reklama

Zhubnout a zpevnit tělo? S kettlebellem stačí 10 minut

Znáte kettlebell? Skvělá pomůcka, se kterou zformujete postavu hravě i doma.

Foto: Thinkstock

Kettlebell, tak trošku "old school" cvičební pomůcka, se opět dostává do povědomí milovníků pohybu a vyrýsovaných těl. Proč bychom ji měli mít doma?

"Cvičení s kettlebellem zvyšuje svalovou vytrvalost, výborně pálí přebytečné tuky a lze jej maximálně využít při tvorbě svalové hmoty a objemu," říká fitness trenér a výživový poradce David Ekr.

Jednoduchá pomůcka u vás doma

S kettlebellem lze provádět švihy, trhy, nadhozy, tlaky - všechny možné pohyby. K dispozici je několik různých závaží, které od sebe dělí obvykle čtyři kilogramy (4 kg, 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg,...). Jedna činka vás vyjde přibližně na 500 Kč. K domácímu tréninku budete potřebovat pro začátek dva kusy.

Doporučujeme: Úředníka s bříškem radši ne, říká Bikiny Fitness Kamila Pavlíčková

Než se však vrhnete na cvičení, zajděte si na hodinu s trenérem, který vám vysvětlí, jak se závažím správně pracovat. "Klienti při cvičení s kettlebellem dělají dvě zásadní chyby. Dostatečně se nerozcvičí, a pak si vezmou nadměrně vysokou zátěž. V takovém případě jim hrozí zranění a bolest svalů, která je od dalšího posilování odradí," vysvětluje David Ekr.

Kdo smí zvedat železa?

"S kettlebellem zapojíte dynamiku celého těla. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Vlastně kombinujete posilování a aerobní pohyb. Zapojíte téměř všechny svaly, zapotíte se, zadýcháte. Cvičíte hodně komplexně, což je skvělé. Zlepšíte držení těla i flexibilitu, odstraníte bolesti zad, zpevníte střed těla," uzavírá fitness trenér David Ekr.

Činky využijí muži i ženy, každý, kdo chce snížit procento tuku v těle, vybudovat svalový objem, nabrat sílu, zvýšit vytrvalost a zároveň doma nemít obrovský stroj, který by stejně skončil jako drahý věšák na oblečení.

Díky předsunutému těžišti jste stále nuceni protipohybem vyrovnávat váhu celé pomůcky. Tělo prostě "maká", co mu síly stačí. A při správné volbě závaží může s pomůckou cvičit skutečně každý.

Na následujícím videu najdete desetiminutové cvičení s kettlebellem, které zpevní celé tělo >>

 

Girja aneb Cvičíme s kanónovou koulí

Kettlebell je posilovací náčiní původem z carského Ruska. Už v 18. století sportovní nadšenci dobře věděli, že tato litinová koule s plochým dnem a madlem je správná volba pro získání krásného a pevného těla.

Náš tip: Nejlepší a nejhorší cvičení při hubnutí. Umíte si vybrat?

Později se kettlebelly staly hlavní cvičební pomůckou silového tréninku policie, armády a dalších speciálních jednotek. Díky své všestrannosti dobývá svět i v 21. století. Milovníci silového a kondičního tréninku dobře vědí, jak kettlebell využít ve svůj prospěch. Tuto cvičební pomůcku do povědomí vrátil Pavel Tsatsouline, který je považován za guru cvičení s "železnou koulí".

Anglický název vychází ze dvou výrazů "kettle" - čajová konvice a část slova  "bell" - což je označení pro činky (dumbell, barbell).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zastavit hlad? Triky na omezení chutě k jídlu

S Evou o anorexii: Nejedla jsem, abych zhubla

Chyby, které děláme při pěstování orchidejí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama