reklama

7+1 povolání, které z vás udělají cvalíka

Podívejte se na 7 povolání, které z vás udělají cvalíka. Víte, která to jsou?

Foto: Thinkstock

V dnešní době trávíme třetinu nebo dokonce polovinu dne v práci. Není se čemu divit, když jde o sedavé zaměstnání, že přibereme nějaké to kilo navíc. Podívejte se, při jakém povolání se z vás může snadno stát cvalík.

Studie Dr. Davida Bonauta z Ministerstva práce a průmyslu ve Washingtonu ukazuje, že jsou lidé za volantem nebo v technickém oboru častěji obézní, než například lékaři. Na vině je nejen více pohybu při práci, ale také míra stresu a dostatek volného času, kdy samou nudou nevíte, co byste snědli. My jsme si posvítili na 7 povolání, která by se u nás dala považovat za nejrizikovější pro možnou obezitu.

Řidič kamionu

Na prvním místo by se jistě zařadil řidič kamionu. Nejen, že po celou svou pracovní dobu sedí, má také nejvíce času, aby si dopřával hodně jídla. A vzhledem tomu, že většinu dne i noci žije na dálnicích a silnicích, jsou mezi nejčastějšími zastávkami právě benzinové pumpy. A protože jsou cesty dlouhé, krátí si je pojídáním baget, brambůrků a jiných smažených dobrot.

Policista

Samozřejmě se nejedná o aktivní policisty, ale spíše ty kancelářské, které se rozhodně po městě neprochází. A kdo by zapomněl na klasické ukázky z filmu, kde jejich nejoblíbenější pochoutkou je kobliha. Pokud je tomu tak i v reálu, pak se není čemu divit.

Administrativní pracovník/ pracovnice

Tady se mísí tři faktory, které napomáhají obezitě. Jedním z nich je sedavé zaměstnání. Pokud malému pohybu nepřizpůsobí jídlo, nezajdou si cvičit a mají jen lehké sklony k obezitě, malér je na světě. Hned za dlouhým sezením je stres. Určitě si umíte představit, jak to asi vypadá o úřední dny. V takovém případě se hodí mít u sebe něco sladkého, aby ten dlouhý den vůbec přežili.

Náš tip: Slavné maminky: Postavička jako lusk hned po porodu!

A na závěr lze ještě zmínit nepravidelnost. Sice mají ze zákona pauzy na oběd, ale když je hodně práce nebo se venku tvoří fronty lidí, většinou se nestihnou ani nasvačit, natož vyrazit v poledne na jídlo.

Vrátný a hlídač

Profese, která bývá nezřídka i na noční směny. Co dělat, když je v práci klid, je třeba kouknout na kamery a do rána daleko? Kouřit, pít jednu kávu za druhou a samozřejmě k tomu něco dobrého. Celá životospráva je postavená na hlavu. Přijdete domů ráno, lehnete si a najíte se někdy až odpoledne.

Vedoucí a řídící pracovníci

Tady bychom mohli najít důvodů víc, než že celý den sedí za svým designovým stolem. Neustálé obchodní obědy, pozdní večeře a hlavně mají hodně práce a stres. Nenajdou chvilku si vyrazit do přírody nebo si zajít do fitka a protáhnout tělo.

Zdravotnictví

I zde se najde řada lidí, kteří mají problém si udržet štíhlou linii. Je to stejný problém, jako u vrátných a hlídačů. Práce na směny je vyčerpávající a přetáčí celý rytmus. V noci je potřeba energie a bez jídla a kávy to nejde. Navíc se i podceňuje pitný režim, který je pro správný chod metabolismu velmi důležitý. A při dnešním nedostatečném stavu personálu a špatných platových podmínkách se stává, že jedna osoba dostane přiděleno více služeb, než by normálně měla mít.

Cukrář, řezník, kuchař

Každý by si řekl, že jsou přímo u zdroje, tak neustále ochutnávají a mlsají. Ale příčinou toho, že jsou cukráři, řezníci nebo kuchaři silnější, je naopak malý a nepravidelný přísun. I zde bývá velký frmol a jak už to tak bývá, když něco vaříte či pečete, nemáte na jídlo ani pomyšlení. Čas a apetit se dostaví až později večer.

Čtěte také: Jste zamilování? Pravděpodobně ztloustnete až o 6 kilo

Gaučák

Tak přesně dopadnou lidé, kteří delší dobu nemohou najít práci. Nic je nebaví, tráví hodiny před televizí na gauči a jídlo? Dělají si buď instantní věci nebo raději nevaří. Vyrazí jen jednou za měsíc na úřad se nahlásit a zase se vrátí ke své pohodě. Kila naskakují rychlostí blesku.

Za žádnou cenu nechceme tvrdit, že to platí u vybraných povolání vždy a pro všechny. Doktor Bonauto jednotlivé profese zkoumal i z hlediska příjmu ovoce a zeleniny, fyzické aktivity a kouření. Kde je více stresu, dostává metabolismus pořádně zabrat. Pak se jen brání tím, že začne ukládat tuky na horší časy.

Jaké je podle vás nejrizikovější povolání, ve kterém se z lidí stanou cvalíci? A naopak, kdo má šanci zůstat v kondici a netrápit svůj metabolismus nepravidelným stravováním? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Takhle nikoho nesbalíte: Co neříkat při seznamování?

8 věcí, které bychom nikdy neměli dávat do mikrovlnky!

Kupte si dům, který si složíte úplně sami: Stojí 215 000 Kč



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama