reklama

Pipinka, Beruška, Kopretinka: Jak jí říkáte vy?

Ženy hledaly název pro vagínu. Místo jednoho jich našly stovky.

Foto: Profimedia.cz

Jaké slovo použijete, když máte jako ženy promluvit o svém pohlaví? Taky zrudnete a špitnete něco o "tam dole"? Je zvláštní, že i dnes, kdy nahé ženské tělo pomáhá prodávat třeba suchou maltu, je výraz pro vaginu stále považován za tabu.

"Vysvětlení, proč ženy neumějí mluvit o své vagině jakkoliv konkrétně, je jednoduché: nikdo je to nenaučil. Jejich vzory - rodiče to totiž taky neumí," domnívá se sexuolog a psychiatr Ondřej Trojan. Podle něj se dědí zřejmě po přeslici jako jistý pozůstatek viktoriánské éry. A platí to pro celou evropsko-americkou společnost. Přitom muži jakéhokoli věku umí o svých penisech mluvit poměrně otevřeně.

Pipinka vede

Britská panovnice je už na pravdě boží tak dlouho, že je čas situaci změnit. Idelyn(R) Beliema, značka ženského intimního zdraví, proto oslovila ženy, aby pomohly zvolit pro vaginu to nejlepší označení. Cílem bylo zbořit tabu spojené s pojmenováváním ženské intimity a motivovat ženy, aby odhodily stud a cítily se komfortně, když mají mluvit o své vagině. Jak se to povedlo?

Doporučujeme: Ženská viagra: Kdo ji potřebuje nejvíc?

Nakonec se hlasování během tři týdnů zúčastnilo 5 544  žen. Tady je pět nejčastějších a nejoblíbenějších názvů:

  1. Pipinka
  2. Beruška
  3. Kundička
  4. Vagina
  5. Frnda

Některé ženy se inspirovaly i u básníků a výsledkem byly názvy jako Puklinka, Zahrádka nebo Poupátko. Ale třeba taky Pusinka, Idelýnka, Počitadlo lásky nebo Studánka útěchy - fantazie zjevně nezná hranic. Pipinka však s přehledem zvítězila.

To jsme nečekali 

V soutěži si dobře vedla také jména: nejčastěji se objevovala Julča, Kačenka, Mařenka, Růženka a Blaženka. Poetičtější duše se zhlédly v květomluvě a výsledkem je Fialka, Pivoňka, Růžička, Kopretinka nebo Lotosový květ. Nápady přišly i z říše zvířat, takže ženy přicházely s návrhy jako Kočička, Bobr, Myška, Medvědice a Veverka.

Takovým nápadům, jako Šéfová, Manželka nebo Rozkošenka přepůlená se dá aspoň zasmát. Sami organizátoři však přiznávají, že návrhy jako Šamšulka, Meďulka, Frnďulka či Dinďa opravdu nečekali. A nad názvy jako Minďule, Podvozek, Mezinožka řasnatá nebo Pokladnička zůstává rozum stát.

Hledejme dál!

"Hledali jsme jedno jméno pro vaginu, našli jsme jich stovky," komentují teď výsledky hlasování organizátoři projektu. Najít jediné výstižné slovo, které působí pozitivně, nebude znít hanlivě, ani příliš medicínsky, ale ani dětinsky, se asi úplně nepodařilo. O důvod víc, proč hledat dál - soukromému pátrání se meze nekladou.

Přečtěte si: Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky

Schopnost otevřeně hovořit o intimních partiích a tedy i o intimních problémech je důležité například v situaci, kdy nastanou zdravotní těžkosti. Například vaginální infekce potrápí alespoň jednou za život až dvě třetiny žen. Pro ženy je navíc velmi obtížné rozeznat, zda se jedná o kvasinkovou, či bakteriální infekci, kterou často nedokáže ani správně popsat.

Jako každá jiná...

Nepsaným pravidlem je i to, že žena, která se o své intimitě nebojí hovořit, se snadněji vyrovnává se svým tělem a dbá o své zdraví - třeba tím, že pravidelně navštěvuje gynekologa. 

"První, co často v terapii ukládám klientkám se sexuálním problémem, bývá, aby pojmenovaly svou vulvu nějakým jménem, které jim bude příjemné. Může to být název používaný společně s partnerem nebo takový, na který přijdou samy. Mnohdy mne nechápou a některé jsou šokovány tím, co po nich chci. Vysvětluji jim, že výčnělku mezi očima také říkají nos a oválné obtížně čistitelné části hlavy jsou pro ně uši. Vaginu mohou zkoumat prsty za pomoci zrcadla, možná zjistí, odkud pramení jejich rozporuplné emoce a dokáží je snáz odbourat. Vždyť vagina je část těla stejně jako každá jiná!" uvedl doktor Trojan před časem pro web Žena.cz.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vaginální mapování - víc než pouhá masáž

Cholesterol: Opravdu škodí tak, jak si myslíme?

Neuvěřitelné: Zhubnout se dá ve spánku. Jak?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama