reklama

Nový lék na rakovinu! Blýská se na lepší časy?

Nový typ léčby rakoviny podporuje imunitní systém. Vědci mluví pozitivně...

Foto: ISIFA/Thinkstock

Vědci z Imperial College v Londýně (ICL) věří, že objevili převratný způsob léčby rakoviny. Posílený imunitní systém dosud nově objeveným proteinem by si měl poradit s více druhy rakoviny i virovým onemocněním. Dokonce ovlivní i léčbu autoimunitních poruch.

"Může jít o převrat v léčbě nádorů a virových nemocí," svěřil se profesor Philip Ashton-Rickardt z imunologického oddělení ICL. Sám přiznává, že bez pokusů na laboratorních myších by se to jeho týmu nepodařilo. Na výzkumu se podílí ICL i Harvardská univerzita, která již zažádala o dva patenty, které se vztahují k nově objevenému proteinu.

Vylepšení imunitního systému

Každý, kdo podstoupil současnou léčbu nádorového onemocnění, dobře ví, že během chemoterapií a různých ozařování se imunitní systém poměrně hodně oslabuje. Vědci však našli způsob, jak k boji s rakovinou využít celý potenciál imunity.

Doporučujeme: Důvody, proč žít zdravěji: Kalkulačka rizika rakoviny

Už v roce 2013 přišli imunologové s objevem, že právě s rakovinovým bujením nebo viry HIV dokážou bojovat T-lymfocyty, které jsou obsažené v lidském imunitním systému.

Profesor Philip Ashton-Rickardt zveřejnil svou studii v Science Daily a potvrdil, že při pokusech objevili nový protein, jehož vlastnosti podporují činnost imunitního systému. Tento "zázračný" protein nese název LEM (lymfocytová expanze molekul) a umožňuje větší a rychlejší tvorbu tzv. T-buněk, které jsou schopné přemoci nemocné a napadené buňky.

LEM útočí na rakovinu

T-buňky jsou imunitním systémem produkovány při onemocnění zcela běžně, bohužel nádory a různé typy virů jejich účinnost rychle snižují.

A právě protein LEM jejich produkci dokáže zrychlit až desetinásobně, čímž se zvyšuje šance na uzdravení. A to není vše. T-buňky mají něco jako vlastní paměť. Následně umí vyhledat a zničit pro ně již známé typy rakoviny a virů. Je tu tedy mnohem menší pravděpodobnost, že by se nemoc vrátila.

Testy na laboratorních myších

Při výzkumech byli pozorováni ti jedinci, jenž mimořádně čelili zhoubnému onemocnění, které jim bylo naočkováno. Stejně tak se dokázali bránit i infekcím. U všech byla zjištěna společná příčina. Za odolným imunitním systémem stál již zmiňovaný protein LEM, který zvyšoval produkci T-buněk. Dobrou zprávou je, že se nachází i v lidském těle.

"Jsou zapotřebí další výzkumy na zvířatech, než budeme testovat na lidech, ale je zde velký potenciál pro nový typ léčby, která vlastně stojí na přirozené schopnosti imunitního systému odhalit a zničit nemocné buňky," říká Dr. Mike Turner pro Telegraph

Čas přeje připraveným

Celý tým doufá, že by se rakovina mohla léčit genovou terapií, kdy by se T-buňky nemocných pacientů posílily o tento protein a zpětně se vpravily do těla. Což by znamenalo, že by se mohlo upustit od náročných chemoterapií, které jsou pro tělo velmi vysilující.

Náš tip: Rakovina prsu nebolí, říká lékařka. Tím hůř!

"Je to vzrušující. Našli jsme úplně jiný způsob, jak více využívat imunitní systém v boji proti rakovině," dodává profesor Philip Asthin-Rickardt, který celou studii vede.

Vědci se teď musí soustředit na to, jak vyvinout léky, které by se na tuto molekulu zaměřily, a zda by byly bezpečné a účinné pro pacienty s tímto onemocněním. Dále je zajímá, jestli je možné LEM aktivovat vnějším vlivem. Pokud výzkum půjde dobře, měly by se začít provádět testy na dobrovolnících, nejdříve však za tři roky.

Máte někoho ve svém okolí, kdo podstoupil chemoterapii? Co mu pomáhalo ji zvládat? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co udělá stres s vaším tělem? Zestárnete o 10 let

Proč jíst medvědí česnek? Jarní detox i skvělé recepty!

Designová světla, lustry i lampy z dílny BULB





"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama