reklama

Pitný režim je nesmysl. Nepijte tolik vody.

Už do sebe nemusíte "natlačit" litry vody každý den!  Vědci totálně přepracovali vědeckou literaturu o zdravotních efektech přijímání většího množství tekutin. ¨  

Foto: Profimedia.cz

4 VELKÉ MÝTY:

Proč máme pít větší množství tekutin?

  • vylučování toxických látek
  • zlepšení pleti
  • omezení chuti k jídlu 
  • snížení bolestí hlavy

Už do sebe nemusíte "natlačit" litry vody každý den!  Vědci totálně přepracovali vědeckou literaturu o zdravotních efektech přijímání většího množství tekutin. ¨

Ve skutečnosti k neustálému pití vody neexistuje žádný důvod. Podle některých odborníků nám dokonce škodí!

Víc vody neznamená víc zdraví

Faktem je, že lidé v horkém klimatu či při vyšším fyzickém výkonu mají větší potřebu tekutin, stejně jako lidé s určitými nemocemi. Za normálních okolností však pít spousty vody denně je podle nich k ničemu. Vyplývá to ze studie, publikované v časopise Americké nefrologické společnosti.

Doktoři Stanley Goldfarb a Dan Negojanu z University of Pennsylvania ve Philadelphii tvrdí, že pro průměrného zdravého člověka víc vody neznamená víc zdraví.

Přitom je v Americe "osm sklenic denně" dokonce považováno za nejtypičtější větu pro zdravý životní styl. Odborné závěry však tvrdí, že se jedná spíše o moderní legendu než medicínské zjištění, a že k němu vlastně neexistuje žádný vědecký podklad.

Jsou to jen mýty

Goldfarb a Negoianu zkoumali tzv. 4 velké mýty, které mají zdůvodnit výhody pití většího množství tekutin. Tedy

  • vylučování toxických látek
  • zlepšení pleti
  • omezení chuti k jídlu 
  • snížení bolestí hlavy

„Shledali jsme, že na nich není skutečný vědecký důvod a že spíše reprezentují novodobý folklor,“ potvrdil doktor Goldfarb.

Víc moči neznamená víc toxinů

„Ledviny zbavují tělo odpadu a činí to velmi efektivně. Nezáleží přitom na množství vody, která jimi projde. Pokud víc pijete, budete mít více moči, ale nikoli více toxinů v moči," upozornili oba vědci.

Také k tvrzením o pleti a bolestech hlavy neshledali žádné vědecké důkazy.

A co se týká omezení chuti k jídlu, ani zde neexistují konsistentní důkazy. "Věda se dosud nezabývala tím, zda někdo opravdu zhubl popíjením vody. Takže v tomto bodě vyjadřujeme nejistotu," připustili vědci.

Jedy v lahvích

Za celou dobu, kdy je voda prezentována jako "zázračný" lék při mnoha zdravotních komplikacích či dokonce nemocech, tak nebyl prokázán žádný z jejích kladných účinků.

Navíc se v odborném časopisu British Medical Journal, můžeme dočíst další zajímavé důvody, proč to s pitím - i vody! - raději nepřehánět, a všechna z nich jsou podložena vědeckými zjištěními.  

Výsledky uvádějí, že nadměrné pití vody (a to hlavně balené), i když nemáme zrovna žízeň, může vážně narušovat koncentraci. Navíc byly při testech v balené vodě nalezeny nebezpečné chemické látky, které se používají k dezinfekci lahví. Jedovaté bývají i látky, které se do vody uvolňují z lahví samotných. Vyšší konzumací této vody tak člověk do těla dostává i vyšší množství těchto látek, což může být nebezpečné.

Špatné spaní

Jako další důvod obtíží, které může vyvolávat nadměrné pití vody, je špatná kvalita spánku. Časté pití totiž mnohé lidi nutí také k častému močení, což převážně v noci může pro mnohé představovat nepříjemnosti spojené s opakovaným vstáváním.

Některé studie také prokazují, že nadměrná konzumace vody může spíše způsobovat problémy s ledvinami, místo aby jim zabránila.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama