reklama

Cviky, po kterých otěhotníte!

Metoda Ludmily Mojžíšové už pomohla tisícům žen k vysněnému miminku. Zkuste cvičit podle ní!

Foto: Profimedia.cz

Ženám toužícím marně po miminku nebude asi metoda Ludmily Mojžíšové cizí. V roce 1991 byly její cviky uznány ministrem zdravotnictví jako metoda 1. volby v léčbě ženské funkční neplodnosti.

Ludmila Mojžíšová, zdravotní sestra a fyzioterapeutka, pomáhala řadu let lidem s poruchami pohybového ústrojí, vertebrogenními obtížemi, menstruačními bolestmi a neplodností. Metodu proslavily nejen její cviky, ale i optimismus, vitalita a houževnatost.

Léčba neplodnosti - náhoda?

Cviky byly zpočátku prováděny k odstranění bolesti vycházející od páteře. Později Ludmila Mojžíšová zjistila, že ženy, které pomocí cvičení tuto bolest odstranily, otěhotněly i přesto, že dříve měly problém s neplodností. Pomocí gynekologů a dalších specialistů sestavila soubor cviků k léčbě funkční neplodnosti. Dnes je tato metoda velmi uznávaná.

Najděte si zkušenou instruktorku

Cviky slouží k uvolnění a posílení svalů, které udržují správné postavení páteře. Cviky jsou velmi jednoduché a nenáročné, ale alespoň zpočátku je dobré cvičit pod kontrolou odborníka nebo poctivě dle návodu, jinak by mohly být spíše na škodu.

Základní pravidla cvičení

Cviky je naprosto nezbytné provádět pomalu, necvičit švihem, ale klást důraz, abychom správně zapojovali určité svaly. Je-li nějaký cvik nepříjemný nebo obtížně proveditelný, raději ho jen naznačíme nebo zcela vynecháme. Cvičení totiž v žádném případě nesmí vyvolat bolest! V poslední řadě je třeba dbát na mezery mezi cviky, které by měly být 10 až 30 sekund.

Židle jako pomocník

Cviků k odstranění neplodnosti je celkem 22, provádí se po sobě. Každý slouží k uvolnění a posílení jiné svalové skupiny. Po odcvičení všech cviků se uvolní oblast krční, hrudní i bederní páteře. Ke cvičení nejsou potřebné žádné speciální pomůcky, jen podložka, židle a stupínek vysoký 30 cm.

Konkrétní cviky naleznete na adrese: cvicime.cz.

Otěhotnět se dá díky slovu!

V zásadě jsou dvě možnosti léčby neplodnosti:

  • medikamentózní (léky - hormony)
  • chirurgická (odstranění srůstů, funkčních překážek)

Lékaři však upozorňují, že často problém vyřeší psychická pomoc - někdy prostě stačí pohovor s psychologem

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama