reklama

Symptomy ženského klína: Které NIKDY nepřehlížet?

Proč by si ženy měly všímat drobných změn těla? Symptomy, které se nepřehlíží!

Foto: Isifa/Thinkstock

Bolest při pohlavním styku, netypické krvácení, nateklá prsa. Ženy by si měly svá těla pravidelně prohlížet a kontrolovat. Každé vybočení z normálu stojí za zvážení. Je vám trapné mluvit o intimních problémech s lékaři? Přehlížením symptomů se nevyléčíte. Kdy se vydat za odborníkem?

Trápí-li vás některý z níže uvedených problémů, stud musí jít stranou. S vlastním tělem by se hazardovat nemělo.

Nepříjemná bolest při sexu

Nedokážete si užít milování, protože příjemný pocit překrývá bolest? Důvodem je suchá sliznice, což lze napravit vhodným lubrikačním gelem. Pokud cítíte píchání a křeče v podbřišku, navštivte gynekologa.

Může jít o endometriózu - onemocnění, při kterém se částečky děložní dutiny nachází mimo ni. Dokážou se přemístit do pánve, srdečního svalu, ke slezině, prakticky kdekoliv. Nezřídka je onemocnění příčinou neplodnosti ženy. Projevuje se právě bolestmi při pohlavním styku, křečemi v podbříšku a někdy přítomností krve v moči.

Doporučujeme: Sex po porodu nesmí bolet, tvrdí MUDr. Tomášek

Další příčinou by mohly být chronické křeče hlubokých svalů, což znemožňuje hladký průchod. Nemoc se nazývá vaginismus. Terapeut vám nejspíš doporučí zvláštní dilatátor různých velikostí. Začíná se s nejmenší a postupně se svaly zvykají na změnu, kdy použijete větší. Nakonec by žena měla nechat zavedený největší z nich po dobu několika hodin, nejlépe v průběhu noci. Problémy mizí už po týdnu, v případě dlouhodobějších potíží je možné dilatátor použít před samotným pohlavním stykem.

Kontrolujte, co je normální

V rozmezí puberty do menopauzy se objevují různé výtoky, což bývá normální. Množství se liší podle menstruačního cyklu. Lze tedy pozorovat bílý, krémový či lepkavý výtok. Tělo přirozeně reaguje na období ovulace, kdy spermiím umožní volný přístup. V neplodných dnech se sekret mění na lepkavý a hustý právě proto, aby zabránil oplodnění.

Co tedy už překračuje hranici normálního? Pokud se přidá nepříjemný zápach či křídovité zabarvení. V případě bílé barvy půjde nejspíš jen o vaginální mykózu. K lékaři se odeberte, pokud je výtok zelený či hnědý, zde je třeba vyloučit infekci, polypy na sliznici nebo případně rakovinu děložního čípku.

Pozor na holení

Nerovný povrch vaginální stěny je přirozený. Tkáň se díky tomu může dle potřeby roztahovat či smršťovat. Za drobnými hrbolky či výrůstky se ukrývá špatný růst chloupků. Některým ženám se stáčejí, což zapříčiní vrůst zpět do kůže. Pomůže vám holení či depilace ve směru růstu.

Objeví-li se vám na stěnách mazové cysty, bradavice či vřídky plné vody a hnisu, vyhledejte lékaře. Ten vám nasadí vhodnou léčbu, aby nedošlo k infekci.

Krvácení mimo menstruaci

Antikoncepce (orální, injekce či tělíska) velmi běžně způsobuje špinění mimo menstruaci. Ale v případě, že krvácení přetrvává i po třech měsících užívání, návštěva gynekologa je nutná.

Krvácíte-li po styku či často mimo menstruaci, mohlo by jít o polyp v děloze či případně o nějaké změny na čípku. V žádném případě nepodceňujte příznaky a vydejte se na vyšetření.

Nepříjemné svědění

Říkáte si, že když si pánové mohou neustále hrabat do rozkroku, nic se nestane, když se občas podrbete i vy? Otázkou zůstává, zda svědění ustane. Nejčastější příčinou nepříjemného šimrání je vaginální mykóza, kterou lze přeléčit čípkem či antimykotiky.

Stejně tak mohlo dojít k narušení přirozeného kyselého prostředí sprchovým gelem či pěnou do koupele. V takovém případě si doběhněte koupit přípravky na intimní hygienu a nasaďte si laktobacily. Určitě noste bavlněné prádlo, které vsakuje pot, nekoupejte se v horké vodě a intimní místa si utírejte od přední části k zadní. Zamyslete se i nad změnou kondomů či lubrikačních gelů, protože nejspíš trpíte alergií na některou ze složek.

Náš tip: Vaginální mykóza: Časté trápení nastávajících maminek

Pokud problémy neustoupí, zajděte si ke gynekologovi, mohlo by jít o vážnější infekci či případně o alergii na sperma, ta však bývá doprovázená nepříjemnými pocity a pálením po pohlavním styku.

Suché sliznice

Hormonální léčba, těhotenství, léky na alergii či antidepresiva, menopauza - to vše způsobuje vysychání sliznic. Nechcete-li se trápit nepříjemným pocitem, nechte si předepsat hydratační přípravky pro intimní partie. Předem je důležité, jak zareagují s kůží. Naneste si trochu na vnitřní stranu stehen, následně až použijte vnitřně. Pobavte se s ošetřujícím lékařem o změně antikoncepce, usnadníte si život. Není třeba se trápit, když řešení existuje.

Bolest při močení

Ulevujete-li si těsně po pohlavním styku, občasnou malou bolest lze v takové situaci tolerovat. Dále se vám mohly na sliznici udělat odřeniny či vřídky z nedostatečné vlhkosti, pak hrozí infekce. V nejhorším případě máte infekci močového měchýře či močových cest, což už se bez antibiotik neobejde. Za náhlé objevení inkontinence jsou zodpovědné ochablé svaly. Zkuste začít pravidelně cvičit.

Ztuhlost a brnění

Ano, opravdu si "ji" lze přesedět. Nejhorší je jízda na kole. Nepohodlné cyklistické sedlo tlačí na nervy a kůži, která následně brní. Určitě si pořiďte vypolstrované cyklistické oblečení a nestyďte se za širší sedlo. Stejně tak byste neměly sedět na tvrdých židlích. Alespoň občas vstaňte a projděte se.

Máte problém o intimních problémech mluvit s lékařem? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 jídel, která jíme špatně. Je čas na nápravu

Konec Kiki a Maki: Co prozradily v posledním rozhovoru?

13 celebrit, které zemřely kvůli drogám

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama