reklama

Jak snadno přijít až o 500 kalorií každý den? Víme to

Chcete nastartovat metabolismus a shodit nějaké to kilo navíc? Zkuste pro začátek malou změnu a zbavte se denně 500 kalorií. Tady je návod.

Foto: Isifa/Thinkstock

Chcete začít s dietou a neustále to odkládáte na další a další týden? Trápí-li vás nějaké to kilo navíc, zkuste pro začátek udělat menší, ale pro vaše zdraví velmi důležitou změnu. Zbavte se každý den až 500 kalorií. Tady je návod.

Mnoho speciálních diet vám zaručuje rychlý úbytek váhy za krátkou dobu. Nejspíš to bude pravda, ale počítejte s tím, že se vám minimálně polovina vrátí zpět. Máte-li za sebou už nějaké pokusy, pak jste nejspíš přišli na to, že nejlepším způsobem, jak zhubnout, je vydat více kalorií, než během dne přijmeme. Lehko se to říká, ale už je to složitější dodržovat? Zkuste pro začátek denně ze svého jídelníčku odstranit 500 kalorií. Uvidíte, že se budou dít zajímavé věci.

18 rychlých tipů, jak se zbavit 500 kalorií

Pro začátek jsme si pro vás připravili rychlé tipy, které můžete vyzkoušet okamžitě.

  1. Choďte na oběd pěšky.
  2. V restauraci objednávejte chytře a s rozvahou. Nahraďte dresink olivovým olejem.
  3. Zpomalte. Když budete žvýkat každé sousto minimálně 20 krát, sníte až o 70 kalorií méně během jednoho jídla.
  4. Zmenšete si talíř. Budete mít pocit, že jste snědli hromadu, přitom toho bylo daleko méně.
  5. Snězte půlku a počkejte 15 minut. Uvidíte, zda budete mít ještě hlad.
  6. Jezte pravidelně. Hladovění vám k lepší postavě nepomůže.
  7. Nedávejte si do kávy mléko. Pozor na cappuccino a jiné kávy s našlehaným mlékem.
  8. Cukr v čaji nahraďte medem.
  9. Omezte alkohol.
  10. Pozor na těstoviny. Mají v sobě hodně cukrů a většinou jich spořádáme víc, než bychom měli.
  11. Na nákupy choďte najezení.
  12. Naservírujte jídlo a sedněte si. Neujídejte z hrnce.
  13. Nepoužívejte zbytečně moc oleje.
  14. Nekupujte si do kina popcorn.
  15. Pozor na smoothie (hustý koktejl z rozmixovaného ovoce), některé ovoce má hodně kalorií.
  16. Nechte na talíři 1/4 jídla.
  17. Místo sezení stůjte. Přijde vám to jako vtip? Ale spálíte tak po jídle až o 50 kalorií víc.
  18. Při reklamě vstaňte a rychle přešlapujte na místě. Přijdete o 10 kalorií za 1 minutu.
  19. Dopřejte si dostatek spánku. Lidé, kteří spí méně než 6 hodin, sní za den až o 300 kalorií víc.
  20. Nejezte před televizí. Vůbec nedáváte pozor, kolik toho do sebe nacpete.

Vidíte, je to celkem snadné. Ale, co vám ještě může pomoci?

Nezapomínat na snídani

Nejen, že byste ráno měli do těla dostat víc, než jednu kávu, ale snídaně má být vydatná a obsahovat dostatečné množství pomalých cukrů. Dopřejte si ovesnou kaši, tmavé lisované pečivo, celozrnné suchary. Ve chvíli, kdy svému žaludku dopřejete pořádnou porci jídla, nejen, že během dne budete mít více energie, ale nehrozí vám zbytečné dojídání. Po čase vymizí i divné a nekontrolovatelné chutě na sladké ve chvíli, kdy odložíte obědový příbor.

Limonády jsou nepřítelem

Slazené sodovky a limonády nejsou ideální volbou. Každých 100 ml obsahuje minimálně 100 kalorií. A ruku na srdce, kdo vypije jen 100 ml? Pro začátek postačí, když během dne vynecháte jednu půllitrovou láhev sladkého pití.

Náš tip: 10 jídel smrti: Nejhorší pro vaše zdraví

Nahraďte všechny slazené limonády vodou nebo minerálkou. Chcete-li přeci jen něco ochuceného, přidejte si do vody trochu ovocného džusu. Ale opatrně, i čerstvě vymačkané šťávy obsahuje hromadu kalorií.

Pozor na salát

Myslíte si, že když si k obědu dáte salát, že jíte dietní jídlo? Pořádně se podívejte, z čeho je vyrobený dresink. Nejspíš máte na ozdobu pár kousku slaniny a krutony pečené na másle. Dobře si rozmyslete, zda váš "zdravý" oběd neobsahuje více kalorií než hamburger z fastfoodu.

Nejlepším obědem je steak z lehčeji stravitelného masa či ryba a k tomu salát jen s lžičkou olivového či lněného oleje. Když budete k masu jíst ještě listový salát, váš žaludek se rychleji zasytí.

Menší porce

Je to nejspíš nejlepší začátek, jak svému tělu ukázat, že vám stačí mnohem méně. Nespoléhejte se na svou vůli, že jednoduše nedojíte oběd. Když už je dobrota připravená na talíř, jen těžko se odolává. Pokud nejíte v restauraci, ale připravujete si porci doma, raději si hned nandejte o trochu méně, než byla doposud vaše běžná porce.

Máte rádi žvýkačky a bonbony? Chyba!

Právě jste přestali kouřit nebo jste v práci pod velkým tlakem, tak cucáte jeden bonbon za druhým a likvidujete každou hodinu jeden balíček žvýkaček? I za těmito dobrůtkami se může ukrývat hromada kalorií. Kupujte si výrobky bez cukru, ale ověřte si, zda bonbony místo toho neobsahují ovocné cukry, ty také nepatří mezi dobrou volbu.

Nahrazujte potraviny

Zbavit se zbytečných kalorií jde ruku v ruce s výběrem zdravějších potravin. Nahradíte-li hranolky a smažené kuře za pečenou bramboru a grilovaný kuřecí steak, sníte až o 2/3 méně tuků.

Čtěte také: Hranolky: Par dobrých důvodů, proč si nechat zajít chuť

Máslo můžete nahradit tvarohovou pomazánkou, smetanu vyměňte minimálně za kysanou a přestaňte jídla zahušťovat moukou, stačí do omáčky rozstrouhat jednu bramboru.

Choďte pěšky

Svůj zvýšený příjem jídla můžete napravit nejen důslednějším jídelníčkem, ale také zvýšenou pohybovou aktivitou. A pokud se vám nechce chodit na hromadné cvičení nebo se trápit v posilovně, zkuste pro začátek chodit pěšky. Při pomalé chůzi po rovině spálíte až 300 kalorií za hodinu. Při chůzi do schodů je to až dvojnásobné množství.

Máte-li chuť na zákusek, pro představu tu máme jeden zajímavý údaj. Pokud si pochutnáte na 50 g piškotového dortu se želatinou, budete muset chodit minimálně 17 minut svižnějším tempem, abyste ho z těla dostali ven.

Kolik spalujeme při žehlení?

Pohyb je nepostradatelnou aktivitou, která vás zbaví přebytečných kalorií, ale někdy stačí i zahradničení nebo jakékoli domácí práce.

  • Velký úklid - 300 kalorií/hodina
  • Drhnutí podlahy - 400 kalorií/hodina
  • Péče o dítě - 240 kalorií/hodina
  • Běžný úklid (luxování, žehlení) - 200 kalorií/hodina
  • Sezení u televize - 20 kalorií/hodina
  • Hrabání listí - 300 kalorií/hodina
  • Sekání trávy sekačkou - 300 kalorií/hodina
  • Plavání - 400 kalorií/hodina
  • Tanec - 460 kalorií/hodina
  • Jízda na kole - 480 kalorií/hodina
  • Sex - 400 kalorií/hodina

Pro tělo a nastartování metabolismu je dobrá jakákoliv změna denního režimu. Ať už se rozhodnete více se hýbat nebo pozměníte jídelníček, výsledky se dostaví už za týden.

Máte i vy zajímavé tipy, jak se denně zbavit zbytečných kalorií? Nebo se vám povedlo zhubnout nějak jinak? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 dobrých důvodů, proč pít čaj

Pokojové rostliny jako čističky vzduchu: Jaké použít?

Nejsledovanější rodinné video: Charlie mě kousl!




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama