reklama

S čím počítat, když tloustnete? Dvě židle, nástavec

Co denně prožívají obézní lidé? Žádná sranda to není!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Diety, hubnutí, fitness, spalování, to jsou výrazy, které se nejčastěji skloňují právě na jaře, kdy si uvědomíme, že už brzy začneme odhalovat nohy v sukních a šortkách. Ve chvíli, kdy odhodíme zimní šatník, jsou přebytečná kila okamžitě vidět.

Jak je na tom Česká republika s obezitou a co lidi s větší velikostí čeká v běžném životě?

"Nadváhou a obezitou trpí více než 57 % dospělé populace, což souvisí s nárůstem onemocnění diabetem II. typu. Trvale roste také počet pacientů s vysokým krevním tlakem, který má vliv na kardiovaskulární onemocnění. Stoupá i počet diagnostikovaných zhoubných nádorů (ročně o 6 %)," upozorňuje MUDr. Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ a zároveň členka Národní vědecké komise iniciativy Vím, co jím a piju.

Proč jsou Češi nemocní

K zajímavým zjištěním Zprávy o zdraví obyvatel ČR, kterou zveřejnilo v roce 2014 Ministerstvo zdravotnictví ČR, patří, že ačkoli se průměrný věk za posledních dvacet let zvýšil o 7,5 roku u mužů a o 5,5 roku u žen, je úmrtnost Čechů stále výrazně horší než ve vyspělých evropských státech.

Doporučujeme: 10 jídel smrti: Nejhorší pro vaše zdraví

Není žádným tajemstvím, že za umělým prodlužováním životů stojí hlavně velký rozvoj zdravotnictví. Na nemoci se přijde poměrně brzy a lékaři tak mohou zareagovat a nasadit vhodnou léčbu. Smutné je, že i když se dožíváme vyššího věku, kvalita stáří je mizerná.

Co stojí za nemocemi:

  • nevyvážené složení stravy
  • nadměrný energetický příjem (cukry, tuky)
  • nedostatek ovoce a zeleniny
  • vysoká konzumace soli
  • nepravidelné stravování
  • nevhodná příprava jídel (smažení, fritování, grilování)
  • nedostatek pohybu
  • méně času na čerstvém vzduchu
  • stres

Být obézní není jednoduché

Ať už jsou příčiny jakékoliv, uvědomte si, jak s přibývajícími kilogramy klesá kvalita života. Jen málokdo svou váhu nosí hrdě a s úsměvem. Nás zajímalo, jaké to je být obézní. Zeptali jsme se tedy ve svém okolí lidí, kteří nosí velikost 54 a víc a podle reakcí jsme sestavili tyto problémové situace.

Co vše vás čeká, pokud budete dál přibírat?

Nekonečné pohledy:

Dřív nebo později si všimnete, kolik lidí vás pozoruje. Je úplně jedno, co máte na sobě, váhu prostě neschováte. A přijde den, že se budete bát najíst na veřejnosti, protože vás někdo sleduje. Ano, je to tak, i když člověk s nadváhou konzumuje jablko, pro ostatní vypadá, jako že se cpe.

Peníze budou létat vzduchem:

Být obézní je drahý špás. Měsíční výdaje vám rapidně stoupnou. Jen si spočítejte, kolik se utratí za nezdařené pokusy začít cvičit, jíst zdravé věci a nejdražší bude oblečení. V České republice není moc obchodů, kde byste si koupili velikost 52 a víc, když už takové najdete, jsou džíny třeba třikrát dražší, než byste dali za běžnou konfekční velikost.

Další částka je za léky. Nadváha s sebou přináší větší zdravotní rizika. Časem vám lékaři předepíší přípravky na klouby, na vysoký tlak, cholesterol, štítnou žlázu, v nejhorším případě na cukrovku či srdeční arytmii. S takovou necháte v lékárně celou výplatu.

Cestování je potupné:

Už jste někdy letěli letadlem nízkonákladové společnosti a měli velikost 54? Budete si muset říci o nástavec (pro těhotné) na bezpečnostní pás, protože prostě ten klasický nedopnete. Stejně tak se budete v autobuse modlit, aby si k vám nikdo nesedl, protože už tak potřebujete ke svému pohodlí jeden a půl sedačky, neboť při konstruování dopravních prostředků se s místem opravdu šetří. A v jiných zemích tomu není jinak, naopak jsou tyto prostory ještě stísněnější.

Zapomeňte na kulturu:

Zní to tvrdě? Jak se to vezme, mnoho velkých hal, kde se konají koncerty, jsou sedačky tak úzké, že se do nich nevejde urostlý chlap, natož dáma s větším pozadím. Občas to tak dopadne i v některých divadlech, kde kvůli výdělku byla přidaná další řada a místa je méně. Pak vám nezbude nic jiného, než si koupit lístek na krajní židle. A když už se posadíte na klasické místo, žádné pohodlí nečekejte.

Nikdo vám neuvěří:

Něco vás bolí? Pak k lékaři raději nechoďte, protože v 80 % vaše potíže svalí na to, že máte nadváhu. Je jedno, že vás bolí zub, mandle nebo slepé střevo, prostě držte dietu, a poté se vám uleví.

Pozor na nosnost:

Když už se lidé s větší konfekční velikostí překonají, a rozhodnou se zhubnout, opět je tu překážka. Automatické lymfodrenážní přístroje jsou malé, a větší stehno se do nich už nevejde, přístroje ve fitness mají nějakou nosnost, kterou dotyčný obvykle překračuje. Nelze si kontrolovat tlak a tep, protože jsou měřící pásky krátké. Tak bychom mohli pokračovat donekonečna.

Nudný sexuální život:

Co si budeme povídat, když nám špíčky narostou do větších rozměrů, je skoro nemožné zkoušet některé sexuální polohy, protože bychom toho druhého nejspíš zničili. A to je škoda, ne?

Těžko se zjišťuje nemoc:

Bohužel to tak je, například ultrazvuk břicha je kvůli tukové vrstvě téměř nemožný. Proto se těžko odhaduje, zda vás na pravém podbřišku bolí od slepého střeva, zánětu vaječníků nebo snad močových cest.

Náš tip: Skrytá obezita je horší než faldíky na břiše

Pokud právě v ruce držíte koblihu, raději ji včas odložte, protože nikdo z vás by nechtěl zažít tyto nepříjemné situace, které denně snáší lidé s nadváhou. Smutné je, že toto musí trpět i ti lidé, kteří jsou obézní kvůli nějaké nemoci, nikoliv proto, že nikdy nemají dost.

Desatero "Vím, co jím" přispívá k udržení dobrého zdraví

Pokud vám to jen trochu váš čas a zdravotní stav dovolí, zkuste těchto deset drobných kroků a uvidíte, že se budete cítit lépe.

  • Jezte pestrou a vyváženou stravu.
  • Jezte více zeleniny a ovoce. Snažte se zařadit zejména zeleninu a ovoce ke každému jídlu během dne.
  • Vybírejte celozrnné produkty (chléb, pečivo, těstoviny). Upřednostňujte rýži natural.
  • Volte dobré tuky - rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a kvalitní margaríny z nich vyrobené.
  • Zařaďte do jídelníčku fazole, hrách a čočku.
  • Vybírejte maso, masné produkty a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.
  • Omezte sůl. Pro zlepšení chuti pokrmů používejte bylinky a koření.
  • Pijte přednostně vodu, neslazený čaj a nízkoenergetické nápoje.
  • Udržujte si správnou tělesnou hmotnost.
  • Pravidelně se aktivně hýbejte alespoň 30 minut každý den.

Máte i vy problémy s nadbytečnými kilogramy? Omezuje vás to v životě? A jak?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Video: Jak se změnilo cvičení za posledních sto let?

Matkou v 65: Víme, proč tak riskuje

Co vám říká vaše intuice a proč ji poslouchat?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama