reklama

Lék proti chřipce? Zelí

Co dělat, aby se nám vyhnula obloukem? Zkusme se spolehnou na rady našich babiček

Foto: Aktuálně.cz

Každým rokem na podzim narůstá počet nemocných s chřipkou. Lze s tímto virem začít bojovat už před sezónou jeho nárůstu? Nejlépe pravidelnou a vhodnou prevencí.

Chřipka je jednou z nejčastějších onemocnění u lidské populace a je způsobená RNA virem. Majitelé tohoto onemocnění mají značně větší náklady na léky. Virus napadá dýchací systém a je přenášen slinami při kašlání a kýchání. Nejčastějšími symptomy jsou horečka, bolest hlavy, únava, suchý kašel, bolesti v krku.  

Pokud ještě chřipku nemáme, je dobré se například nechat očkovat, a to v období říjnu a listopadu, tedy v období před začátkem epidemie. Kromě očkování lze dodržovat několik pravidel: mít si často ruce, nezdržovat se v prostorách výskytu většího počtu lidí a velmi důležité je celoroční otužování. Spát při otevřeném okně, snažit se už přes léto nosit méně vrstev oblečení, pohybem rozproudit krevní oběh a tím získávat tělesné teplo. Vhodným otužováním je samozřejmě saunování, které působí celkově blahodárně na organismus. Co se týče stravování v době i před epidemií je vhodné jíst hodně ovoce a zeleniny a posílit tak tělo o vitamín C, selen a zinek, což jsou látky, které pomáhají tělu bránit se proti nechtěné návštěvě. Velmi dobré je kysané zelí, které organismus celkově pročistí a dodá potřebnou energii. Mezi oblíbeným způsobem posílení imunity je zelná voda, která vzniká jako vedlejší produkt při kvašení zelí, ale lze ji sehnat i dochucenou feferonkou nebo česnekem, který také velmi úspěšně bojuje s chřipkovým virem.  

Pokud se nepodaří předejít onemocnění,  je důležitý odpočinek v teple. V dnešní uspěchané době bychom si měli najít alespoň dva dny na rekonvalescenci. V léčbě je důležité tlumit a odstraňovat příznaky pomocí léků proti bolesti a snižující horečku. Všeobecně jsou doporučovány bylinné čaje z lípy, bezu nebo máty. Nemělo by se zapomínat na med, který má antibakteriální účinky. Při horečkách je dobrá i léčba vodou.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama