reklama

14 důvodů proč nepít energy drinky: Pomalu vás zabíjí!

Co dělají energy drinky s naším tělem? Tady je 14 důvodů, proč je nepít.

Foto: Profimedia.cz

Téměř všude se setkáváme s energetickými nápoji, které by nás měly udržet v bdělém stavu, když řídíme, dodají nám energii, když tři dny paříme na festivalu, prostě udělají vše proto, aby naše tělo fungovalo aktivněji a déle. Jenže co se v tu chvíli děje v našem organismu, když energy drinky pijeme? Pojďte se s námi na to podívat.

Nespavost, vysílené orgány, alergie, selhání nadledvinek a mnoho dalších nepříjemností. To vše mohou způsobovat energetické drinky. Najděte si proto alternativní způsob, jak se přes den udržet svěží a fit. Tady je 14 důvodů, proč přestat pít energetické nápoje.

1. Nežádoucí účinky

Pokud se vám podařilo přečíst všechna malá písmenka na etiketě, nejspíš jste výpis nežádoucích účinků nenašli. Výrobci uvádějí jen informace, pro koho jsou nápoje nevhodné.

Některé z nich mohou způsobovat celou řadu nežádoucích účinků. Můžeme jmenovat například: neklid, třes, žaludeční nevolnost, bolest na hrudi, závratě, křeče, nespavost a v nejhorším případě i infarkt. Jsou dobře dostupné, vypadají lákavě a neškodně, ale určitě buďte opatrní.

2. Stres a úzkost

Velmi často se kvůli nim objevuje stres a úzkost. U některých nápojů bylo skutečně zjištěno, že obsahují více kofeinu, než je napsané na etiketě. A je známo, že příliš kofeinu způsobuje nervozitu, stres, zavodňuje srdce a může přispět k případným panickým atakám.

3. Daň za energii? Orgány

Vaše srdce, játra, mozek, trávicí trakt a ledviny pracují zrychleně. Jejich úkolem je udržet tělo déle v kondici. Dokážete si představit, jak musí být orgány vyčerpané z té námahy. Energetické nápoje nutí orgány reagovat tak, jako kdyby se nacházely v nebezpečné situaci. Nejde jen o minutu nebo půl hodinu, ale šlapají na plný výkon celou noc (když jste na diskotéce) nebo třeba celý víkend (paříte-li na festivalu).

4. Pozor na nespavost

Dobře, uznejme tedy, že vás proberou, když odpoledne usínáte v kanceláři nad rozdělanou prací nebo cestujete v autě delší vzdálenost, ale jejich účinky mohou trvat dlouho a připraví vás o hluboký a klidný spánek.

Náš tip: Energetické drinky: Snadná cesta k závislosti

Trpíte-li nespavostí nebo se často v noci budíte, určitě zkuste vynechat energy nápoje, narušujete jimi cyklus celého těla, které přes den pracuje, večer by mělo přirozeně být unavené. Když přestanete pít energy drinky (i když jen jednou týdně), dopřejete si více vody, zdravější svačinu, cvičení a půl hodiny relaxování před tím, než půjdete spát, pak uvidíte, že nespavost zmizí.

5. Unavené nadledviny

Býváte unavení po příjmu kofeinu? To může být příznakem toho, že jsou vaše nadledviny vyčerpané. Vaše tělo se přetíží vysokou produkcí adrenalinu po kofeinu. Nejlepší je nasadit detox, vynechat kafe, energetické nápoje, aby se nadledvinky vrátily do svého normálního stavu.

6. Vitamin B

Vitamin B je pro naše tělo velmi prospěšný a nachází se i v energy drinku, proč jej tedy nepít? Snadno překročíte doporučenou denní dávku a vaše kůže zrudne. Proč tomu tak je? Vaše játra dostanou něco jako toxický šok. Nepřekračujte denní dávku 34 mg, vyšší dávka způsobuje nervové problémy, jako je pálení pokožky a kožní léze.

7. L-Theanin

Tuto aminokyselinu najdete i v zeleném čaji. Obvykle působí na tělo blahodárně, ale výrobci začali do energy drinků dávat tzv. extrakt ze zeleného čaje. Vědecké výzkumy prokazují, že může dojít k dalším vedlejším účinkům. Někteří lidé po požití této látky hlásili, že se jim točí hlava a mají závratě.

8. Alergie

Dokonce i na energetické nápoje můžete být alergičtí, a to velmi často. Může za to koncentrace kofeinu. Alergická reakce se projevuje jako vyrážka, svědění, kopřivka, otok jazyka, otoky obličeje nebo rtů, potíže s dýcháním, tlak na prsou či zvracení.

9. Umělá sladidla

I energetické nápoje používají umělá sladidla, aby svým zákazníkům nabídly méně energetický šok.  A jedním z nich je aspartam, o kterém už jsme mnohokrát četli, že nepatří na seznam "super prospěšných" ingrediencí. Nápoje jsou možná dietní, ale rozhodně ne zdravé!

10. Ginkgo biloba

Tato bylina podporuje činnost mozku, ale u některých lidí způsobuje další vedlejší účinky. Často trpí bolestí hlavy, nevolností, průjmem, bušením srdce a celkovým neklidem. Navíc může špatně komunikovat s jinými léky, jako jsou antidepresiva či prášky na ředění krve.

11. Vysoký obsah cukru

Když přejdeme umělá sladidla a koupíte si nápoje s klasickým cukrem, obvykle vás vyděsí, kolik se ho v jedné plechovce nachází. Výrobci jsou s cukrem hodně štědří, proto se někdy v jednom drinku ukrývá až 15 lžiček cukru.

Vysoké množství cukru může způsobovat dehydrataci organismu, oslabuje imunitní systém, zvyšuje riziko zánětu a vede ke vzniku zubního kamene či obezity.

12. Špatná nálada

Konzumujete-li pravidelně energetické drinky, možná se za čas objeví špatná nálada a deprese. Studie ukazují, že u těch, co často pijí kofein, se snižuje hladina serotoninu. Tato látka je velmi důležitá a ovlivňuje naší chuť, náladu, dokonce může způsobovat i agresivní chování. Občas se jí říká "hormon dobré nálady".

13. Barviva

Většina z nich není vyrobená z přírodní šťávy, takže se používají různá barviva a aromatizující látky, aby nápoj vypadal přitažlivěji a lépe chutnal.

Doporučujeme: Test. Co všechno (ne)víte o kávě

Výrobci používají několik druhů potravinářských barviv, hlavně ta červená vyšla v testech negativně, a dokonce bylo potvrzené, že mohou způsobovat migrény a bolesti hlavy, závratě, agresivní chování, hyperaktivitu, nervozitu, emoční napětí a u dětí způsobují poruchy soustředění.

14. Vysoké náklady

Další důvod, proč přestat s pitím těchto nápojů, je rozpočet. Rozhodně nepatří mezi nejlevnější. Stojí okolo 40 Kč.

Jak často pijete energetické nápoje? Opravdu vám pomáhají udržet se v bdělejším stavu, nebo si myslíte, že jde jen o nějakou berličku? Napište nám v diskuzi pod článkem.

zdroj: lifespan.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Unikátní léčba: Rakovinu kůže zdolá vlastní imunita

Slavné šaty Marilyn Monroe mohou být vaše. Za kolik?

Je váš pes smutný? Možná za to může vaše chování




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama