reklama

Češi mají červy! Rychle k veterináři?

Dáte se odčervit? Češi mají parazity, a nemusí jít jen o přenos z domácích koček a psů. Podívjete se, co všechno nám hrozí!

Foto: Profimedia.cz

Psi a kočky se musí pravidelně odčervovat a také chránit před náporem blech, vší a dalších příživníků. Zvířátka se tak parazitů zbavují, co ale lidé?

Každý člověk má na sobě nějaké parazity, které způsobují různé nemoci. Často se stává, že lékaři na skutečné původce choroby vůbec nepřijdou. Projevy přítomnosti parazitů mohou být totiž nenápadné a často naprosto atypické.

Poznáváte se v tomto popisu?

Trus, moč a sliny všech štěňat jsou v prvních měsících života infekční, vajíčka se mohou přilepit na srst.  Psy a kočky nejčastěji trápí škrkavka kočičí a psí, která se může přenést i na člověka (i vdechnutím). Děti se snadno nakazí na pískovištích.

Zvířata mohou být zdrojem nákazy háďátky (lidově nítěnky). V plicích způsobují kašel, v zažívání průjem a bolesti břicha. Infekce vyvolává vyrážky, svědění a otoky. Háďátka si vozíme z krajin, kde se pije problematická voda

Hlavním hostitelem nálevníků je prase domácí, takže nákaza ohrožuje zejména pracovníky jatek a řezníky. Prasata si také předávají tasemnice, svalovce a další parazity. Konečným hostitelem středně velké tasemnice psí jsou psi, kočky, savci a ptáci (mezihostiteli blechy a všenky). Onemocnění doprovází bolest břicha a svědění kolem konečníku, nákaza je častá u dětí.

Nakazíte se snadno

Nejen od psa, který sežral hraboše nebo maso z nuceného výseku, se můžeme nakazit měchožilem zhoubným. Jde o největší parazitární nákazu v Evropě. Jižní Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie hlásí stovky případů, na Ukrajině jde o běžnou nákazu.

Z masa býložravců, kteří pozřou cerkárii na stéblu trávy, ze špatně tepelně upraveného kraba a ryb se lze nakazit motolicí. Všechny druhy motolice zhoršují metabolismus: nacházejí se u lidí s nadváhou a s přehnanou chutí na sladké. Z masa syrových ryb si můžeme přivézt u nás dosud vzácného škulovce, což je mimochodem největší parazit člověka.

Léky neexistují

Bodavý hmyz přenáší vlasovce - psí i podkožní. Naši veterináři jejich existenci připouštějí, včetně přenosu na lidi. Nakaženi jsou prý komáři kolem Mušovských jezer. Právě tento parazit přispívá ke vzniku vitiliga (vybělených míst na těle) a nejspíš i lymfostáze (zadržování vody například v oblasti stehen).

S globálním oteplováním lze počítat s větším výskytem vlasovců i u nás. Lék na tyto parazity u nás neexistuje, jedině ve veterinární podobě. 

Definitivním hostitelem toxoplasmy je kočka, člověk může být mezihostitelem. Kočka vylučuje trusem cysty, které na vzduchu dozrávají do infekční podoby. Při olizování kožíšku zanese oocystu na srst, my ji pohladíme a pak neumytýma rukama něco sníme.  Na lidi je přenosný svrab psí jako nepříjemné kožní onemocnění - pseudosvrab. Klíště sice není zvířetem domácím, ale nebezpečným: kromě borelie přenáší i babesie.

Jak chránit sebe í zvířata

Pochopitelně je nutné čistit zvířátkům pelíšky a jejich exkrementy odstraňovat co nejdříve (kočkám doma, po psech odklízet z chodníků).

Před vnitřními parazity chrání odčervovací tablety pro psy a kočky, novinkou je spot - on: nanáší se na kůži koček, které spolknutí tabletky překonávají dost těžko.

Vnější parazity (klíšťata, komáry, muchničky a blechy ) odežene speciální obojek, případně u psů spot - on aplikovaný na kůži (Advantix je již volně prodejný). Pokud si pořád ještě čtenáři kladou otázku, co páníčkové a paničky, je třeba se zeptat parazitologů: nepomohlo by pravidelné odčervování také nám?  

PhDr. Anna Vejvodová

SLOVO ODBORNÍKA

„Samozřejmě se parazité neskrývají za všemi nemocemi, ovšem na některých se mohou podílet," uvádí ze své zkušenosti ing. Hana Bláhová, detoxikační poradkyně v rámci metody MUDr. J. Jonáše. Upozorňuje, že diagnostika je obtížná: Je nutné provádět např. 3-6x odběr stolice (podle skripta pro parazitology), aby se vyloučila falešná negativita. Na odmítnutí pacienta však v praxi stačí jeden negativní nález.  

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama