reklama

8 důvodů, proč vás svědí bradavky. Pozor na rakovinu

Nepříjemné svědění bradavek? Známe 8 důvodů.

Prsa
Prsa | Foto: thinkstockphotos.com

Svědí vás prsa či bradavky tak, že si je musíte podrbat i na veřejnosti? Určitě zbystřete, protože se může jednat o celou řadu lehčích i závažnějších problémů.

Mnoho žen nám jistě dá zapravdu, že jsou prsa jedním z nejcitlivějších míst našeho těla. V období menstruace či těhotenství natékají, pobolívají nebo dokonce pálí. Neměly bychom na péči o ně zapomínat. Co všechno může být příčinou nepříjemného podráždění?

Důvod č. 1: Zanedbaná péče

Co si budeme povídat, kolikrát si je po sprchování či koupeli namažeme tělovým mlékem? Citlivá kůže dobře pozná, když je vysušená nebo ji podráždí příliš tvrdá voda. Namažte se hydratačním tělovým mlékem i několikrát za den. Pokud intenzivnější péče nezabere, vyzkoušejte přípravky na olejové bázi. Jsou kvalitnější a účinkují rychleji.

Důvod č. 2: Alergická reakce

Ve chvíli, kdy pokožka začne pálit, svědění se nedá vydržet a hydratování nepomáhá, nejspíš jde o alergickou reakci. Vyměňte všechny kosmetické přípravky, které přichází do kontaktu s citlivou kůží. Jedná se o sprchové gely, tělová mléka či případné hydratační oleje.

Doporučujeme: 10 nejzajímavějších faktů o prsou. Pobaví i poučí

V lékárně si zakupte přípravky na citlivou pokožku. Lidé s citlivou pletí dobře snáší Eucerin, Biodermu či sensitivní řady Dermacolu, Ryoru nebo La Roche-Posay.

Pokud zjistíte, že jde o alergickou reakci. Berte několik dní volně prodejná antihistaminika jako Aerius, Claritine, Fenistil, Zodac nebo Xyzal.

Důvod č. 3: Nevhodné oblečení

O tom, že bychom podprsenku neměly nosit celý den, už jsme několikrát psali. Ale v případě, že vás často svědí bradavky, je třeba se nad tím zamyslet ještě víc. Může vám vadit těsnější prádlo, materiál či špatně zvolený prací prášek

Když už se bez "podpory" neobejdete, dejte šanci alespoň sportovním podprsenkám nebo investujte do kvalitnějšího prádla, které je bavlněné. Umělý materiál zadržuje vlhkost a způsobuje nemalé problémy. Než ale svou oblíbenou podprsenku vyhodíte, vyměňte nejprve prací prášek a aviváž za dětské přípravky, které pokožku nedráždí. Možná jde jen o alergickou reakci na některou složku.

Pánům mohou způsobovat problémy nevhodně zvolená tílka či neprodyšná trička. Pokud se více potíte, určitě potřebujete oblečení bavlněné. Na umělé látky raději zapomeňte.

Důvod č. 4: Kvasinková infekce

Jsou-li vaše prsa zarudlá, svědí, odlupují se z nich šupinky kůže, na podprsence zůstávají bílé skvrnky nebo se případně objeví na bradavkách červené flíčky, objednejte se ke kožnímu lékaři. Nejspíš půjde o kvasinkovou infekci. Specialista vám předepíše hojivou mast a v případě, že by nezabrala, nasadí antibiotika.

Důvod č. 5: Pozor na rakovinu

Svědění bychom určitě neměly přehlížet, obzvlášť, když se objeví náhle a přetrvává. V případě, že je bradavka velmi citlivá nebo bolestivá delší dobu, vyhledejte gynekologickou pomoc či se případně objednejte na mamograf. Přehlížíte-li drobné příznaky, zbystřete alespoň, když na své bradavce či prsním dvorci najdete šupinkovité ranky nebo se kůže zdá na dotek teplejší.

Náš tip: Rakovina prsu nebolí, říká lékařka. Tím hůř!

Nechceme vás strašit, ale prevence je velmi důležitá a můžete tak předejít vážnější formě rakoviny prsu. Všímejte si každé změny.

Důvod č. 6: Ovulace

Mnoho žen popisuje, že je prsa svědí právě v období ovulace. Nejde o nijak lékařsky potvrzený fakt, ale také jej gynekologové ani nevylučují. V ženském těle se v tu dobu odehrávají velké změny.

Důvod č. 7: Možná jste těhotná

I když nejde o běžný příznak těhotenství, řada žen na diskuzních fórech opravdu potvrzuje, že je v prvním trimestru bradavky nesnesitelně svěděly. Některé z nich se na tento "těhotenský signál" i spoléhají. Každopádně zbytečně nejásejte nebo nepanikařte. Klidně si pro větší jistotu udělejte test, ale věřte, že v mnoha případech půjde spíše o banálnější důvod.

A na závěr dovolte jednu drobnou poznámku. Pokud vynecháme 6. a 7. důvod, měli by v případě svědění bradavek zpozornět i muži. I jim hrozí rakovina prsu, proto by neměli být ke svému tělu lhostejní a dlouhodobější problémy řešit se svým lékařem.

Máte i vy nějaké zkušenosti? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vyzkoušela jsem vše z 50 odstínů. Za jeden víkend

Matka slyšela po 18 letech tlukot srdce zesnulého syna

Designéři použili na nábytek starý Boeing 747







"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama