reklama

Čím dochucovat jídlo, aby bylo zdravější?

Chcete jíst zdravěji, ale mdlá dietní jídla vás nebaví? Podívejte se, čím lze pokrm dochutit, aby byl zdravější a přesto chutný?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Chtěli byste začít vařit zdravěji, ale bojíte se, že mdlé jídlo bez chuti vám rodina do pusy nevezme? Sůl, bujónová kostka, dresinky, jíšky a všechny tyto ingredience, které nám zatěžkávají organismus, se dají jednoduše nahradit mnohem zdravější variantou.

Jak tedy uvařit oběd, který bude lehčí, přesto si na něm každý pochutná? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak svou kuchyni posunout lepším a stravitelnějším směrem.

Sůl? Chybět by neměla

O tom, kolik a zda vůbec solit se léta vedou spory. Před pár lety vyšly studie, které před její konzumací varovaly. Novější průzkumy hovoří o chloridu sodném opatrněji. Tělo jej potřebuje, ale všeho s mírou.

Doporučujeme: Skrytá sůl. V čem a kolik škodí?

Dokonce i známá pohádka Sůl nad zlato nám potvrzuje, že bez ní je jídlo opravdu téměř nepoživatelné. Bohužel je to ale tím, že jsme si na ni zvykli už jako děti. Kdybychom ji z jídelníčku vynechali od útlého věku, určitě by nám nijak nechyběla. Ale i tak nezoufejte, nahradit se samozřejmě dá.

NÁHRADA

Citron: Nevěříte, že citron nahradí sůl? Pro začátek zkuste osolit maso méně a dodat mu marinádu z citronové, limetkové nebo pomerančové šťávy. Uvidíte, že jídlo bude křehké, šťavnaté a hlavně dobře ochucené.

Chlorid draselný: Běžně se používá jako náhrada u lidí, co mají zdravotní omezení, ale je známý svou kovovou pachutí.

Chlorid hořečnatý: Varianta pro ty, co solit nemohou vůbec. Stejně jako chlorid draselný nemá čistou chuť a vnímání slanosti je odlišné od běžné soli.

Chlorid vápenatý: Extrémně slaná chuť. Nehodí se pro využití do sušených výrobků. V současnosti se s ním setkáte v některých nápojích pro sportovce a konzervované zelenině.

Náhradu soli s chloridem vápenatým, hořečnatým či draselným seženete v internetových obchodech či specializovaných prodejnách zdravé výživy.

Mořská sůl: Pokud už bychom se bez soli neobešli, je právě mořská tou zdravější formou. Obsahuje cenné minerály a stopové prvky. Cena kvalitnějších výrobků se pohubuje od 70 Kč za 250 g.

Atlantská sůl: Dá se koupit v obchodech se zdravou výživou. Je šedivá nebo bílá. Atlantská sůl je těžena v ekologicky čistých místech a neprochází procesem bělení ani jódování, zůstává tak v nejpřírodnějším stavu. Cena za 1 kg je okolo 65 Kč.

Himalájská sůl: Výborná sůl, která překvapí svojí narůžovělou barvou. Je plná důležitých minerálů a nedělá hrudky tak, jako běžná sůl.

Tekuté koření? Zahoďte!

Pokud používáte různé dochucovací omáčky, měli byste s tím přestat. Jsou plné skryté soli a chemie. Raději zkuste tyto zdravější formy.

Sójová omáčka: Určitě ale sáhněte po kvalitní japonské sójové omáčce. Tradičně je vyráběna ze sójových bobů a pšeničné mouky. Slouží jako náhrada soli, jako marináda nebo dip a používá se k ochucení. Mezi nejznámější patří tamari a shoyu. Patří do skupiny fermentovaných produktů, díky kterým jsou plné vitaminů, minerálů a především enzymů. Ty přispívají ke zdravému trávení a udržení přirozené imunity. Fermentací se bílkoviny stávají velmi dobře stravitelné.

Shoyu je ceněno kuchaři jako ochucovadlo, které nepřebíjí vůni a chuť ostatních surovin v pokrmu, ale vytváří s nimi harmonický celek pokrmu.

Tamari je tmavší než shoyu a má bohatší a výraznější chuť. Na rozdíl od shoyu také neobsahuje lepek a hodí se proto pro bezlepkovou dietu.

Ústřicová omáčka: Delikátní hnědá čínská omáčka s výraznou vůní, kterou propůjčuje všem druhům jídla, kam je přidána. Základem je extrakt z ústřic vařených v omáčce z fermentovaných sójových bobů. Je třeba si na chuť zvyknout, ale skvěle vynahradí různé nezdravé marinády, sůl či polévkové koření s glutamanem sodným. Stačí jen pár kapek a váš pokrm bude skvělý. Cena se pohybuje od 70 Kč za 250 g. Výrobci Lee Kum Kee nebo Flying Goose.

Náš tip: Čím nahradit cukr? Na stévii zapomeňte

Rybí omáčka: Připravuje se z čerstvých ančoviček, které se naloží do dřevěných sudů a nechají se fermentovat řadu měsíců. Rybí omáčka představuje pro kuchyň jihovýchodní Asie to samé, co sójová omáčka pro čínskou kuchyni. Používá se k dochucování polévek, mas, drůbeže, mořských živočichů a zeleniny. Je pravda, že i zde je sůl, ale díky intenzitě chuti, stačí jen kapka a jídlo je fantastické. Dokonce ji lze použít i v českých jídlech, což nás velmi překvapilo. Omáčka se dá koupit například od výrobců Oyster Brand nebo Flying Goose.

Polévkové koření a bujóny

Zastavíme se hned u bujónů. Pokud potřebujete dodat polévce sílu, zkuste to nejprve přes čerstvé či sušené bylinky. Výborný je libeček nebo yzop. Seženete je jako rostlinu nebo i sušené. Fantasticky polévku dochutí, a když máte dostatek masa a kostí na základ, pokrm bude silný, voňavý a chutný.

Neobejdete-li se bez sypkého polévkového koření, vybírejte alespoň varianty bez glutamanu sodného. Stačí se jen porozhlédnout a přečíst etiketu výrobku.

Když už musíme používat sůl a jiná dochucovadla, měli bychom to dělat s rozumem. Raději nejprve použijte čerstvé bylinky a koření, které neobsahují sůl, následně pokrm ochutnejte, a pak volte další přísady. Vyzkoušejte různé kombinace citronové šťávy, zázvoru, česneku či cibule, nakonec zjistíte, že žádnou zdravější sůl, tekutou omáčku nebo polévkové koření, potřebovat nebudete.

Čím nejčastěji dochucujete jídlo vy? Používáte některé ingredience, o kterých jsme se zmínili v článku? Jaké s nimi máte zkušenosti? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vymřeme: Každý druhý Čech má špatné spermie

10 nejodpornějších věcí, které děláme pro své milované

S exmanželem mám dům napůl. Novému příteli se to nelíbí


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama