nás zarazilo, byla měkčí konzistence, která spíše připomínala vaječnou omeletu, než potravinu, která je místo masa. Je trošku měkčí, ale rozhodně ho zvládnou sníst i ti, kdo z nějakého důvodu nepozřou přírodní varianty. S dýňovou omáčkou byla chuť zajímavě propojená a vlastně nijak nevadilo, že na talíři není přítomné maso.

Marinované tofu

Absolutní vítěz celého testování. Zvláštní, jak trocha koření ovládne vaše chuťové buňky a vám je jedno, že nemáte v puse vepřové či hovězí, protože je to fantastické. Určitě by chutnalo v zeleninové směsi nebo jen tak na kousku chleba.

Kdo se bojí ochutnat tyto náhražky, přesto z nějakého důvodu maso nechce jíst nebo nemůže, určitě začněte s marinovaným tofu a s dýňovou omáčkou je super lehkou variantou na českou svíčkovou. A to vážně nelžeme!

Tempeh je poměrně neznámý

Tempeh je v Česku potravinou téměř zapomenutou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnáí je pak většinou pouze ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.

Základem Tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní. V potravině jsou zastoupené především vitaminy B. Proč je tempeh vlastně tak zdravý? Hlavně kvůli vitaminu B12, kterého je v ostatních rostlinných složkách hodně málo.

Čtěte také: Zimní detox: Čím si dokonale pročistíte tělo?

Sám o sobě není příliš chutný, je třeba jej upravit. Na českém trhu je k sehnání nejen v přirozené formě, ale také smažený marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh. Můžete jej použít do těstovin, rizot a výborný je zapečený s bramborami a podušený v omáčce.

REDAKCE OCHUTNALA:

Trochu nezvyklý první dojem. Po chvilce se v puse rozline jemná chuť a vůně po kouři. Tak trochu se zasníte a zavzpomínáte na léto a oheň. Ale tužší konzistence vám připomene, že určitě nejíte grilované maso. Jediné, co může uklidnit je, že obsahuje tolik vzácný vitamin B12, jinak bychom dali přednost raději marinovanému tofu.

Seitan: Pracná ale chutná bílkovina

Na závěr jsme pro vás připravili zajímavé informace o seitanu. Ten jsme bohužel neochutnali, ale i tak stojí za zmínku. Jde o cennou rostlinou bílkovinu. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávicí systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.

Náš tip: Foto návod: Rychlá jablečný koláč bez cukru

Vyrábí se z mouky a vody nebo se dá koupit jako polotovar v obchodech se zdravou výživou. Nejprve jej musíte ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou či marinováním, a pak s ním můžete zacházet dle libosti. Použít ho do gulášů, omáček, špízů, na nudličky, smažit či péct.

V obchodech je k sehnání seitan natural či seitan speciál, ve formě hotových karbanátků či řízků, nebo je společně s dalšími ingrediencemi základem mnohých dalších bezmasých výrobků.

A co napsat závěrem? Byli jsme mile překvapení, že vlastně nejíme vůbec nic špatného. Rádi odlehčíme našemu trávicímu traktu, ale tak trosku bez práce. Proto když vyrazíme nakupovat do zdravé výživy, pak jistě sáhneme po hotových seitanových plátcích nebo si domů přineseme marinované tofu, které jde rovnou vyndat z obalu a sníst.

zdroj: vegmania.cz, tempeh.cz, sunfood.cz

Máte i vy zkušenosti s podobnými náhražkami masa? Které z nich vám chutnali nejvíce? Na jaký způsob je upravujete? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak poznat chřipku od obyčejného nachlazení? Poradíme

Kojení na veřejnosti. Dělejte to jako modelka

Africká kavárna: Plná potrubí a retra

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama