reklama

Vhodná prevence ochrání močové cesty před zánětem

Zánět močového měchýře je velmi nepříjemné onemocnění. Vhodná prevence ochrání před nastydnutím

Foto: Thinkstock

V mrazivých měsících při nedostatečném oblečení snadno nastydneme.V případě močových cest jde o velmi nepříjemné zánětlivé onemocnění. V nejhorších situacích je nutné zánět přeléčit antibiotiky, což pro ženy není zrovna šťastným řešením kvůli možné mykóze. S vhodnou prevencí se onemocnění snadno vyhneme.

Příčiny zánětu močových cest

- prochlazení - nedostatečná hygiena - genitální herpes - dráždění nebo poranění při pohlavním styku - stres - nevhodné návyky při oblékání a hygieně - zadržování moči

Zánět močového měchýře prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace v České republice. Jde o bakteriální zánět močových cest, který v neléčeném stádiu může postihnout ledviny . Při nedokončené léčbě přechází do chronického stavu, který se často opakuje.

Záněty močových cest se nejvíce projevují změnami při močení. Pociťujeme nepříjemné pálení a řezání. V moči se místy může objevit krev, která přichází z překrvené sliznice močového měchýře. Přítomnost nežádoucích látek signalizuje zápach a zakalená moč. Onemocnění provází bolest v podbříšku a ve spodní části zad v nadpánevním oblouku. V nejhorším případě se dostaví nevolnost a teploty.

Existuje pár tipů, jak se zánětu vyvarovat. Prevencí je dostatečné pití tekutin, hlavně čisté vody. S tím je spojené pravidelné vyprazdňování. Při obtížích dobře fungují i urologické čaje a větší přísun vitamínu C. Všeobecně je vhodné vyvarovat se kořeněným jídlům, pití kávy a alkoholu. Pokud patříme k ženám, které na tento typ nemoci trpí, musíme dbát na zvýšenou pozornost při osobní hygieně. Příjemnou relaxací jsou horké koupele z odvaru řapíku, heřmánku, březového listí nebo hypermanganu.

V zimně nesmíme zapomínat nosit teplé oblečení, zvláště se vyvarovat promočeným nohám a holým zádům. Z lidového léčitelství se pro posílení imunity doporučuje česnek nebo česnekový výtažek. V lékárnách jsou k zakoupení brusinkové preparáty, jako je například Urinal. Jde o čistý extrakt z brusinek NutriCran a CystiCran, který stojí tři sta padesát korun za šedesát tobolek. Pokud nechceme využívat preparáty z lékárny, můžeme si koupit brusinky čerstvé nebo sušené. Jako prevence a zdroj vitamínů se doporučuje hrst sušených plodů denně.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama