reklama

Goji: Vyzkoušejte elixír mládí a "nakopávač" sexu

Goji obsahuje širokou škálu bioaktivních látek, které jsou pro tělo velmi přínosné.

Foto: Profimedia.cz

Vědci stále ještě nepřišli na to, jak dosáhnout dlouhověkosti a neobjevili ani jakýsi univerzální "recept", který by vedl alespoň k přiblížení se k oné nesmrtelnosti. I když už existuje poměrně hodně poznatků z této oblasti a znalosti z genetiky se neustále prohlubují, pořád nám zbývá si pomáhat všemi dostupnými prostředky.

Výživa je prokázaným nástrojem, který nám slouží ke zkvalitnění života. Existuje spoustu tzv. "superpotravin", které jsou našemu zdraví v různé míře velmi prospěšné a mohou zmírnit a potlačit projevy stárnutí organismu. Jednou takovou superpotravinou je i Kustovnice čínská (známá jako goji [godži]). Tato rostlina patří do čeledi lilkovitých, a jak název napovídá, již po staletí se pěstuje v Číně a přilehlých oblastech Asie, kde je také hojně využívána v tradiční čínské medicíně.

Odkud a kam s ní?

Nejbohatším zdrojem, pro nás prospěšných látek, jsou její červené plody, které se suší, vyrábí se z nich šťáva, nebo se z nich dělají extrakty pro výrobu potravních doplňků. Lístky této rostliny se používají pro přípravu čajů. Sušené plody trochu připomínají menší hrozinky a chutí je můžeme zařadit někam mezi šípek a brusinku. Ačkoli se tato rostlina na východě používá už stovky let, do dalších zemí se dostala v rozšířené podobě až mnohem později. Nyní jsou produkty z ní včetně sušeného ovoce relativně dobře dostupné a nachází všestranné použití - plody se například hodí do kaší, ovocných kokteilů, do sypaných směsí nebo jen tak samotné.

Goji obsahuje široké spektrum látek

Goji obsahuje širokou škálu bioaktivních látek, které jsou pro tělo velmi přínosné. Plody goji obsahují významné množství bioaktivních polysacharidů, které tvoří okolo 8 % sušiny. Podle tradiční čínské medicíny jsou to právě tyto látky zodpovědné za tzv. imunomodulační aktivitu (imunitu-podporující) a určující léčivý potenciál produktů přírodního původu. Zbarvení kustovnice způsobují karotenoidy, které tvoří asi 0,03-0,5 % sušiny plodů. Celkově jich tyto plody obsahují asi 11 (+ dalších 7 látek je od nich odvozených), z nichž nejvíce zastoupený je zeaxantin.

Čtěte také: Zelený vs. černý čaj: Který je ten lepší a proč?

Goji je také bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky, a to skoro na všechny, na které si vzpomenete - draslík, vápník, zinek, železo, hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B apod. Kustovnice je také zdrojem esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, z nichž druhé zmíněné jsou základem tzv. "zdravých" tuků. Výčet látek lze zakončit skupinou fenolových kyselin a flavonoidních látek, kterých tato rostlina obsahuje přes 50 druhů.

Proč elixír mládí?

Ze širokého spektra účinků si snad nejvíce můžeme cenit právě schopnosti zpomalovat stárnutí organismu. "Jedna z teorií stárnutí říká, že většina nežádoucích změn, které probíhají v organismu ve stáří, vznikají v důsledku působení volných radikálů. Látky obsažené v goji, primárně jsou to specifické sacharidy ale i další látky, způsobují velmi komplexní ochranu právě proti této nežádoucí oxidaci. Problematika na molekulární úrovni je však mnohem složitější a byla by nad rámec tohoto článku," říká odbornice na výživu Michaela Bebová ze serveru biochemicka.cz. Pravidelná konzumace goji má širší spektrum účinků, nejen již zmíněná ochrana proti stárnutím buněk, ale i stabilizace hladiny glukózy a triacylglycerolů (tuky), posiluje celkovou obranyschopnost a imunitu, zlepšuje zrak a zpomaluje neurodegenerativní procesy.

Muže ale jistě i ženy potěší informace, že účinky goji sahají i do oblasti reprodukce a potence. Na tom všem se podílí další látky obsažené v goji, z nichž za zmínku stojí ß-sitosterol, betain nebo kyselina p-kumarová. Výzkumy ukazují, že plody goji mají afrodiziakální účinky, mírně zvyšují hladiny sexuálních hormonů a podporují plodnost. Tato rostlina se navíc v Číně tradičně používá pro léčení mužské plodnosti.

"Uvedené vlastnosti a účinky jsou pouze ukázkou toho, co všechno s velkou pravděpodobností tato rostlina dokáže. Velkým plusem ale také zůstává fakt, že zatím nebyly prokázány žádné vedlejší účinky, což je v dnešní době až neobvyklé," dodává Bebová.

zdroj: biochemicka.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kokosová voda: Hubnoucí zázrak nebo jen módní trend?

Desítky tipů na vánoční dárky pro muže, ženy i děti

Nestyďte se nosit čepici: Slavní v ní vypadají hůř




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama