reklama

Co se děje s ženskými vajíčky mezi 30. a 40. rokem?

Kdy začnou stárnout ženská vajíčka a jak můžete plodnost ovlivnit?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Co je Oocyt?

Oocyt je samičí pohlavní buňka, z níž se dělením vyvíjí vajíčko. Je obklopen podpůrnými buňkami. Podrobnější informace najdete na cs.wikipedia.org.

Uvažujete-li o dítěti v pozdějším věku, pak vás lékař jistě seznámil s tím, jak rychle stárnou ženská vajíčka mezi třicátým a čtyřicátým rokem života.

Podle výzkumu embryologů je nejkvalitnější vaječná buňka kolem 24. roku věku. Počet vajíček začíná klesat nejrychleji po 35. narozeninách a 20 % osmatřicetiletých žen už má vaječníky zcela vyčerpány. Ale existuje způsob, jak toto stárnutí zpomalit, tedy alespoň částečně.

Co ovlivňuje stárnutí vaječníků?

"Stárnutí vaječníků je způsobeno dvěma faktory - jednak poklesem ovariální rezervy, tedy počtu vajíček, jednak klesáním jejich kvality. Mizení oocytů (viz levý sloupec) začíná již u ženského plodu v děloze a pokračuje v průběhu celého reprodukčního života. Přičemž přibližně jen 400 až 500 vajíček se uvolní ovulací. Závažný začíná být pokles po 35. roce věku. Může za to paradoxně především snižování produkce mužského hormonu testosteronu, což ve vaječníku nastává někdy mezi 30. a 40. narozeninami," vysvětluje přednosta brněnského institutu reprodukční medicíny Unica Prof. MUDr. Zdeněk Malý, CSc.

Doporučujeme: Jak zvýšit plodnost mužů? Vyzkoušejte následující tipy

Současná medicína jde kupředu, proto si s tímto úbytkem dokáže částečně poradit. Při tomto problému se podávají mužské hormony, které pokles přibrzdí.

Sledujte délku menstruace

První známkou stárnutí vaječníků je zkracování menstruačního cyklu způsobené zkrácením folikulární fáze, tedy obdobím mezi začátkem menstruace a ovulací.

"U žen, které již oslavily čtyřicáté narozeniny, však ani pravidelný menstruační cyklus a dostatečná ovariální zásoba nemusejí znamenat, že jsou skutečně plodné," poznamenává profesor Malý.

Sám přiznává, že jedinou možností, jak zvýšit šanci na vlastního potomka ve vyšším věku, je zamražení vajíček v době optimální plodnosti, tedy do té doby, než žena oslaví své třicáté narozeniny.

Množství versus kvalita

Za klesání kvality vajíček může hlavně věk ženy. Mezi třicítkou a čtyřicítkou vaječníky ztrácí svou přirozenou schopnost selekce, proto dozrávají i geneticky nekvalitní vajíčka, která v mladším věku tuto šanci vůbec nedostanou a přirozeně zanikají. Výrazně se tak zhoršuje kvalita oocytů.

"Souběžné s rostoucím počtem defektních vajíček roste také procento spontánních potratů a klesá šance na otěhotnění a donošení zdravého dítěte," vysvětluje profesor Malý.

Jak se dá zvýšit šance na otěhotnění po 30. roce?

Ovariální rezervu, tedy zásobu vajíček, ovlivňuje také BMI. U žen s nadváhou klesá počet vajíček rychleji než při normální hmotnosti. A dalším nepříznivým faktorem je kouření.

"Věk samozřejmě zastavit nelze, ale pokud bude žena dodržovat tolikrát omílaný zdravý životní styl, tedy nebude kouřit a bude se zdravěji stavovat a přiměřeně sportovat, může tím ubývání vajíček zpomalit," konstatuje profesor Zdeněk Malý.

Čemu se ještě vyhnout:

  1. Alkohol: Narušuje hormonální rovnováhu.
  2. Kofein: Jeho dávku snižte alespoň na 150 mg.
  3. Cukr: Zvyšuje hladinu inzulinu, což může způsobovat, že vajíčko nedozraje.
  4. Stres: Nepříznivě ovlivňuje menstruační cyklus.

Náš tip: Kamarádka nemůže otěhotnět. Tyhle věci jí neříkejte

Pokud se vám nedaří otěhotnět, zkuste změnit svůj životní styl. Dopřejte si dostatek pohybu a naučte se pravidelně jíst některé zdravé potraviny. Jen počítejte s tím, že výsledky se dostaví nejdříve za tři měsíce. Správná strava je základ. Jídelníček doplňte o vhodné antioxidanty. Ideálně do něj zařaďte tmavě zbarvené ovoce a zeleninu. Nejlepší jsou:

  • borůvky
  • brusinky
  • švestky
  • brokolice
  • červená řepa
  • mrkev
  • sladké brambory

Samozřejmě nezapomínejte ani na vitaminy C a E. Ty chrání vyvíjející se vajíčko před účinky oxidačního stresu. Dále zařaďte potraviny bohaté na kyselinu listovou, což je například špenát, kapusta nebo saláty. Velmi prospěšné je i avokádo nebo olivový olej. Pro plodnost jsou zásadní omega 3 mastné kyseliny, které najdeme v mořských rybách, oříšcích nebo v různých semínkách. Správnou ovulaci podpoří čočka nebo fazole, jsou výborným zdroje rostlinné bílkoviny a zdrojem železa.

V kolika letech jste měla první dítě vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Klíšťata měla hostinu. Co dělat, abychom nic nechytli?

Čtyřletá Cosette prodala své obrazy za 100 000 Kč

Zelený dům. Fasádu tvoří 150 stromů, kámen a dřevo


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama