reklama

Pro hubnutí cvičit nemusíte, tvrdí MUDr. Staňková

Rady na zhubnutí i pro ty, kdo mají potíže nebo zdravotní omezení. Odpovídala odbornice na metabolismus MUDr. Taťana Staňková.

Foto: Profimedia.cz

Známá rada na hubnutí - přijmout méně energie, než jí vydáme - je často nad naše síly. Co nám může pomoci? Podel doktorky Staňkové cvičení není nutné.

"Bez vaší pevné vůle se to však neobejde," upozornila hned v prvních odpovědích on-line rozhovoru, v němž se ptali především lidé s různými zdravotními problémy a omezeními, která jim dosud bránila shodit. Pak je zapotřebí vyhledat podporu zkušeného dietologa.

Zhubnou i ti, kterým to jinak nejde

Centrum pro  poruchy metabolismu a  výživy už takovou podporu poskytuje víc než dvacet let. MUDr. Taťana Staňková se za tu dobu stala pojmem a její metoda pomohla zdravě shodit nadbytečné kilogramy tisícům lidí. K tomu slouží nejen změna režimu a stravy, ale také speciální přípravky, které snahu zhubnout účinně podpoří.

Doktorka Staňková začínala na oddělení ARO, kde lidem v těžkém stavu pomáhala pomocí speciální výživy přežít a neztratit tělesnou váhu. Uvědomila si, že získané znalosti a zkušenosti by mohla využít i pro opačný cíl - váhy se naopak zbavit.

Doporučujeme: Češi propadají jídlu, přejídají se skoro všichni

Podle naší odbornice není překážkou zhubnutí ani inzulínová rezistence při cukrovce, ani hormonální změny například po klimakteriu nebo i při nemocech štítné žlázy. Pro podporu doporučuje vlákninu. "Našim pacientům standartně dáváme Guareta slim linea prášek, dvě lžičky před každým jídlem, rozmíchat do vody a  hodně zapít. Koupíte v každé lékárně nebo přes internet." Naopak dr. Staňková nedoporučuje psyllium, neboť jde o jiný druh vlákniny.

Všechny její odpovědi na vaše dotazy najdete v on-line rozhovoru dole pod článkem.

Náš odborník

MUDr. Taťana Staňková

Od roku 1994 pracuje v soukromém zdravotnickém zařízení v Centru pro  poruchy metabolismu a  výživy, Karolíny Světlé 8, Praha 1. Zabývá se poruchami metabolismu a výživy (léčbou hyperlipidemie, podvýživy, obezity)  a   specializovanými  dietními režimy pro  různá onemocnění i sportovce. Má atestaci z vnitřního lékařství a z geriatrie. Absolvovala kurzy Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu v Maastrichtu, Bonnu a v Brně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cvičení je pro štíhlé. Jak mají hubnout tlustí?

Čekání na toho pravého: Proč si dát zmrazit vajíčka?

Doba bezlepková: Zdravý trend nebo jen móda?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama