reklama

Kuchyň proti rakovině: Využijte koření

Koření sice dodává chuť jídlům, ale svou podstatou patří spíš mezi léčivé byliny. Věděli jste, že určité druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?  

Někdo to rád ostré: Okořeňte dobře své jídlo, aby vám chutnalo a měli jste z něj skutečné potěšení . Pokud vám jídlo přinese uspokojení, nebudete ho chtít sníst tolik. Třeba už proto, že tak pálí! Kromě toho většina ostrého koření zvyšuje spalování, takže přispívá přímo k hubnutí.
Někdo to rád ostré: Okořeňte dobře své jídlo, aby vám chutnalo a měli jste z něj skutečné potěšení . Pokud vám jídlo přinese uspokojení, nebudete ho chtít sníst tolik. Třeba už proto, že tak pálí! Kromě toho většina ostrého koření zvyšuje spalování, takže přispívá přímo k hubnutí. | Foto: Profimedia.cz

Koření jsou přísady převážně rostlinného původu používané při přípravě pokrmů a nápojů ke zvýraznění jejich chuti a dodání aromatické vůně. Ve Švýcarsku byly nalezeny zbytky rostlin (kmín, mák), kterými se dochucovaly jednoduché pokrmy už z mladší doby kamenné!

V současné době jsou hlavní trhy koření v Londýně, Hamburku, Rotterdamu, Singapuru a New Yorku. Nejvíce se obchoduje s černým pepřem, následuje chilli a kardamon.

Koření máme plné poličky v kuchyni.  Naučte se používat ty jeho druhy, které vám pomohou uchovat nebo získat zdraví!

Koření sice dodává chuť jídlům, ale svou podstatou patří spíš mezi léčivé byliny. Věděli jste, že určité druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Kari

Zázračnou složkou kari je podle vědců především kurkuma, která kari dodává typicky žlutou barvu. Vděčí za to kurkuminu, který blokuje rakovinné bujení. Výzkum provedený v roce 2007, který byl zveřejněn v British Journal of Cancer, prokázal pozitivní vliv kurkuminu při léčbě rakoviny jícnu.

Rozmarýn

Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili na počátku letošního roku v magazínu Journal of Food Science. Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.

Bazalka posvátná

"Bazalka posvátná (Ocimum sanctum), neplést s bazalkou pravou, je odborníky doporučována jako prevence rakoviny, především  prsu," říká Ondřej Kulhánek z firmy Hadapeon specializující se na prodej koření. V tomto koření se totiž nachází silné antioxidanty, protizánětlivé, antimikrobiální a protiplísňové složky.

Bazalka posvátná má o něco výraznější a ostřejší chuť než bazalka pravá a je běžně k dostání v zahradnictvích.

Chilli papričky

Vědci z Nottingham University už v roce 2007 zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách může za určitých okolností zabíjet rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se dokážou navázat na rakovinové buňky a odstartovat u nich sebezničující proces.

Podle studie, kterou provedl National Cancer Institute, je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.

Kmín

Kmín zaujímal po staletí důležité místo v medicíně Asie, Evropy i Afriky. Používal se zejména proti nadýmání, vysokému krevnímu tlaku a na podporu ledvin. Jenže výzkum provedený v roce 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson ve Filadelfii zjistil, že kmín je i velmi silným antioxidantem a dosahuje zajímavých výsledků v boji proti rakovině.

Vědci jeho příznivý vliv potvrdili u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky.

Zázvor

Zázvor by do svého jídelníčku měly zařadit především ženy. Podle vědců z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostižným prostředkem v prevenci i boji s rakovinou vaječníků. Dokáže nejen účinně zabránit jejímu rozvoji, ale doposud provedené výzkumy ukazují, že umí zpomalit i rychlost rakovinového bujení.

Skořice

Skořice je jedním z nejstarších koření v lidské historii. Zmiňuje se o ní dokonce i bible a po staletí se používala nejen jako koření, ale i jako lék. Vědci ale teď zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství antioxidantů. Ceněná je zejména pro svůj obsah polyfenolů. Pokud byste porovnali stejnou hmotnost borůvek a skořice, skořice jich obsahuje pětadvacetkrát více.

Nejenže tak skořice působí jako prevence proti rakovině, ale navíc dokáže potlačovat i rakovinové bujení. Dokáže totiž blokovat angiogenezi, tedy novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebné k jeho růstu.

více na http://www.svetovekoreni.cz/

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama