reklama

Bříza má velký léčivý potenciál

Bříza je zajímavý strom, který inspiruje už svým vzhledem. Vypadá jako mladá dáma s koketně vlajícími upravenými vlasy

Styková cesta
Styková cesta | Foto: Správa národního parku Šumava

I bříza je hojně využitelná v léčitelství. Léčivé jsou hlavně její listy, ale své nezanedbatelné účinky má i míza, získávaná navrtáním kmene, tedy metodou ne nepodobnou těžbě kaučuku. Využívá se i březová kůra a její pupeny.

Břízu využíváme pro mnoho různých léčebných postupů. Za základní lze považovat vliv na nemocné ledviny, protože odvar z březového listu je močopudný a tak dokáže odvést nadměrné tekutiny z organismu. V tomto směru využíváme březové listy na pitnou kúru, ale lze rovněž provádět osvěžující koupele. Ty nejsou vhodné pouze z čistě léčebných důvodů pro odstranění vody v těle, ale je možné tímto způsobem provádět rovněž odtučňovací kúry, které jsou jistě daleko zdravější, než aplikace podezřelých prostředků nebo fanatické dietní programy.

Nesmíme zapomenout ani na to, že bříza má vynikající vliv i na léčbu problémů s klouby a svaly. Také ji používáme při revmatických potížích. Kůra, kterou jsem jako využitelnou z břízy zmínil výše, se používá na problémy s kožními potížemi a není bez vlivu na podagru neboli dnu. Pupeny břízy slouží k léčbě kostních zánětů a mají dosah na problémy sleziny, jater a slinivky.

Je jasné, že bříza není jenom krásný strom, ale také nesmírně užitečná rostlina, která nám může poskytnout radost z normálního, zdravého života. Možná bychom měli vyzkoušet lahodný čaj z jejího listu a na chvilku zapomenout na kávu, čaj či sklenku alkoholu.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama