reklama

Poruchy příjmu potravy - PTEJTE SE ONLINE

Někdo jí a zvrací, někdo nejí vůbec. Tím však výčet poruch příjmu potravy nekončí. Patří sem i pravidelné přejídání. Že to také znáte? Poraďte se s odborníkem!

Nemusí jít hned o anorexii nebo bulimii. Psychické problémy se projevují na vztahu s jídlem i v mnohem běžnějších podobách, jako je řešení stresu jídlem. Známé je také noční plenění ledničky, závislost na zdravých potravinách nebo třeba neodbytná touha po sladkém.

Posílejte otázky!

Jak tyto problémy řešit? Zeptejte se magistry Jany Kříhové Podzemné z psychologického oddělení FTN Krč. Online rozhovor začíná v poslední březnový den (středa 31.3.) kolem 11 hodiny. Dotazy můžete začít posílat už nyní do speciálního okna v rámci tohoto článku. Jinam vložené otázky (například pod článek do diskuse) nelze z technických důvodů zodpovědět.

Náš expert - Mgr. Jana Kříhová Podzemná

Vystudovala FFUK na katedře psychologie, od roku 1995 pracuje ve Fakultní Thomayerově nemocnici na psychologickém oddělení. Zde pracuje mimo jiné s pacienty s poruchami příjmu potravy ( obezita, záchvatovité přejídání, mentální anorexie, mentální bulimie). Ve společnosti STOB vede kursy snižování nadváhy. Také se zaměřuje na problematiku stresu, relaxační techniky a kognitivně behaviorální terapii.

Zodpovězené otázky

Otázka: Dobrý den, je mi 20 let, měřím 165 cm a vážím 45 kg...Hodně se zajímám o to co jím, spoustu potravin jsem ze svého jídelníčku vyškrtla, ale jím pravidelně 5x denně a cvičím pravidelně. Nemyslím si že trpím nějakou z těchto poruch i když mi to každý pořád říká. Ale tuším, že úplně v pořádku to není, ale nejde mi s tím nic udělat. Když přiberu jen půl kila okamžitě se to snažím zase shodit, protože si moc hubená rozhodně nepřipadám. Vím, že je to psychické, ale netuším jak se toho "zbavit"...? Děkuji za odpoveď
Autor: Hana | 30.3.2010 14:13

Mgr. Jana Kříhová Podzemná: Váš BMI ( index tělesné hmotnosti ) je 16,5. I podle dalších informací, které o sobě uvádíte je psíše pravděpodobné, že poruchou příjmu potravy trpíte. Doporučuji vyhledat odborníka a Vaši situaci prokonzultovat individuálně.

Otázka: Dobrý den, několik let jsem měla bulimii a mám naprosto zničené zuby. Musím s tím jít konečně k zubaři, ale bojím se, že mi vynadá. Myslíte, že bych mu měla vysvětlit, že jsem měla poruchy příjmu potravy, a že nejsem nějaké prase, co si nečistí zuby a tak?
Autor: fontanela | 30.3.2010 18:01

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Určitě bych řekla, že jsem trpěla poruchou příjmu potravy ( PPP ). Narušená zubní sklovina jako důsledek nadměrného zvracení je bohužel velmi častý jev. Měl by zareagovat jako profesionál.

Otázka: Jaké bývají nejčastěji podmínky pro vznik poruch příjmu potravy?
Autor: yossarian | 30.3.2010 18:08

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : faktorů, které ovlivňují vznik PPP jevelmi mnoho. Především je to filosofické nastavení a normy v dané společnosti- být štíhlý, úspěšný, cílevědomý, důsledný je vnímáno velmi pozitivně. také ideálk krásy se v naší společnosti od konce minulého století velmi změnil ( hmotnost modelek neustále klesá ). Zároveń se pohybujeme v tzv. toxickém prostředí- rychlá občerstvení s potravinami s vysokou energií , stres a rychlé životní tempo. Dalšími faktory je styl výchovy v rodině, osobnost člověka trpící PPP nebo negativní zážitky, jako např. posměch ze strany spolužáků v době puberty apod. Otázka je velmi složitá a výčet faktorů je dosti široký.

Otázka: Dobry den měřim 160cm a vazim 45 kg je mi 16 let a mela jsem problemy s anorexii. Kdyz přiberu tak se osnazim zhubnout .vim ze je to spatne ae nevim jak se toho zbavit porad me vadi neco na mem tele bud ze mam tluste nohy nebo zadek atd. Nechcií tim trapit rodice uz jsi semnou zazili dost hlavne kdyz jsem byla v nemocnici a potom i na jipce muzete mi poradit jak mam byt se sebou spokojena?
Autor: Jita | 30.3.2010 18:17

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Myslím, že problém nebyl zcela vyřešen. Měla byste vyhledat odbornou pomoc a pokračovat v terapii ambulantní formou. Navrhla bych zde především kognitivní terapii - přáci s negativními myšlenkami nebo také tzv. BOT- terapie orientovaná na přijetí vlastního těla.

Otázka: Dobrý den, můj kamarád o sobě neustále říká, že je tlustý a upřímně řečeno už mi to trochu leze na nervy. Měří 183 cm, váží 82-83 kg, není to žádná "korba", naopak působí dost hubeně jak v oblečení, tak v plavkách. Už opravdu nevím, co mu na to mám odpovídat a jak ho přesvědčit, že do tloušťky má dost daleko. Spočítal si BMI (24,7), což ho snad ještě víc utvrdilo v pocitu, že je tlustý. Poraďte mi prosím, jak nejlépe reagovat na jeho řeči. Už jsem zkoušela všelicos včetně ironie, ale nic nezabírá. Asi bych měla dodat, že mu je 39 let a toto slýchám už celou dobu, co se známe (cca 5 let) a jistě ještě déle... Děkuji mnohokrát, užívejte jaro.
Autor: luca | 30.3.2010 18:51

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Dioporučila bych na poznámky vůbec nereagovat. Pokud je cílem upoutat pozornost, i negativní reakce je reakcí, která dané chování posiluje.

Otázka: Dobry den. Jak se mam stravovat, kdyz se chci vylecit z anorexie? moje vaha je 46 kg a merim 179 cm. Jak by mel vypadat jidelnicek, abych pribrala, mam to srovnane a chci pribrat, jen nevim jak. Odbornou pomoc jsem jiz vyhledala. Jeste jedna otazka pri jake vaze mam ocekavat navrat menstruace? Nebo jak mam postupovat, kdyz menstruaci nemam. Jednou chci deti, myslite si, ze mam jeste nejake sance na otehotneni, kdyz mam tuto vahu cca 2 roky ma normalni vaha byla v 18 letech 65 kg a nejnizsi 42 kg pred 2 lety.Pribrala jsem na 46 a vaha mi nejde nahoru. Je mi 22 let a chci zit normalni zivot.Nejvetsi problem mi dela jist mezi lidma.Co mam delat,abych se nestydela pred ostatnima?Dekuji za odpoved
Autor: kuku | 30.3.2010 20:25

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : píšete, že jste vyhledala odbornou pomoc- její součástí by mělo být i změření tzv. bazálního metabolismu, tedy množství energie, které musíte denně sníst, abyste váhu udržela, eventuelně určení množství energie, při kterému budete přibírat. My poté spolupracujeme s nutriční terapeutkou, která Vás naučí plánování jídelníčků tak, abyste dodržela energetický příjem, jídelníček byl vyvážený a byly tam potraviny, které budete akceptovat. Pokud se dostanete na svou přirozenou váhu ( lze určit podle BMI- dolní hranice je 18,5 ), pravděpodobně začnete i menstruovat.

Otázka: Dobry den, uz 10 let mam mentalni anorexii nebo bulimii. Nemuzu se z toho porad dostat, a zvlaste se to vsechno zhorsilo s mym nastupem na vysokou skolu. Jsem v konstantnim napeti a stresu, coz se odrazi na tom, ze aspon kontroluju to jidlo. Beru antidepresiva a chodim na psychoterapie, ale v jidle mam stale podivne systemy. Jim v podstate jen jedno a to same kazdy den, mam strach z cehokoliv jineho (vsechno ostatni jidlo se mi zhnusilo behem bulimie a doted mi to pripomina), a nejsem lina si kvuli tomu zajet pres cele mesto a shanet tu konkretni vec. Ja vim, ze je to problem, ale predstava, ze bych byla tlusta, je pro me neprekonatelne odporna. Mam fobii z obezity. Dela mi dobre, kdyz mam zrovna "hubeny pocit" a muzu svoje telo vselijak vystavovat na verejnosti. Kdyz mam naopak "tlusty den", nejradsi bych nevychazela z domu. Vim, ze je to jen v hlave, ale nekdy si rikam, ze nez byt tlusta nebo pribrat, tak to radsi umru. Asi to neni uplne spravna uvaha, ale uzkostlive sledovani vlastniho tela se behem poslednich 10 let stalo mym prednim (byt nekdy jen podvedomym) zajmem. Je mi 24. Mam ke svemu telu opravdu divny vztah, libi se mi, jen kdyz je hubene. Ale porad mam strach, ze lide okolo si rikaji, jak jsem strasne tlusta a oplacana. Nevim, jak z toho ven. Cim vetsi stres a natlak, tim vetsi kontrola jidla. Je to svazujici obsese, jidlo musim mit v konkretni cas a cim dal vic se izoluju od lidi. Dost me to trapi, poradte mi prosim :(
Autor: lisa | 30.3.2010 21:36

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Píšete , že chodíte na psychoterapii, tímto problémem se při ní nezabýváte ? Domnívám se, že tot téma je nutné s psychoterapeutem otevřít.

Otázka: Dobrý den. Jak řešit, když občas nemohu jídlo spolknout? Zadrhne se někde v jícnu, většinou pomůže zapít vodu (ale nikdy ne třeba pivem), ovšem už se několikrát stalo, že ani to nepomohlo - musela jsem vše vyzvracet. Co s tím? O co by se mohlo jednat?
Autor: Flik | 31.3.2010 01:08

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Především je nutné navštívit lékaře, zda Váš problém nesouvisí s nějakou somatickou poruchou.

Otázka: Dobrý den, asi mám trochu problém s jídlem.Zhubla jsem během 10 měsíců asi 8 kg a nynější váhu si držím už 2 roky. Až poslední dobou jsem přibrala asi 1,5 kg a nijak je nemůžu shodit. Jím pravidelně 5x denně, energetická hodnota je okolo 5000 kJ (stále přibližně stejná, při které jsem dřiv hubla-jím už 3 roky zhruba stejné množství potravy). Podle tabulek je to asi málo, ale mám strach, že když příjem zvýším, tak přiberu ještě víc. Je pravda, že při některých příležitostech(oslavy,návštěvy) se nedokážu kontrolovat a sním mnohem víc, než bych měla a pak si to vyčítám a jsem na sebe naštvaná, ale nedokážu se ovládnout. A to je taky problém, který mě trápí. Stále se zabývám jídlem, přemýšlím, co sním a co budu vařit a když si pak stoupnu na váhu a ta mi ukáže třeba jen 0,5 kg víc,přemýšlím, kde jsem udělala chybu, co jsem jíst neměla atd. Můžete mi poradit, jak mám ovládat přejídání na oslavách a trochu přestat tolik řešit váhu. Je mi 36 let, měřím 164 cm, váha 55 kg. Děkuji.
Autor: Kiki | 31.3.2010 06:42

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Váš problém nejspíše souvisí se záchvatovitým přejídáním. Bylo by vhodné znát bazální metabolismus- kolik Vaše tělo spaluje.Jinak Vaše váha je v normě, spíše při dolní hranici normy. V terapii by bylo dobré pracovat se sebepřijetím a negativnímio myšlenkami, které se týkají jídla.

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Pokud jste z Prahy, můžete se s problémem obrátit na naše pracoviště- 261083131 nebo je kontakt na stránkách STOBu.

Otázka: Může dlouhodobá anorexie nějak poškodit mozek? Jaké následky má na mozek a jsou dlouhodobé, nebo dokonce i trvalé?Kamarádka měla anorexii amusela podstoupit několik vyšetření mozku, protože měla problémy. Nevím ani jak dopadla na vyšetření, co jí mohlo být?Jakou má souvislost anorexie a mozek a jeho poruchy a následky???
Autor: fany | 31.3.2010 06:49

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Neurologické komplikace souvisí s metabolickým rozvratem a nedostatečným pitným režimem. Mohou se objevit abnormity na EEG, křeče, poruchy vědomí. Může dojít k úbytku parenchymu a rozšíření mozkových komor. Vzácně jsou popsány encefalopatické projevy. Většina neurologických komplikací je ale naštěstí vratná.

Otázka: Dobrý den, záchvatovité přejídání, to je ono! To je můj problém. Vlastně celý život se zabývám svojí postavou, neustálé diety, které ovšem zvládám, a potom zas nediety, které zase vůbec ne. Nejíst umím, ale jíst nikoli. Je to bláznivé, hodně sportuji, tak si alespoň zdůvodním, proč se můžu najíst, ale jakmile se "nacpu", jsem otrávená, naštvaná, tlustá, a vůbec...je to na léčení, na předpisový jídelníček, poradíte mi? Děkuji.
Autor: ka.naja | 31.3.2010 07:43

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Navrhuji kognitivně behaviorální terapii. režimové plánování jídelníčku dle zásad jídelního režimu a správné skladby a identifikace vnitřních a vnějších podnětů jako spouštěčů pro jídelní chování. práce s negativními emocemi a negativními myšlenkami. Pokud jste z Prahy, můžete se objednat u nás v ambulanci ve FTN - tel. 261083131 nebo v poradně STOBu.

Otázka: Dobrý den!Je mi 24 let.Asi před 4 roky jsem začala mít problémy s anorexií, zhubla jsem na 38 kg. Dojížděla jsem k doktorce a trochu se to spravilo. Vážila jsem 48 kg. Poté se to opět nějak zvrtlo a zase jsem zhubla na tu samou váhu. Ale začala jsem i zvracet. Dostala jsem se do nemocnice a na jipku. Propustili, když jsem přibrala pár kilo. Jenže se z toho nemůžu dostat. Hrozně moc bych chtěla, ale něco mi pořád brání. Prosím, poraďte mi, co mám dělat.
Autor: kopretina | 31.3.2010 07:44

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : I když je Váš stav relativně stabilizovaný, měla byste vyhledat odbornou pomoc. Problém lze řešit i ambulantní formou. nejlepší je spolupráce ptýmu psycholog- psychiatr ( když je nutná medikace - deprese apod. )- internita a nutriční terapeut. Při výrazném metabolickém rozvratu a velkém poklesu váhy se doporučuje hospitalizace- specializovabné oddělení ve VFN v Praze na Karlově nám. Po

Otázka: Dobry den,mam uz 11 let bulimii.Dopracovala jsem se uz k tomu,ze vazim 73 kg pri 176 cm a to jsem si pripadala tlusta,kdyz jsem vazila 65 kg a zacala jsem zvracet.Vim,kde byl problem,proc jsem zacala,ale uz to neslo zastavit.Ted vim,ze by mi stacilo zacit pravidelne a dobre jist,ale nevim jak na to.kde sehnat jidelnicek na telo?nebo myslite,ze si mylne myslim,ze jidelnicek staci?kazdopadne,chci s tim uz skoncovat,jist normalne a mit tak o 8 min.Myslim,ze v hlave uz to mam srovnany,ale treba se pletu,preci jen je to MENTALNI problem.diky za radu,S.
Autor: Sami | 31.3.2010 07:58

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Problém PPP je záležitost týkající se jídelního chování, ale výraznou úlohu zde má i složka psychická. Pokud se "ošetřuje " jen jedna část problému, zpravidla se nevyřeší, Problém není jen s jídlem , ale také v hlavě. Je vhodné řešit jej na odborném pracovišti.

Otázka: Dobrý den,je mi 34let,rok trpím tím,že se snažím zhubnout,ale vydržím to tak týden se držet zkrátka.Jenže pak začne přejídání,spíš zajídám to,že jsem tlustá,sobě odporná..do toho ještě trápení s rozvodem,prostě všechny problémy zajídám,trápím se že jsem tlustá a zase to zajím,protože se pak cítím spokojenější,ale vlastně jen na chvilku,protože si to pak vyčítám..je to takový začarovaný kruh.Poradíte mi prosím,jestli s tím jde něco dělat?Sama to asi nezvládnu.Během posledního roku jsem přibrala 10kilo, je mi ze sebe zle.Děkuji.
Autor: sisinka | 31.3.2010 08:06

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Problémy z jiných oblastí se velmi často propojují, jídle často řešíme stres, deprese. Výraznou úlohu zde hraje i sebehodnocení, pocity nelásky k sobě. To, že režim udržíte jen krátkodobě ukazuje na problém tzv. vnitřních spouštěčů- Vašich vnitřních emocí a myšlenek. Vyhledejte odbornou pomoc. Pokud jste z Prahy, nabízím kontakt - tel . 261083131.

Otázka: Dobrý den, 7 let jsem se potýkala s anorexií střídající se se záchvatovitým přejídáním. Nyní již jím pravidelně i váha se upravila (50 kg na 160 cm). Cítím se ale špatně. Jsem hrozně vyčerpaná, musím se do všeho nutit, nejraději bych ani ráno nevstávala. Může to souviset s mojí minulostí s problémy s jídlem? Taky mám totiž velký strach z lidí a jakýkoli kontakt s lidmi mě dost stresuje, může to být i tím stresem, který prožívám prakticky pořád když jsem mezi lidmi? Ráda bych žila normálně jen bych ráda věděla, zda porucha příjmu potravy v minulosti může způsobovat ty moje problémy, které mám nyní (strach z lidí, vyčerpání). Děkuji
Autor: Terina | 31.3.2010 08:23

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Strach z kontaktu s lidmi- pravděpodbně sociální fobie - může také samozřejmě souviset i s PPP. Úzkostné poruchy lze velmi dobře terapeuticky léčit.

Otázka: Dobrý den.Jsem muž ve věku 30 let moje váha se stále pohybuje mezi 58-62kg.Za posledních 10-15 let je vaha pořád stejná.Jsem spíše podvyživený jak každý říká.Při výšce 180cm se ani nedivím.Je možno poradit jak váhu přibrat???Pracuji pouze v noci 12h hodně stresu(rodina atd)a po pravdě pravidelná strava není v mém slovniku.Jak se dostat na nějakou optimální váhu a kolik u muže mé postavy atd je zapotřebí mít vahu a jak toho docílit???Prosím o malou radu díky a přeji hezký den.
Autor: pipeman | 31.3.2010 08:47

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Stres může vyvolávat nechutenství. Také neuspořádaný jídelní režim a nevhodná skladba s problémem souvisí. Bylo by potřebné se poradit s odborníkem.

Otázka: Dobrý den... jaké jsou důsledky dlouhotrvající bulimie??? Jak s bulimií bojovat?? Zvládne to člověk sám?? Děkuji a přeji hezký den
Autor: kuki | 31.3.2010 09:30

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : mentální bulimie způsobuje řadu somatických poruch a komlikací - gastrointestinální, renální apod. Před lety vyšla u nás kniha P. Coopera- Bulimie a záchvatovité přejídání, která byla napsaná jako svépomocná příručka. U nás v ČR vydal podobnou knihu D. Krch, přední odborník na PPP. Je ale vždy lépe řešit problém s odborníkem an léčbu PPP.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se chovat k člověku, který trpí anorexií. Na jednu stranu mu chci pomoci, ale bojím se, aby se nezatvrdil nebo podobně. Existuje vůbec nějaká více méně univerzální rada? Děkuji
Autor: radka | 31.3.2010 09:35

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Lidé trpící mentální anorexií si velmi často odmítají svůj problém připustit. Pokud je nemocným dítě, o tom, zda bude léčeno, rozhoduje rodič. U dospělého je to trochu problém, protože musí být k terapii motivován a sám ji chtít. Přesto doporučuji problém pojmenovat a netvářit se, že je vše v pořádku.

Otázka: Dobrý den, CHtěla jsem se zeptat,je mi 35 let a během roka jsem nabrala 17 kg.nyní vážím při výšce 168 72kg.Vždy jsem byla štíhlá,ale minulý rok jsem měla nějaké psychické problémy a deprese a začala jsem se až nechutně přejídat.Trvá to až do teďka a neumím to zastavit. začínám se nenávidět, je mi ze sebe zle. Každý den začínám a začínám.Mám neustále hlad, chuť k jídlu. začala jsem trochu sporotovat,ale pak to vše zajídám, takže je to k ničemu. Existuje něco, co by mi tak velkou chuť k jídlu(přejídání) pomohlo alespoň trochu zastavit? prosím, poraďte mi. Jsem z toho zoufalá!Děkuji.
Autor: kevi | 31.3.2010 09:43

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Je lépe dříve, než začít užívat anorektika ( léky na snížení pocitu hladu ), která mohou uškodit, se poradit s odborníkem. Možná, že by bylo vhodné nasadit antideopresiva. Možná by bylo ale také možné zvládnout problém volbou vhodné terapie.

Otázka: Dobrý den,je mi 55 let.Mám hypofunkci šť žlázy.jsem po hysterektomii.10 let jsem brala substituční terapii estrog.Za těch 10 let jsem přibrala 20 kg.Denně ,každou chvíli myslím na jídlo,buď jak upravit stravování nebo mám důvod proč se přejíst.Dietu s omezením jídla jsem nikdy nedržela.Poraďte prosím mám šanci se z toho dostat.děkuji
Autor: lada | 31.3.2010 09:52

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Jedná se o velmi nešťastnou kombinaci faktorů, které nepříznivě ovlivňují metabolismus a tím i vznik nadváhy. Režimová terapie s plánováním jídelníčků a dodržování energetického příjmu by ale pro Vás byla velmi vhodná. Při endokrinologických odd. bývají i odborné ambulance se zaměřením na léčbu obezity. Poraďte se s endokrinologem.

Otázka: Dobrý den.Příbuzný má velké problémy s polykáním při jídle.Těžko polyká až se dusí a začne tak divně kašlat.Vím,že byl na několika vyšetřeních,ale nic vážného mu nenašli.Zajímalo by mě,čím by to mohlo být.Děkuji.
Autor: DÁDA | 31.3.2010 09:57

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Pokud vyšetření u internisty nebo na ORL nic neukázalo, doporučila bych navštívit psychiatrii. Může se jednat o úzkostnou poruchu. Z Vašeho popisu mám jen málo onformací.

Otázka: jde prosím nějak řešit zajídání depresí???
Autor: berunka | 31.3.2010 11:12

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Ano, volbou vhodných antidepresiv.

Otázka: Dobrý den. Je mi 38let, měřím 158cm a vážím 40kg. Jím velmi málo. Byla jsem u několika lékařů a podstoupila mnoho vyšetření a výsledkem bylo, že nejsem hubená pouze velmi štíhlá. Existuje něco na podporu chuti k jídlu ? jako přípravky na hubnutí tak s opačným působením ?. Děkuji.
Autor: Magda | 31.3.2010 11:21

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Přiznám se, že zpravidla s pacienty řeším opačný problém, proto mne nyní nic nenapadá. Doporučuji konzultaci s nutričním teraputem .

Otázka: Trpívám záchvatovitým přejídáním,léta se léčím antidepresivy a poslední dva roky cukrovkou 2.typu,kdy nedodržování diety je velký problém.Každá změna antidepresiv představovala přibrání na váze,takže k dnešku mám nadváhu dobrých dvacet kg.Nevím si s ní rady...poradíte mi,prosím?Děkuji.
Autor: mirka | 31.3.2010 11:37

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Toto je opravdu velký problém- antidepresiva spolu s některými dalšími léky ovlivňují metabolismus. Pokuste se domluvit se svým lékařem, který Vám léky předepisuje, zda neexistuje jiná varianta pro Vás vhodných antidepresiv, kde by tento účinek nebyl tak výrazný.

Otázka: Jaký je váš názor na bio potraviny? Kdy se z posedlosti Bio stravováním stáva porucha chování? Lze v tomto směru nálézt rozumnou studii, na podporu rozumného pohledu na věc? Děkuji
Autor: Karel | 31.3.2010 11:53

Mgr. Jana Kříhová Podzemná : Nejsem v tomto směru odborníkem, tento dotaz by se spíše hodil pro nutriční terapeuty, odborníky na výživu. Můj osobní názor je ten, že ve všem platí " zlatá střední cesta "

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama