reklama

Riziko:Má cenu očkování proti klíšťatům?

O tenhle rekord nikdo nestojí: Naše země je na čtvrtém místě ve výskytu klíšťové encefalitidy. Dejte se ještě letos očkovat!

Foto: Žena

"To je vážně šílené Za jediný týden jsem na naší tříčlenné rodině + pes našla 15 klíšťat! napsala nám 33letá Jindra, a chce vědět, zda má cenu dát se ještě letos očkovat. Určitě ano! zní odpověď odborníků.

Očkovat se dá v průběhu celého roku. Tedy i v době, kdy už jsou klíšťata v přírodě aktivní. Kdo se nestihl naočkovat přes zimu, může využít zkrácené schéma, které je vhodné pro použití během teplých měsíců.

Vezměte to zkrátka

První vakcína je podávána v den 0, druhá dávka následuje za 2 týdny a třetí dávka za 5 až 12 měsíců. Imunity je dosaženo přibližně po 2 týdnech po podání druhé dávky.Očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje velmi účinnou ochranu přesahující 99 procent.

„Zkrácené očkování je zcela bezpečné a umožňuje ochranu před infekcí i tehdy, jestliže vakcinace nemohla být uskutečněna v zimě, je i v teplých měsících roku zcela běžně prováděna", doplňuje prof. MUDr. Jiří Havlík, DrSc., emeritní profesor Infekční kliniky 2. lékařské fakulty UK v Praze. Zkrácené očkovací schéma se již 30 let úspěšně používá v Rakousku a lze ho doporučit i v ČR.

Jsou všude...

Klíště číhá v záloze, skočí a přisaje se na nás. A přesně v tom okamžiku už nám pošle do těla nebezpečný virus.

Nákaza se během chvíle dostane do mízních uzlin, a odtud brzy i do ostatních částí těla. Pak následuje týden až měsíc klamného klidu. Klidu před bouří, než nastoupí horečky, třesavka, nevolnost a poškození nervového systému.

Ohrožení jsou všichni, kteří budou volný čas trávit v přírodě, zejména v jižních Čechách či na Vysočině. Děti na letních táborech, dospělí vyjíždějící do přírody, senioři na chatách a chalupách.

O tenhle rekord nikdo nestojí: Naše země je na čtvrtém místě ve výskytu klíšťové encefalitidy. Vlhko a teplé dny, které nás vylákaly do přírody, slibují další nárůst případů nákazy.

Už proto, že v posledních letech klíšťata vlastně nemají "dovolenou" a číhají na nás v létě v zimě. A doslova na každém kroku: jednak v horách, kde dříve nebyla, ale třeba i v městském parku nebo na vaší vlastní zahrádce.

Nákaza i z mléka

Víte také, že nakazit se můžete i bez toho, aby se na vás přisálo? Nejde o to, že si ho ani nestačíme všimnout, než odpadne. Další možnosti jsou:

  • kontaktem při vyndávání klíštětě někomu jinému, případně domácímu zvířeti
  • pitím nepasterizovaného mléka od nakaženého zvířete(krávy, ovce, kozy), případně konzumací sýrů a jiných mléčných výrobků
  • nákazou od larvy nebo nymfy klíštěte. Během těchto jednotlivých vývojových stádií je tento druh roztoče tak malý, že se skutečně nedá téměř postřehnout. Přesto je stejně nebezpečný!

Spočítejte si to...

Češi ještě tak dají očkovat své děti, ale jinak jsou známí jako odpírači očkování - ať už z finančních důvodů, nebo z tzv. "morálních" - obávají se, že by jím dali vydělat výrobcům vakcín - chamtivým farmaceutickým firmám.

Pokud už myslíte na vlastní peněženku, zkuste si pro srovnání spočítat, o kolik dražší než vakcína budou následky, pokud klíšťovou encefalitidou skutečně onemocníte. V roce 2009 se to stalo 816 lidem.

V sousedním Rakousku, kde je očkováno 90% obyvatel, se ročně vyskytne jen pár desítek nemocných. To jsou také výmluvné počty...

;

SLOVO ODBORNÍKA

Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., Předseda České vakcinologické společnosti, k tomu říká: „Česká republika má čtvrtou nejnižší proočkovanost v Evropě. Na rozdíl od Švédska, Litvy a Slovinska, které mají jiné přírodní podmínky, má každoročně nejvyšší počet evidovaných nakažených lidí. V počtu nákaz klíšťovou encefalitidou je na tom hůře než Česká republika pouze Rusko. Platí, že dokud lidé u nás nezačnou být zodpovědní za své zdraví a nenechají se proti klíšťové encefalitidě očkovat, k redukci výskytu tohoto onemocnění v populaci nedojde. Stále se budeme potýkat s jeho závažnými následky."

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama