reklama

Zelený vs. černý čaj: Který je ten lepší a proč?

Věděli jste však, že zelený a černý čaj je vlastně jedna a tatáž rostlina?

Foto: Isifa/Thinkstock

Čaj je druhým nejznámějším a nejrozšířenějším nápojem na světě, hned po vodě. Věděli jste však, že zelený a černý čaj je vlastně jedna a tatáž rostlina?

I přes jejich odlišnou chuť a vlastnosti se jedná opravdu o ty samé listy rostliny čajovníku (Thea sinensis), kdy rozdíl mezi nimi určuje proces tzv. fermentace. Černý čaj se nechává zavadnout a poté podstoupí enzymové reakce (fermentační reakce - oxidace), které mu udělují odlišné vlastnosti. Spektrum biologických účinků pití čaje na lidský organismus je opravdu široké, ale není vždy stejně silné. Zde uvádíme ty nejvýznamnější spolu s porovnáním, který čaj je v čem lepší a proč!?

Kofein

Kofein patří k nejrozšířenějším tzv. chytrým drogám, které stimulují organismus. Dříve se vědci mylně domnívali, že kofein obsahuje jen káva, zatímco čaj obsahuje tzv. tein. Až později se zjistilo, že kofein je jen jeden. To, že každý nápoj má jiný průběh stimulačních účinků, je dáno dalšími účinnými látkami přítomnými v těchto nápojích.

Čtěte také: 10 tipů, co udělat s pytlíkem od čaje

Čaje obsahují tzv. taniny (třísloviny), které kofein váží, a tak je jeho uvolňování pozvolnější a účinky déletrvající. Ač se to možná nezdá, zelený čaj obsahuje o něco málo více kofeinu než černý čaj, často posuzovaný jako ten "silnější". Finální množství kofeinu však závisí na typu a procesu přípravy. Vzhledem k tomu, že zelený čaj zalíváme vodou o nižší teplotě, louhujeme kratší dobu a navíc obsahuje více tříslovin, je obsah kofeinu v šálku zeleného čaje zpravidla nižší.

Výsledek: nerozhodně

Prevence rakoviny a dobrého zdraví

"Flavonoidní látky, které jsou zodpovědné za chemopreventivní účinky, jsou významnou skupinou tzv. fytonutrientů, kterým se občas říká "vitamíny nové generace". V těle působí jako "vychytávači" volných radikálů, mohou indukovat nebo inhibovat enzymy podílející se na metabolismu potravních karcinogenů anebo potlačují neoplastický růst ve tkáních," říká odbornice na výživu ze serveru biochemicka.cz Michaela Bebová.

V této oblasti jednoznačně vede zelený čaj, protože procesem fermentace u černého čaje dochází ke snížení obsahu těchto látek a tudíž i k poklesu jejich účinků. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace zeleného čaje vede k účinné chemoprevenci, snížení rizika onemocnění kardiovaskulárními chorobami a pomáhá udržet zdravý krevní tlak.

Katechiny, látky ze skupiny flavonoidů obsažené hlavně v zeleném čaji, jsou až 100x lepšími antioxidanty než např. vitamín C a E a navíc mají silný antimikrobiální efekt. Nedávná studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition prokázala vliv flavonoidních látek zeleného a černého čaje na snížení viscerálního (útrobního tuku) a podpořila tak domněnku, že konzumace čaje může být výrazným pomocníkem v boji proti obezitě.

Výsledek: zelený čaj

Zdroj fluoru pro zdravé zuby

Čaj obsahuje mnohé vitamíny a minerální látky včetně fluoru. Fluorované sloučeniny působí proti vzniku zubního kazu, a proto se výtažky z čaje často používají při výrobě zubních past. Mírně lepší využitelnost má fluor z černého čaje, avšak velkou nevýhodou zůstává jeho schopnost zuby zabarvovat do, pro oko nepříjemných, tónů. Zelený čaj tolik nebarví, proto je v této kategorii opět vítězem.

V létě ochladí, v zimě zahřeje

"Ačkoli se čaj pije horký a k jeho pití se uchylujeme hlavně v zimních měsících, má na naše tělo z hlediska náhledu tradiční čínské medicíny neutrální až ochlazující účinek (hlavně zelený)," dodává Mgr. Michaela Bebová. Ne nadarmo se doporučuje v letních měsících místo studených ochlazujících nápojů konzumovat teplý, slabý zelený čaj.

Téma: Čaj

V letním parnu snižují studené nápoje teplotu pouze v ústní dutině, zatímco horký čaj dokáže snížit teplotu celého těla až o stupeň (jedná se o dočasný účinek). Černý čaj také roztahuje průdušky a pomáhá vykašlávání při onemocněních dýchacího traktu. Pití čaje také podporuje pocení a vede k pročištění střev. Slabý černý čaj se doporučuje při žaludečních obtížích.

Výsledek: nerozhodně

Větší pozitivní účinky na naše zdraví má tedy zelený čaj, čehož si všimli už staří Číňané a čaj je tedy hojně používán jako jakýsi všelék. Ať už jsou fakta jakákoliv, je to správná příprava čaje, která určuje kvalitu a obsah účinných látek. Kvalita vody a její teplota, množství čaje i vhodná doba louhování jsou hlavními předpoklady pro správnou přípravu - správně jeden čínský básník kdysi řekl: "Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou."

zdroj: biochemicka.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 nejhorších věcí pro vaše uši: Tyčinky a bazén

Bylinkářka radí: Jak na choroby podle horoskopu?

9 důvodů, proč přestat pít kolové nápoje




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama