reklama

Závislost na sladkém: Jak se pustit do odvykačky?

Nedokážete žít bez čokolády, sušenky, dortíku nebo zmrzliny? Pravděpodobně jste závislí na sladkém a potřebujete pořádnou odvykačku. Co vám pomůže?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Není dne ani hodiny, kdy byste nepomysleli na čokoládu, dortík, zmrzlinu nebo alespoň bonbón? Máme pro vás špatnou zprávu, jste závislí na sladkém a potřebujete odvykačku. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?

I když to zní šíleně, cukr je droga, která nám dokáže pořádně zkomplikovat život, ale nemějte strach, i když se vám doma válí krabičky od bonboniéry, papírky od čokolády a sušenek, nejste ztracený případ. Co vám pomůže, se dozvíte v článku.

S chutí na sladké se nerodíme

Nadměrné chutě na sladké nemáme proto, že se narodíme jako milovníci cukru, tuto "závislost" si pěstujeme špatným stravovacím režimem a stresem.

Sacharidy potřebujeme pro metabolismus každé buňky. Tělo cukr zpracovává pomocí inzulinu. Při nepravidelném stravování může být hladina v krvi nižší. Pokud si v takové chvíli dáme nějakou cukrovinku, je jasné, že tělo a mozek tuto vysokou dávku energie bude brát jako psychickou vzpruhu.

Doporučujeme: Foto recept: Rychlá jablečná buchta bez cukru

Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku?  Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma "na roztrhání", zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu.

Jak se zbavit chyb?

Jak se vlastně taková závislost projevuje? Hlavními příznaky jsou:

  • celková slabost
  • třes
  • pocení
  • hlad

Pravidelný příjem cukru aktivuje v mozku stejné receptory jako nadměrné pití alkoholu, kouření cigaret či užívání jiných drog. V těle nastává zmatek. Příjem sladkostí nutí tělo vylučovat inzulín, což může člověk špatně vnímat jako hypoglykemii. Ale tato závislost nebyla laboratorně nijak potvrzená, jde jen o subjektivní pocit, na který bychom se ale vymlouvat rozhodně neměli.

Nejčastěji je na vině nepravidelná strava, potraviny s vysokým glykemickým indexem GI, nízký kalorický příjem nebo psychická nepohoda. V těchto situacích je zcela normální, že vaše tělo volá o potřebnou energii a další přísun sacharidů.

Co tedy dělat, abychom na sladkém nebyli závislí?

"Nestačí se "neřesti" vyhýbat, čím víc si dobroty budete zakazovat, tím to bude horší. V prvé řadě je třeba upravit jídelníček, co do pravidelnosti, množství i druhu potravin. S tím by vám měl pomoci kvalifikovaný odborník na výživu. Neméně důležitý je i kvalitní odpočinek a psychický relax," vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

Co způsobuje nadměrná konzumace cukru:

  • obezitu
  • kardiovaskulární onemocnění
  • zhoršení pleti
  • rychlejší tvorba vrásek
  • kazy na zubech
  • záněty dásní

Než se vám povede jídelníček zcela upravit, zkuste se sami zamyslet nad tím, proč chutě na sladké přichází. Stačí si projít výše zmíněné důvody k mlsání (nepravidelná strava, vysoký GI…). Budete pak sami sobě více rozumět a pomůže vám to se chutí zbavit. "Vhodné je vždy začít s nějakou činností, která vás myšlenkově odvede od náhlé potřeby mlsat. Jako další prevence je nekupovat domů žádné sladkosti do zásoby aneb Co doma není, to nesním," dodává Lucie Svobodová.

Potraviny s vysokým GI

  • křupavé zapečené müsli
  • bílé pečivo
  • omáčky
  • knedlíky
  • noky
  • těstoviny
  • bílá rýže
  • sladkosti
  • větší množství ovoce

7 triků, jak odolat sladkostem

  1. Chce to čas: Když "to" na vás přijde, zkuste rychle začít něco dělat, obvykle postačí jen deset minut nějaké činnosti a chuť na sladké poleví.
  2. Vypijte čaj: Možná to bude znít šíleně, ale v této chvíli je nejlepší si uvařit čaj s medem. Naše chuťové buňky se takto dají lehce "oblafnout".
  3. Dentální hygiena: Dali byste si čokoládu? Pak rychle utíkejte do koupelny, vezměte kartáček a vyčistěte si zuby. Nejen, že zaměstnáte ruce, hlavu, ale mentolová příchuť vám pomůže na sladké na chvíli zapomenout. Stejně zafunguje vypláchnutí ústní vodou.
  4. Jděte na to nosem: A jsme zase u taktiky. V případě nepřekonatelné touhy po sušence, zapalte v bytě svíčky, aromalampy či tyčinky s vůní vanilky, sladkého ovoce či skořice. Mělo by to zabrat.
  5. Buďte šťastní: Dobrá nálada pomáhá s tvorbou serotoninu a cvičení vyplavuje endorfiny. V takovém příjemném stavu se cukrů z vašeho jídelníčku zbavíte jednodušeji.
  6. Pomozte si minerály ve formě doplňků stravy: Kupte si chrom a hořčík.
  7. Sklenice horké vody: Poslední trik nezní zrovna lákavě, ale podle nás je nejspolehlivější. Vždy, když si jen vzpomenete na nějaký zákusek či bonbón, dejte si sklenici horké vody. Uvidíte, zda i vám pomůže.

Konečně mlsat se dá i zdravě!

Pokud nemáte dostatek vůle, postupně si snižujte dávky cukru a nahraďte jednoduché sacharidy těmi složitějšími. Najdete je v luštěninách, ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, atd...

Náš tip: Čím nahradit bílý cukr? Na stévii zapomeňte

Udělejte si třeba tvarohový želatinový dort s ovocem, ke snídani jahelník (nákyp) nebo ovesnou kaši. Na trhu jsou i tyčinky pouze z ovocné dřeně, ochucené třeba kakaem nebo kokosem. Splníte si tím potřebu sladkého a přitom neporušíte žádnou ze zásad zdravého stravování.

Recept na jahelník

Budete potřebovat:

  • 140 g jáhel v suchém stavu
  • 130 g směs ořechů, semínek, rozinek
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 ml vody
  • 2 vejce
  • 6 lžiček javorového sirupu
  • 150-200 g sezónního ovoce
  • špetku soli

POSTUP:

  1. Jáhly nejdříve spařte horkou vodou a poté je uvařte v lehce osoleném mléce a vodě.
  2. Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte se směsí ořechů, rozinek a semínek. Poté k tomuto základu přidejte žloutky, javorový sirup a nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  3. Jahelník dozdobte sezonním ovocem a pečte v dortové formě v troubě při 180 °C přibližně 30 minut.

Jak řešíte chutě na sladké vy? Používáte nějakou zdravější náhražku cukru? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak využít ovesné vločky i mimo kuchyň?

Zahoďte šampony. Nového trendu se chytly i celebrity

Vesnice mě donutila změnit život. Odešla jsem z práce








"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama