reklama

Hádky, zmrzlina, horory: 9 věcí, které vám zničí spaní

Nemůžete spát? Tohle před odpočinkem rozhodně nedělejte.

Foto: Thinkstock

Dneska je téměř luxus se dobře vyspat, obzvlášť v těchto dnech, kdy se ložnice vyhřeje i na neuvěřitelných 29 °C. Můžete nespavost svádět na horké počasí nebo se s námi zamyslete, zda neděláte některou činnost, která tělu brání klidně odpočívat.

Není snadné přepnout mozek do "modulu" odpočívání. Málokdo zvládne zahodit všechny starosti a věnovat se relaxování. Nemusíte mít problém s usínáním, zbystřete i ve chvíli, kdy se zbudíte za noc dvakrát a více. Co nedělat těsně před spánkem?

Hádky

Nevěřili byste, kolik párů se nejčastěji hádá v posteli. Rozhodně za to nemůže špatný sex, spíše fakt, že se v tak uspěchané době dokážeme společně zastavit až opravdu v ložnici.

Pro tělo je taková přemíra emocí velmi nezdravá. Při hádkách se vyplavují stresové hormony (zejména kortizol), které vás následně přinutí se několikrát vzbudit.

Nepracujte v posteli

Říkáte si, že dokončíte přípravy do práce v posteli před spaním? Nedělejte to. Vaše tělo už je určitě unavené a mozek dostane nový impulz, že musí být v činnosti, čímž se přetáhnete. Pak zaklapnete notebook a zcela jistě se vám asi hodinu nepodaří usnout, protože psychicky pojedete na plné obrátky.

Odborníci doporučují, abyste 30 minut před ulehnutím nic nedělali, odložili všechnu činnost na druhý den, jen leželi a zhluboka dýchali. Ideální je relax ve vaně, což v tropickém vedru asi neuvítáte jako dobrý nápad, ale příjemná sprcha osvěží a bude mít stejný účinek.

Kofeinová tajemství

Říkáte si, že kávu nepijete, protože byste neusnuli, ale kdo z vás si dá k večeři kolové nápoje či podobné drinky, ve kterých se kofein může ukrývat? Stejnými povzbuzovači jsou například čaje.

Doporučujeme: Trhaný spánek: Spěte na dvě šichty a bude vám lépe

Nemusí jít ani o pití. Kofein najdete i v kvalitní čokoládě či čokoládové zmrzlině. V extra tmavé čokoládě se ukrývá okolo 30 miligramů kofeinu, navíc ještě obsahuje theobromin, který prokazatelně způsobuje nespavost.

Pozor na horory

Ano, noční můry mohou nepříjemně narušit kvalitní odpočinek. Lidská představivost je obrovská. Pokud tvrdíte, že vám horory nevadí, přesto se cítíte nevyspalí, měli byste se nad sebou zamyslet a podobné filmy večer nepouštět. Nemusíte se ani budit, ale stačí se v noci vícekrát neklidně přetáčet a ráno se budete cítit zničení a vyčerpaní.

Studená sprcha a zmrzlina

Chcete se v těchto vedrech ochladit, protože nemůžete spát a myslíte si, že vám s tím pomůže studená sprcha či nanuk? Omyl. Když tělu dáte studený impuls, začne vyrovnávat teplotu a vám bude ještě větší horko. Před ulehnutím do postele si dopřejte vlažnější sprchu a doušek vlažné vody. Uvidíte, že se dokonale vyspíte.

Telefonáty a jiná komunikace

Z postele netelefonujte, nebrouzdejte po internetu a už vůbec si nepište s kamarády. Nedokážete následně přestat uvažovat o napsaných slovech, a pokud se vám náhodou okamžitě nedostaví odpověď, budete v napětí čekat, což vás pořádně probere.

Telefony a elektronické přístroje by se neměly brát do ložnice. Modrá obrazovka zabraňuje tvorbě melatoninu, který tělu určuje, kdy je čas na odpočinek nebo naopak vstávat.

Přecpávání a pálivá jídla

S plným žaludkem neuléhejte za žádných okolností. Ideálně jezte tři hodiny před večerkou, aby tělo mělo dostatek času zpracovat všechen příjem.

Náš tip: Kam s polštářem. Jaké polohy škodí zdraví?

Těžká, kořeněná a pikantní jídla jsou pro organismus zátěží a vy potřebujete vydat hodně energie pro jejich zpracování. I když usnete, tvrdý a kvalitní relax nečekejte. Navíc kořeněná jídla překyselují žaludek a pálení žáhy vám nijak nepomůže.

Alkohol vás prožene, nikotin nabudí

Sklenička vína či pivo před spaním způsobí, že se minimálně jednou vzbudíte na toaletu. Alkohol má močopudné účinky a ještě tělo pořádně prokrví a zahřeje (spalováním), což v těchto dusných dnech rozhodně nepotřebujete.

Je jedno, zda si zapálíte normální cigaretu nebo elektronickou, nikotin tělo stimuluje a probírá.

Erotická motivace

Samozřejmě, že prohlížení erotických časopisů a videí je zcela přirozené, ale těsně před spánkem vám spíše uškodí. Nahromaděná touha tělo vyburcuje do extrémně bdělého stavu, při kterém se vám oči zavřít nepodaří. Pokud tedy nemáte způsob, jak přebytečnou energii vyčerpat, zvolte si na dobrou noc jinou pohádku.

Máte problém se spaním? Co vám pomáhá? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Za moji anorexii může Facebook a Instagram

Rakovina po barvení vlasů? Jak vznikají nádory

Jak zabránit požáru a jak ho efektivně hasit


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama