Olivový olej: Dejte si ho Zevnitř i zvenku

18.3.2010 Věra Vojtěchová

Je opěvován mnoha národy nejen kvůli svým typickým chuťovým vlastnostem, ale především pro obsah látek, které mají na náš zdravotní stav přímo kouzelný účinek.

V hojné míře je využíván především v kuchyni, ale svou nenahraditelnou roli má také v kosmetice či dermatologii.

Proč jsou obyvatelé Středozemí oproti jiným národům, plní života, zdraví a dobré nálady? Odborníci na výživu se shodují, že zásluhu na tom má především jejich jídelníček.

ČTĚTE TAKÉ:

Obsahuje totiž podstatně větší množství obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin a k přípravě jídla se zde používá výhradně olivový olej. Jižní národy ho znají už tisíciletí nejen jako potravu, ale také jako lék.

Panenský olivový olej je nejznámějším produktem olivovníku, který se hojně vyskytuje v oblasti Středozemí. Mezi největší producenty oliv patří v dnešní době Španělsko a Itálie.

Jak se to dělá?

Vypeckované plody se rozdrtí na kaši, ze které se lisováním za studena vyrábí olivový olej. Ten pak obsahuje přibližně 85% nenasycených mastných kyselin, přírodní antioxidanty a další významné složky, jež mají pozitivní účinky na lidské zdraví.

Zajímavé přitom je, že vzájemná kombinace těchto látek obsažených v olivovém oleji je několikanásobně účinnější, než kdyby působily odděleně.

„Nenasycené mastné kyseliny upravují vysoký krevní tlak, snižují LDL cholesterol (špatný) a zároveň nesnižují HDL cholesterol (dobrý) a působí preventivně proti rakovině,“ vysvětluje dietoložka Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.

Vitamín D zlepšuje vstřebávání vápníku ve střevech a zamezuje odvápnění kostí v pokročilém věku. „Olivový olej také snižuje riziko srdečního onemocnění či pomáhá při trávení, zejména při překyselení žaludku nebo při chronické zácpě, neboť má mírně projímavé účinky,“ říká poradkyně na výživu Monika Divišová.

Přispívá i k vnější kráse

Účinky k nezaplacení má olivový olej také na pokožku a vlasy! Jako kosmetickou přísadu ho používali už staří Egypťané před více než čtyřmi tisíciletími.

V dnešní době slouží jako všestranný pomocník v dermatologii a k terapeutickým účelům. Má příznivý vliv na regeneraci pokožky - urychluje léčéní ran a popálenin, změkčuje jizvy, tlumí svědění a zároveň zabraňuje jejímu stárnutí. Je součástí mnoha pleťových i tělových krémů, masek, masážních olejů a mastí. Zvlášť účinný je na suchou a hrubou kůži, na které vytváří ochranný film a udržuje v ní vlhkost, aniž by bránil pórům dýchat.

Recepty na domácí kosmetické využití

Zábal na suché vlasy

V mikrovlnce nebo na sporáku nahřejte 100 ml panenského olivového oleje, aby byl akorát teplý (vyzkoušejte na prstu - olej by měl příjemně hřát), rozhodně nesmí být horký! Pak ho rovnoměrně vetřete do suchých vlasů, především na konečky, a zabalte je do ručníku minimálně na 30 minut. Poté vlasy umyjte šampónem a ošetřte běžným způsobem.

** Medovo-olivová maska na suchou pleť**

Smíchejte dvě polévkového lžíce olivového oleje se stejným množstvím medu a za stálého míchání ohřejte na přijatelnou teplotu, dokud nevznikne hladká směs. Poté masku naneste na obličej (vyhněte se partiím okolo očí a rtů) a nechte působit asi dvacet minut. Poté důkladně smyjte vlažnou vodou a aplikujte hydratační pleťový krém.

Zábal na popraskané ruce

Do rukou vetřete potřebné množství vlažného olivového oleje (odpovídá zhruba dvěma polévkovým lžícím) a navlékněte na ně mikrotenové sáčky. Přes ty ještě v ideálním případě přetáhněte teplé zimní rukavice a nechte působit 30 minut. Poté ruce pečlivě umyjte mýdlem a natřete krémem na suchou pokožku rukou.

A něco na zub!

Těstoviny s omáčkou pesto (4 porce)

1 balení těstovin (ideální jsou fettuccine, penne nebo spaghetti), svazek čerstvé bazalky, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g strouhaného tvrdého sýra (použít můžete čedar, eidam, ementál, aj.), 100 g piniových oříšků, 50 g nahrubo nasekaných vlaškých ořechů, 100 g zelených fazolek, 100 ml olivového oleje, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku

Lístky bazalky rozmixujte společně s česnekem, solí, ořechy a troškou olivového oleje. Poté nasypte do mísy a přidejte zbytek oleje, nastrouhané sýry a důkladně promíchejte. Do vroucí vody vložte fazolky společně s těstovinami a vařte doměkka. Poté sceďte, promíchejte s troškou olivového oleje a důkladně zamíchejte s připravenou omáčkou. Podávejte s italským vínem!

 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © centrum holdings O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu centrum holdings zapovězeno.