reklama

10 alternativ k pšeničné mouce: Vařte zdravěji!

Čím nahradit bílou mouku? 10 zdravějších variant: Amarantová, kaštanová mouka a další.

Foto: Thinkstock

Po vzoru celebrit a "antilepkové revolty" stále více Čechů odmítá konzumovat bílé pečivo neboli výrobky z pšeničné mouky. Hlavním důvodem je obsah lepku, který patří mezi nejběžnější potravinové alergeny hned po kravském mléce. Trpíte-li častými bolestmi břicha, nadýmáním, průjmy, zkuste těchto 10 alternativ k bílé mouce. Vařte zdravěji.

Bílá mouka (9 Kč za 500 g) se vyrábí z pšenice, která je zbavená svrchního obalu zrna i klíčku. Je tedy bez vlákniny, tuků, minerálů a vitaminů. A její výživová hodnota? Téměř na nule. A co víc, může se stát, že střeva lepek nebudou snášet a vám hrozí celá řada zdravotních komplikací.

"Celiakie je vlastně alergie na složky lepku, na které tělo reaguje tvorbou protilátek a vznikem zánětu. Patří mezi autoimunitní onemocnění, mnohdy se sdružuje s jinými autoimunitami, například diabetem 1. typu nebo autoimunitním onemocněním štítné žlázy," popisuje nemoc dietoložka Karolína Hlavatá pro web vimcojim.cz. Chcete-li v kuchyni i přesto péct a připravovat pochoutky, které se bez této přísady neobejdou, vyzkoušejte mouku amarantovou, konopnou, kaštanovou a další zajímavé varianty. Kolik si za ně připlatíte?

Jáhlová mouka

Jáhly jsou oloupané proso a neobsahují lepek. Patří mezi dobré zdroje draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi a z vitaminů převažuje skupina B. Mouku využijete na přípravu dezertů, zdravých příloh, placek a domácího pečiva.

Cena: 29 Kč za 300 g

Amarantová mouka

Nemáte tušení, o co jde? Rostlina amarant je známá spíše pod názvem laskavec. Patří mezi bohaté zdroje bílkovin, proto ji velmi dobře znají vrcholoví sportovci a vegani. Na její kořeněnou chuť si budete muset chvilku zvykat. Určitě ji kombinujte s jinými druhy mouk. 

Doporučujeme: 3 tipy, jak a čím nahradit v kuchyni sůl

Skvěle se hodí na pečení nekvašených chlebů. Ze zdravotního hlediska je přírodním lékem na vysoký cholesterol. Nejvíce ji ocení diabetici, protože neobsahuje jednoduché cukry, čímž si vysloužila nízký glykemický index. Je vhodná i pro celiaky.

Cena: 28 Kč za 300 g

Ovesná mouka

Není vhodná pro celiaky, protože obsahuje lepek. Je bohatá na fosfor, železo a vitamin B1. Oblíbená je pro své zdravé tuky, které jsou lehce stravitelné a pomaleji se vstřebávají. Pro redukční dietu je výbornou volbou. Lze ji použít na přípravu sladkých a slaných těst, která jsou díky ní vláčnější.

Cena: 17 Kč za 300 g

Kukuřičná mouka

Placky, kaše, knedlíky pečivo. Namletá kukuřice najde v kuchyni široké uplatnění. Kukuřičná mouka je plně bezlepková a výborně se s ní pracuje. Vaření je rychlé a chutné. K dostání je ve variantě hladké, polohrubé a hrubé.

Cena: 14 Kč za 400 g

Jablečná mouka

Úžasná varianta pro přípravu dezertů a moučníků. Nahradí klasickou mouku, a dokonce nebude třeba používat cukr, protože je přirozeně sladká. Vyrábí se drcením sušených jablek. Najdete v ní antioxidanty a velkou dávku vitaminu C. Vhodná při redukční dietě, protože vysoké množství vlákniny dokáže dlouhodoběji zasytit.

Cena: 34 Kč za 80 g

Konopná mouka

Jemně umletá konopná semínka jsou bohatá na vitamin B a hořčík. Nejčastěji se používá v nízkosacharidových dietách a dobře doplňuje do těla rostlinné bílkoviny. Nechybí kyselina listová a vláknina.

Využijete ji při pečení i vaření. Zjemní vám omáčku, nakypří buchty a ovoní domácí chléb. Na jídelníček si ji nejčastěji zařazují sportovci.

Cena: 63 Kč za 300 g

Kaštanová mouka

Vyrábí se z jedlých kaštanů. Ozvláštní dezerty, chleby, pečivo či domácí sušenky. Jedlé kaštany tělu dodávají vitamin C, kyselinu listovou, mangan, měď, draslík. Upravuje hladinu cukru v krvi a působí proti únavě či stresu. A co víc? Fantasticky při pečení voní.

Cena: 97 Kč za 250 g

Čiroková mouka

Bezlepková obilovina, která obsahuje bílkoviny a důležitou vlákninu. Tělo obohatí o fosfor, zinek, železo a draslík. Neutrální chuť umožňuje využití v sladké i slané kuchyni. Lze ji zařadit do skupiny přírodních antioxidantů.

Cena: 30 Kč za 250 g

Dýňová mouka

Dýňová semínka se částečně vylisují a následně rozemelou. Mandlové aroma se stane nezapomenutelným zážitkem v každém pokrmu. Využívá se při pečení chleba, housek, placek či dezertů.

Náš tip: Vyzkoušeli jsme za vás. Čím nahradit maso

Vegetariáni ji používají jako náhradu bílkovin, které by jinak měli z masa. Nízký obsah tuků a sacharidů ji předurčil jako vhodnou součást potravin při redukčních dietách.

Cena: 93 Kč za 250 g

Nopálová mouka

Nopál je mexické jméno pro kaktus - Oppuntia ficus indica. Jde o sušené a drcené dužiny listů. Mouka je bohatá na vápník, hořčík a hlavně vitaminy B a C. Vláknina je skvělým doplňkem při redukci hmotnosti. Navíc v ní najdete 17 aminokyselin. Mouku lze přidat do těsta na pečivo. Je zcela bezlepková.

Cena: 87 Kč za 100 g

Jakou mouku jste vyzkoušeli vy? Své zkušenosti a tipy pište v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, kterými si ničíte ledviny. Je to i voda

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

Krájení cibule bez slz. Co opravdu funguje?








"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama