reklama

Špatné návyky, které ničí spánek a přidávají kila

Špatně spíte a ještě přibíráte na váze? Pozor na tyto návyky!

Foto: Thinkstock

Spánek je nezbytný pro naše tělo, aby správně fungovalo. Pokud si nenajdeme dostatek času na odpočinek a relaxování, brzy se to projeví na zdraví, vzhledu i psychice. Které zvyky bychom měli raději změnit, než bude pozdě?

Když nedokážeme pravidelně a kvalitně "vypnout", začneme nekontrolovatelně přibývat na váze. Tělo si bude chtít udělat zásoby energie pro případ, že hodláte zase ponocovat. Co však stojí za nespavostí, i když jste v posteli včas? Upravte si s námi večerní rituály.

Pozor na velké jídlo

Do postele bychom neměli chodit hladoví, ale nacpané břicho není řešením. Věřte, že tělu připravíte pořádnou práci. To se bude snažit celou noc porci energie zpracovat. Nejprve se vám nebude dařit usnout, a nakonec se během noční siesty několikrát vzbudíte či se začnete převalovat.

Doporučujeme: Spánek: Škodí ho moc i málo. Kolik je "tak akorát"?

Tip: Večeře by měla být z celého dne (snídaně, oběd) nejmenší. Vynechte pečivo, sladkosti a kořeněná jídla. Nejlepší je kousek libového masa se zeleninou. Jezte pomalu a dávejte si pauzu. Brzy zjistíte, že bílkovina zasytí rychleji, než chléb s marmeládou.

Čokoládové pokušení

Ani tu nejde o samotné mlsání sladkostí, které samozřejmě na jídelníček nepatří, obzvlášť večer. I když se snažíte jíst zdravější formu - 70% čokoládu kvůli antioxidantům, bude pro vás ve večerních hodinách přítěží. Kvůli množství kofeinu (70% čokoláda obsahuje asi 79 miligramů - polovina šálku kávy) pojede mozek na plný plyn a zcela jistě nedovolí zamhouřit oka. Jste-li citliví na kofein, dobrůtku si odpusťte.

Cvičení ve večerních hodinách

Cvičení zmírňuje stres a spíše s kvalitním spánkem pomáhá, ale když skončíte hodně pozdě, probudíte v těle zásoby energie, které vás v posteli nijak neuklidní. Endorfiny vás zaplaví skvělou náladou a bude po snění.

Tip: Pokud pravidelně cvičíte a nemůžete večer zabrat, přesuňte aktivity a sport na ráno před prací. Vaše tělo mnohem snáz přijme brzké vstávání, než když se budete před večerkou převalovat a budit každé dvě hodiny.

Žárovkové kouzlení

Světlo z telefonu, televize či tabletů skutečně potlačuje spánek, protože tak ovlivníte produkci hormonu melatoninu, který je zodpovědný za to, aby organismus poznal střídání rytmů den-noc. Umělé světlo jeho tvorbu potlačuje. Proto i nevinné čištění zubů při rozsvícené ostré žárovce na zrcadle vás dokáže pořádně potrápit. Tělo jednoduše dostane impuls, že není tma, tedy žádná večerka.

Tip: Když nedáte telefon v posteli z ruky, naučte se alespoň pracovat s nastavením jasu obrazovky. Ideální je 20 minut před ulehnutím vše vypnout a odložit, aby se organismus připravil na odpočinek. Postupně si přidávejte. Když se dostanete na dvě hodiny klidu před spánkem, budete odpočívat jako miminko.

Nepřipravujete si oběd

Chcete ušetřit čas, proto večer raději zalezete do postele, než abyste si připravili jídlo do práce? Možná získáte pár minut k dobru, ale štíhlou linii nečekejte. Většina z nás nemá ráno i během dne čas, proto popadneme, co nás po cestě potká a už neřešíme, kolik kalorií do sebe dostaneme. Během dne se zbytečně přetláskáme a večer nás bude tlačit žaludek.

Náš tip: 8 jídel na nespavost: Pomohou nejen čaje, ale i maso!

Tip: Vařit každý večer je nuda. Naučte se jídla, z kterých můžete čerpat několik dní. Když upečete kousek krůty, jednou si ji dopřejte s kuskusem, podruhé ji natrhejte na salát a třetí den připravte obloženou bagetu. Klidně si porce rovnou nachystejte do krabiček, a pak už jen každé ráno vyberte, na co máte chuť. Jsou jídla, která se dají připravit i do mrazáku.

Sklenička s přáteli a pivo u zápasu

Alkohol v malé míře může být i zdravý, ale večer vám příliš neprospěje. Ale pozor na obsah cukru, který energii vystřelí do stavu "nechci odpočívat" a vy s tím nic nenaděláte. Navíc opět bude organismus zpracovávat nadbytečné kalorie.

Tip: Dáváte-li si večer jednu sklenku při relaxování, vyměňte ji za bylinkový čaj, který naopak odpočinek podpoří. Volte meduňku, mátu či heřmánek.

Nenoste si práci domů

Večer, když děti usnou, je nejlepší doba na práci, protože je konečně klid. Ale skutečnost je taková, že od odpoledních hodin by měla aktivita mozku spíše pomalinku ustávat. Když svou hlavu donutíte pracovat a přemýšlet nad věcmi do práce, bude vám trvat minimálně hodinu a půl, než se následně hodíte do takového klidu, abyste usnuli.

Měli jste problém se spánkem? Co vám pomohlo? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ztrácí váš muž vlasy? Tyhle triky ho naučte

"Šípkobraní": Imunita i pleť vám poděkují

5 nebezpečí, která číhají na děti ve školní lavici




"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama