reklama

Video: Proč nás káva nutí jít okamžitě na toaletu?

Také vás pití kávy ráno prohání? Podívejte se, proč tomu tak je.

Foto: YouTube.com

Co je příčinou řetězové reakce, která se ve střevech spustí už v okamžiku, kdy polkneme první doušek kávy?

Mnozí z nás si ráno bez kofeinu nedokážou představit. Stejně tak jako někteří pijí kávu pro snadnější start do pracovního dne, jiní dobře vědí, že pomáhá s pravidelným vyprazdňováním. Podívejte se na zajímavé video, které vytvořil tým vědců z Ameriky, jenž se o působení kávy na střeva dlouhodobě zajímá.

Může za to kofein?

V první řadě se odborníci domnívali, že za projímavé účinky může hlavně kofein. Ale testování na několika dobrovolnících jim přineslo zajímavý výsledek. Káva bez kofeinu měla na střeva stejné účinky. Podle nich je "spouštěčem" chemická látka.

Na následujícím videu můžete vidět celý proces...

Prezentace vysvětluje, že za vším je "kyselost" potraviny, která ovlivňuje žaludek. Ten po vypití kávy začne produkovat žaludeční kyseliny, které pomáhají z těla odbourávat bílkoviny.

Vědci na videu uvádí, že káva obsahuje sloučeninu zvanou kyselina chlorogenová, která je hlavním spouštěčem tvorby žaludeční kyseliny. Vlastně ji lze koupit i jako doplněk stravy v tzv. "zelené kávě". O co tedy jde? V ten moment, co vypijete šálek, přinutí tato kyselina žaludek zpracovat obsah mnohem rychleji a posunout směrem do střev.

Náš tip: Kolik kávy denně je OK a kolik už je moc?

Výzkum dále ukázal, že káva "probere" tlusté střevo do čtyř minut po vypití. Odborníci se domnívají, že jde ještě o další dva pomocníky - cholecystokinin a gastrin, hormony, jejichž produkci zvyšuje právě káva. Gastrin rozpohybuje tlusté střevo, doslova zajistí kontrakce dolního jícnového svěrače, které jídla posunou až na místo určení, a cholecystokinin uvolní trávicí šťávy a žluč.

V kolik hodin si ráno dáváte svou první kávu? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nebezpečí v kosmetické taštičce: Proč se o ni starat?

9 potravin, které mohou vašeho psa i zabít

Zítra poprvé do školy. Jak to zvládnout s prvňáčkem?





"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama