reklama

Odvykačka od mobilů a elektroniky. Očistíte tělo i mysl

Vydrželi byste pár dní bez elektroniky? Víme, jak očistit tělo i mysl.

Foto: Thinkstock

Umíte si představit, že byste na pár dní vypnuli mobil, nesledovali televizi, odložili tablety a vynechali počítač? Krátká "odvykačka" vám pomůže očistit tělo i mysl. Jak na to?

Bolavé oči, špatná nálada, nespavost, stres, příčinou problémů může být závislost na elektronice. Je na čase s tím něco udělat.

Bez mobilu ani ránu

Ale ano, jde to. Jen na takovou očistu musíte připravit okolí. Předem jim řekněte, že se chystáte na celý víkend vypnout telefon, aby zbytečně nepanikařili. E-maily na vás počkají a hraní her na toaletě nahradí třeba kvalitní knížka.

Nestačí telefon jen nastavit do tichého režimu. Vypněte ho a uložte do šuplíku. Počítejte s tím, že prvních pár hodin budete nervózní, proto je nutné vydržet alespoň 2-3 dny. Zkuste zaměstnat ruce a hlavu něčím jiným, co vás baví.

Co ještě pomáhá:

  • Nedávejte si ho do kapsy, ale rovnou ho uložte do tašky.
  • Během práce si vypínejte zvonění, nebude vás rozptylovat od práce.
  • V kanceláři ho nepokládejte na stůl. Dejte ho někam, abyste na něj neviděli.
  • Když přijdete domů, odložte ho klidně do šuplíku.
  • Večer jej nabíjejte mimo ložnici, nebude vás lákat brouzdat na internetu nebo si číst staré zprávy.
  • Zkuste si poradit bez aplikací jako je počítání kroků, kilometrů nebo navigace alespoň týden.

Doporučujeme: Přestaňte lézt partnerovi do mobilu. Dojedete na to

Podle vědců nám mobil škodí víc, než si myslíme. Neměli bychom jej dlouhodobě držet v blízkosti hlavy, tedy jej ani nenabíjet na nočním stolku. Volání a sledování zpráv v posteli vám způsobí, že budete déle a hůře usínat. Světlo z displeje udržuje mozek v bdělém stavu a připravený reagovat.

Jste závislí (nomofobie) na mobilu? Tady je 5 znaků, jak to poznáte:

  • Neustále kontrolujete, zda vám nepřišel mail či zpráva.
  • Když se dlouho nikdo neozve, kontrolujete, zda funguje internet, máte signál nebo není telefon rozbitý.
  • Nevypínáte ho ani v noci a ráno okamžitě sledujete displej, zda vás někdo nehledal.
  • V místech, kde není signál, jste nervózní a neradi se na nich zdržujete.
  • Zapomněli jste nabíječku a během vteřiny uvažujete, že se pro ni vrátíte.
  • Nejdete bez něj ani na záchod.

Pokud jste se alespoň ve třech bodech našli, měli byste o "odvykačce" začít hodně rychle uvažovat.

Počítačové křivení

I tak běžná činnost, jako je sezení u počítače, může na lidském zdraví zanechat doživotní následky. Nejvíce dostávají zabrat cévy, svaly, záda a hlavně oči. Podle statistik trpí bolestmi páteře až 70 % lidí, kteří sedí před počítačem více jak čtyři hodiny denně. Dokonce i na počítač si snadno vytvoříme závislost, obzvlášť ti, kteří hodiny a hodiny "paří" hry či "sjíždí" internet. A jsme u toho, zde ohrožujeme i psychiku.

Zkuste celý víkend nesednout před monitor. A pokud s počítačem pracujete v práci, dělejte si časté přestávky. Zavřete oči a vnímejte blahodárnou tmu. Fyzické problémy se dají odstranit správným sezením, ideálním umístěním klávesnice, monitoru či myši, u psychických potíží je to složitější. Tam nezbývá nic jiného, než včas najít vypínač a věnovat se procházkám, jízdě na kole nebo se pobavit s přáteli.

Televize, tablety a jiné vymoženosti

Kdy naposledy jste do ruky vzali knížku? Jsou lidé, kteří vydrží bez televize celý život. Uvědomte si, jakým žroutem času je. Co vše byste stihli za hodinu, kdy normálně sledujete seriál. A pouštět si ji jen jako kulisu? I tak si mozek neodpočine. Díváte-li se příliš často, začněte pomalu ubírat. Jistě na začátku týdne víte, co musíte stihnout shlédnout, tak si dvě hodiny z naplánovaného "seriálování" vezměte a jděte se projít. Tak postupně ubírejte, až zjistíte, že zvládáte spoustu zajímavějších věcí, než sledování televize.

Náš tip: 17 zajímavostí o mobilu, které nejspíš slyšíte poprvé

U tabletu je to podobné. Bereme ho do ruky, abychom si udělali pořádek v diáři, mrkli se na sociální sítě, přečetli elektronickou knížku nebo si zahráli nějakou hru. Pokaždé, když ho zapnete, uvědomte si, proč ho právě držíte. Pokud nic z toho nebude skutečně důležité, zase ho vypněte a jděte si raději povídat s partnerem nebo si skočte zaplavat.

Myslíte si, že jsme se zbláznili, když v době pokroku chceme, abyste techniku odložili? Vyzkoušejte si dva dny bez mobilů a jiných vymožeností a uvidíte, že budete lépe spát, přestanou vás bolet oči, nebudou vám trnout či brnět prsty a ruce. Celkově budete se sebou velmi spokojení.

Jak často do ruky berete telefon? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bojovala s nemocí kůže. Vyřešila to tetováním

Video: Proč nás káva nutí jít okamžitě na toaletu?

Zpátky do lavic: Pokoj pro školáka má své zásady


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama