reklama

Je zima. Chraňte si ledviny!

Foto: Profimedia.cz

I když se to (skoro) nezdá, je přece jenom zima. Nejen jako roční období, ale jako nízká teplota. Nachlazení není jediné nebezpečí, které na nás číhá. Chraňte si ledviny!

I když nebezpečná móda bokovek a holých bříšek už je naštěstí pryč, stále se nosí krátké trendy bundičky. "Chytit" zánět ledvin tak není ničím neobvyklým. 

Jsou v těle jediné...

Nemocný u něj prožívá skutečná muka kvůli bolesti v bederní oblasti zad. Bolest může nabýt takových rozměrů, že postižený sotva chodí. Bolest zad většinou doplňuje i vysoká teplota, zatuhlost svalů a vazů, případně otoky kloubů.  Dalším nejběžnějším onemocněním z podchlazení je zánět močových cest - zvláště u mladých dívek se toto onemocnění vyskytuje často. Příznaky jsou pálení při močení a neustálé nutkání jít na toaletu.  
  
Časté ledvinové a močové záněty, i když se pomocí antibiotik vyléčí, však poškozují ledvinové pánvičky, a tím samozřejmě i funkci tohoto orgánu.  Ledviny jsou pro organismus nenahraditelné. Filtrují a vylučují odpadní látky, udržují rovnováhu vnitřního prostředí, vytvářejí některé hormony. Každá další zátěž pak může být nebezpečná.

Ledviny ničí i srdce

V České republice je odhadem asi 5 % obyvatel s významně sníženou filtrační funkcí ledvin, nejčastěji v důsledku cukrovky, vysokého tlaku či aterosklerózy, která přináší poruchy prokrvení ledvin. Většina pacientů však o svém onemocnění ani neví.

Riziko selhání ledvin a kardiovaskulárních komplikací se významně omezuje snížením krevního tlaku pod 130,  snížením ztrát bílkoviny do moči (podáváním léků, které blokují tvorbu nebo účinky angiotenzinu II),  kontrolou cukru v krvi a krevních tuků, zastavením kouření a snížením tělesné váhy.

Nemocní s ledvinovou nedostatečností mají totiž zvýšené riziko onemocnění srdce a cév, na něž většinou zemřou dříve, než jim ledviny úplně vypoví funkci. 

Hlídejte se 

Diabetickou nefropatii způsobuje postižení drobných cév (tzv. mikroangiopatie) ledvinových klubíček (glomerulů). Úkolem těchto klubíček je zadržovat v krvi bílkovinu a propouštět vodu, minerály a odpadové produkty vzniklé látkovou přeměnou v těle. Při jejich postižení se zhoršuje filtrační schopnost ledvin. V moči se nejprve objeví bílkovina albumin. Později se přidávají všechny typy bílkovin a postupně dochází k poruše funkce až k selhání ledvin.

Odhalit poruchu ledvin lze prostřednictvím tzv. mikroalbuminurie. Při tomto vyšetření zjišťuje diabetolog nebo praktický lékař hladinu bílkoviny v moči, což je první signál možného poškození ledvin. Musí se však provádět pravidelně, aby bylo možné zjistit, zda hladina bílkoviny stoupá.

Opatrně s masem a bílkovinami

Poškození ledvin vzniká především kvůli špatné kompenzaci cukrovky a genetickým dispozicím k vysokému krevnímu tlaku. Lékaři zatím nedokážou odhadnout, kterého diabetika může nefropatie ohrozit.

K poškození ledvin může kromě již zmíněných faktorů přispět také:

  • zvýšená hladina krevních tuků
  • nadbytečný příjem bílkovin ve stravě
  • kouření cigaret
  • genetická dispozice k srdečním chorobám

Stará dobrá rada: Zhubněte!

Postižení ledvin probíhá dlouhou dobu skrytě, kdy člověk nemá žádné větší obtíže. Ve většině případů si může začít stěžovat na zhoršení zraku (diabetická retinopatie). Vážné zdravotní komplikace nastávají až v konečné fázi, tedy přibližně po 5 až 8 letech od prvních známek zvýšené hladiny bílkoviny v krvi. V tomto stadiu je již proces nezvratný.

Nejlepší prevencí vzniku diabetu je dodržování zásad zdravého životního stylu. Důležitou roli hraje především pestrá a vyvážená strava, nekuřáctví, minimum stresu a pravidelný pohyb. Snížením hmotnosti o 10 % se omezí riziko cukrovky o 43 %. Pravidelným pohybem je možné eliminovat vznik diabetu o celých 50 %.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama