Rakovina prsu: Ptejte se on-line, jak se chránit!

K největším nočním děsům každé ženy patří strach z nádoru. Rakovina prsu patří k nejčastějším onkologickým diagnózám a nejčastějším příčinám úmrtí ženské populace.

I když počet onemocnění roste a zasahuje stále mladší věkové kategorie, ve výsledku stále více případů končí uzdravením. K příznivějším statistikám bezesporu přispívá i to, že stále více žen nezanedbává prevenci  a chodí v pravidelných intervalech na prohlídky na mamografu.

Mládí jako nevýhoda?

Přestože od roku 2003 i u nás klesá křivka úmrtnosti, ročně na něj zemře 2500 žen. Kdyby přišly k lékaři dřív, mohly se uzdravit. Problém je i v tom, že zdravotní pojišťovny hradí vyšetření ženám nad 45 let, zatímco těm mladším nikoli. A to ani v případě, že mají rodinnou zátěž.

Na vaše otázky bude tentokrát odpovídat MUDr. Livia Večeřová, primářka a odborný garant pro mamodiagnostiku z Komplexního mamologicko-mamografického centra při Radiodiagnostické klinice FNKV.  

Ptejte se on-line!

Doktorka Večeřová bude hostem naší redakce v úterý 28. března, kdy bude zhruba od 13 hodin přibližně po dobu 60 minut odpovídat na vaše dotazy ke všemu, co se týká prevence a léčby rakoviny prsu.

S jejich posíláním můžete začít už nyní - ale POZOR! Prosím, podívejte se vždy - pomocí tlačítka "Všechny položené dotazy" dole pod článkem - zda se na stejný či podobný problém jako vy neptal už některý jiný čtenář před vámi. Při velkém množství položených otázek se totiž může stát, že naši odborníci "nestíhají", z dotazů si vybírají a nemuselo by se dostat právě na ten váš.

Náš host

 


MUDr. Livia Večeřová

Primářka a odborný garant pro mamodiagnostiku z Komplexního mamologicko-mamografického centra při Radiodiagnostické klinice FNKV. Její hlavní pracovní náplní a oblastí odpovědnosti je komplexní mamodiagnostika - hodnocení mamografií screeningových a diagnostických, ultrazvukové vyšetření, core cut biopsie, vakuové biopsie.>

Otázky již není možno přidávat

Zodpovězené otázky

Otázka: Dobrý den, nemůže "nastartovat" rakovinu prsu jeho stlačování při kojení (když mírně mačkám prs, aby miminku mléko lépe teklo)? Děkuji za odpověď. AUTOR: Jarmila | 28. 02. 2012 15:00

MUDr. Livia Večeřová: Není mi ynámo, že bz nádor prsu mohlo nastartovat mačkání prsu při kojení, naopak zanedbaný zánět při nedostatečném kojení nebo odstříkávání mléka může do budoucna znamenat skutečně problém.

Otázka: Dobry vecer,koncem ledna se mi objevila v pravem podpazi bolestiva bulka,ktera asi po ctyrech dnech zmizela.Co to mohlo byt?Mela jsem s tim jit k lekari?Několik tydnu pote bylo oboje podpazi citlivejsi,ale to mohlo byt po deodorantu.Dekuji. AUTOR: Stela | 28. 02. 2012 14:59

MUDr. Livia Večeřová: Jestli to byla bulka v podpaží, mohlo se jednat o reaktivně zvětšenou uylinu např. po depilaci, nebo při viróze. Takz se mohlo jednat o bulku kolem mayové, potní žláykz nebo kolem chloupku. Ať Vás to neznepokojuje.

Otázka: Vygooglova jsem si americkou studii, která poukazovala na souvislost s používáním deodorantů a rakovinou. Studie byla vehementně "popírána" (od kosmetických firem). AUTOR: Brabcová | 28. 02. 2012 14:57

MUDr. Livia Večeřová: Myslím, že spousta jiných důležitejších faktorů se v ženské populaci podílí na vzniku nádoru prsu.Deodoranty, jestli tu moc skutečně mají jsou jenom nepatrné zrničko mezi faktory které můžou odstartovat nádorové bujení v prsu.

Otázka: Pociťovala jsem nepatrnou bolest v prsu. Šla jsem na mamograf. Našli mi bulku velikosti broku. Jsem již 3 roky po operaci. Pak jsem chodila na ozařovní a nyní chodím na 1/2 roční prohlídky. Nepocítila jsem strach, byla jsem si jistá, že vše bude OK. Jsem příkladem, že včasnost je nezbytná ! AUTOR: Helena | 28. 02. 2012 14:55

MUDr. Livia Večeřová: Záchyt každého malého nádoru dává šanci na úplné vyléčení a Vy jste příkladem toho jak je smysluplná osvěta. Přeju si, abychom měly více tak vzdělaných a odvážných žen jako jste Vy!

Otázka: Dobrý den, paní doktorko,
mám dotaz ohledně vlivu hormon.stimulace na vznik carcinomu prsu. Je mi 32 let, chystám se na 1.IVF, do toho mi byla zjištěn a mutace genu BRCA 1. Je IVF hodně zátěžová?
Děkuji za odpovědˇ
Ilonka AUTOR: Ilonkaaaa | 28. 02. 2012 14:53

MUDr. Livia Večeřová: U mutaci BRCA1 je nasazení hormon.stimulace diskutabilní, poraďte se se svým gynekologem.

Otázka: Mamince loni odebrali prs kvůli objevenému nádoru. Podstoupila chemiterapii a nyní ozařování. Pak by měla nastoupit biologickou léčbu. Co biologická léčba přestavuje a není ten sled léčení pro tělo příliš zatěžující? AUTOR: Lenka | 28. 02. 2012 14:52

MUDr. Livia Večeřová: Je výborné že maminka byla zařazená do programu biologické léčby prsu, myslím že chemoterapie, ozařování a biologická léčba jsou v souladu s nejnovějšími poznatky v léčbě rakoviny prsu. Tento postup vede k zamezení výskytu recidiv- znovuobjevení nádoru prsu.

Otázka: Dobrý den. V září 2011 jsem byla na mamografu a na sonografii a zjistili mi, že mám v obou prsou několik cyst velikosti od 0,8 do 2,5 cm. Dá se s tím něco dělat? Řekli mi jen, že se to musí hlídat, ale co s tím dělat, to mi lékaři neřekli. Nechci to tam a chci se toho zbavit. Díky za odpověď. AUTOR: Vlastina | 28. 02. 2012 14:49

MUDr. Livia Večeřová: Cysty v prsu obvykle neznamenají větší problém a věkem vymizí.

Otázka: co si myslete o chlorrere mr.mia?ja ji beru asi 2 roky a sem s timmhle produktem moc spokojena AUTOR: hana | 28. 02. 2012 14:49

MUDr. Livia Večeřová: S daným produktem nemám zkušenosti.

Otázka: Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je lepší zobrazovací technika mamograf nebo ultrazvuk?Nebo by se měla absolvovat obě vyšetření? Jak často?Gynekolog mě posílá na mamo a lékařka na ultrazvuku říká, že stačí ultrazvuk (mám malá prsa), je mi 50 let.Děkuji a přeji krásný den AUTOR: basmar | 28. 02. 2012 14:48

MUDr. Livia Večeřová: V 50 letech by jste měla absolvovat mamografii preventivní v akreditovaném centru. Na velikosti prsní žlázy nezáleží.

Otázka: Dobrý den,je lepší na vyšetření prsu ultrazvuk, anebo mamograf.Známé našli na mamografu nález a řekli jí,že ji ještě pošlou na důkladnější vyšetření,na ultrazvuk.Mám 45 let,2x jsem byla na ultrazvuku, v prsu mám cystičku,která často pobolívá, jinak v pořádku,stačí toto vyšetření?Děkuji za odpověď. AUTOR: Daja | 28. 02. 2012 14:47

MUDr. Livia Večeřová: Každé vyšetření umí něco jiné, nejlépe je ve věku od 45 let kombinovat mamografii s ultrazvukem, u mladších žen k posouzení struktury žlázy je na prvním místě Ultrazvukové vyšetření

Otázka: Dobrý den, poslední dobou mě bolí jedno prso.. bolest se táhne od ramene k prsu a nevím možná tam je menší bulka, je pravděpodobnost rakoviny? Mám strach z toho slyšet ortel. Bolí rakovina nebo nádor? Nebo to můžou být jen žlázy? Prosím poraďte děkuji předem za odpověď. AUTOR: ANDREA | 28. 02. 2012 14:46

MUDr. Livia Večeřová: Bolest můžou vyvolávat hormonální změny v prsu, malý nehmatný nádor obvykle nebolí, nebo máte cervicobrachiální syndrom a bolest vychází z krční páteře.

Otázka: jak velké je nebezpečí ozáření štítné žlázy při vyšetření mamografem. lékařská pracoviště neposkytují pacientům ochranný kožený límec při tomto vyšetření AUTOR: velbo | 28. 02. 2012 14:45

MUDr. Livia Večeřová: Záření při mamografu skutečně nezasahuje ŠŽ ani jiné okolní struktury. Radiologická asistentka je v místnosti s Vámi při snímkování s Vámi a nemá předsaný žádný ochranný oděv z důvodu, že záření se nešíří do okolí.

Otázka: Dobrý den,je mi 36 let, 3x jsem byla na vyšetření prsou ultrazvukem (samoplátce).Mám dotaz,jestli mohu jít na mamograf a také jaký je rozdíl mezi ultrazvukem a mamografem?Jde mi o to, zda ultrazvuk zachytí to, co mamograf. Děkuji za odpověď. Lenka Zapletalová AUTOR: Lenka Zapletalová | 28. 02. 2012 14:43

MUDr. Livia Večeřová: U žen ve vašem věku by na prvním místě mělo být ultrazvukové vyšetření, které posoudí strukturu žlázy. U žen starších kde je prs již vyplněný tukem je na prvním místě mamografické vyšetření( jsou to ženy od 45 let výše)

Otázka: dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že onemocním rakovinou, když moje matka onemocněla, prs jí byl odstraněn i s mízními uzlinami,je mi 37let,já chodím 1xza dva roky na UTtZ, ale nevím, jestli bych neměla podstoupit i mamograf. V rod.anam.je více rakoviny. Děkuji AUTOR: Ivona | 28. 02. 2012 14:41

MUDr. Livia Večeřová: Vaše riziko je cca 10 procentní, první mamografické vyšetření doporučuji absolvovat ve 40 letech.

Otázka: Dobrý den, prosila bych, zda opravdu pomáhá po operaci rakoviny prsu podppůrný prostředek_Wobenzym.Děkuji. AUTOR: Milena | 28. 02. 2012 14:41

MUDr. Livia Večeřová: Ano, naše klientky s ním mají dobrou zkušenost.

Otázka: Dobrý den, v souvislosti s výskytem karcinomu prsu je kladen důraz na správnou životosprávu. Myslím, že je to jen střelba naslepo, neboť znám několik pacientek, které dodržovaly zásady správné výživy a přesto onemocněly karcinomem prsu. Jaký je Váš názor? AUTOR: Květa | 28. 02. 2012 14:40

MUDr. Livia Večeřová: Všeobecně se popisuje že ženy s nadváhou, mají více tukové tkáně, která v pozdějším věku produkuje lokálně ženské hormony- estrogeny, to je chová se jako žláza s vnitřní sekrecí. Nadbytek estrogenů lokálně může skutečně indukovat vznik nádoru prsu.

Otázka: Ta přídatná zláza v podpaží se udělá jen u žen při kojení, nebo i ženě, která dosud nerodila? AUTOR: Carina | 28. 02. 2012 14:38

MUDr. Livia Večeřová: Přídatná žláza je záležitost vroyená, má ji i žena co nerodila, ale obvykle o ní neví,zvětšuje se významně pouze při graviditě a kojení.

Otázka: Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na můj problém. Mám velmi hutnou mléčnou žlázu s cystami /střídám na dop. lékaře mam. a ultr. 1x ročně/. Dočetla jsem se, že by bylo dobré nechat si prsa zmenšit /méně buněk, méně rizika/, ale můj gynekolog tvrdí, že je to zbytečné. Jaký je Váš názor? Děkuji. AUTOR: Zuzana | 28. 02. 2012 14:38

MUDr. Livia Večeřová: Hutná mléčná žláza obecně není doporučována k operacím z důvodu korekce velikosti nebo tvaru. Ve vazivové žláze pak vznikají výrazné vnitřní jizvy a ty by do budoucna mohly znamenat oblast s možným vznikem nádorových změn.

Otázka: Dobrý den p.doktorko.V cca 34 letech jsem dostala poukaz na UTZ nebo mamograf.Na certif.pracovišti mi sdělili,že od 30 let je lepší mamograf.Od té doby-cca 4x chodím po 2 letech na mamograf.Nyní již ale všude doporučují do 40 let pouze UTZ.Nemohla jsem si opakovaným mamog.spíše ublížit? Děkuji.L. AUTOR: Lucie | 28. 02. 2012 14:36

MUDr. Livia Večeřová: Naštěstí ste těch mamografií nestihla absolvovat větší počet, tak Vám určite neublížily. Ve vašem věku bych preferovala ultrazvukové vyšetření a pravidelné mamografické vyšetření až od věku 45 let.

Otázka: Již delší dobu pociťuji bolest pravého prsa. Vloni jsem podstoupila mamografické a následně ultrazvukové vyšetření, kde jsem se dozvěděla, že jsem v pořádku, ale paní doktorka mi řekla, že důvod bolesti nelze zjistit. Je mi 45 let. Jaké jsou obvyklé důvody bolesti prsu? AUTOR: miluška | 28. 02. 2012 14:34

MUDr. Livia Večeřová: 1. může se jednat o hormonální změny v prsní žláze dané věkem
2. nebo do oblasti prsu vystřelují bolesti z páteře nebo zablokovaných žeber
3. nebo se ve žláze objevila cysta, která se zvětšuje a bolí

Otázka: Dobrý den, moje babička zemřela v 56 letech na rakovinu prsu.Byla to maminka mého otce. Po porodu druhého dítěte,v době kojení ,se mi udělal takový převis v podpaží,gynekoložka tenkrát řekla,že jde o mléčnou žlázu,protože mám moc mléka.Zůstalo mi to i po letech,jsou v tom malé bulky.Je to v pořádku? AUTOR: Marcela | 28. 02. 2012 14:33

MUDr. Livia Večeřová: V podpaží se skutečně vytváří přídatná mléčná žláza, která se po menopauze obvykle promění v tukovou tkáň. Pohmat by se neměl z dlouhodobého pohledu měnit. Jestli v dané oblasti přibyde bulka doporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření. Můžete se naň objednat i u nás na adrese www.objednavky.fnkv.cz

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nějaká prevence rakoviny prsu. Dále by mě zajímalo zda má lékař při pravidelných kontrolách na gynekologii i prohlížet prsa. Jak často se může chodit na mamograf aby to bylo bezpečné.Děkuji AUTOR: Jitka | 28. 02. 2012 14:31

MUDr. Livia Večeřová: Prevence rakoviny prsu je již tak běžně používána fráze- zdravý způsob života, přiměřená hmotnost,nekouření,bezstresový život, schopnost relaxace, porod a kojení, samovyšetřování, pravidelné preventivní prohlídky. Pan gynekolog by se jednou ročně měl věnovat i pohmatovému vyšetření prsů. Od věku 45 let je mamografické preventivní vyšetření jednou za 2 roky.

Otázka: Mají ženy nullipary větší riziko, že se u nich vyvine rakovina prsu, nebo už je to jen předsudek a záleží víc na jiných rizikových faktorech. AUTOR: Carina | 28. 02. 2012 14:28

MUDr. Livia Večeřová: U nullipar je skutečně vyšší riziko, že onemocní nádorem prsu, protože prsní žláza jako jediný orgán "dospívá" až těhotenstvím t.j. hormonálními změnami, které graviditu doprovázejí.

Otázka: Dobrý den paní doktorko,
je mi 59 let a na mamografu jsem byla jednou. Po špatné zkušenosti možná necitlivým přístupem personálu v nemocnici nemám nejmenší chuť to znovu absolvovat. Myslím, že tak jak mi zhmoždili při vyšetření prsa, jenom může přispět k rakovině. To neexistuje jiné vyšetření? AUTOR: beranka | 28. 02. 2012 14:26

MUDr. Livia Večeřová: Skutečně jako preventivní vyšetření prsů je celosvětově na prvním místě mamografické vyšetření. Dá se ale udělat i nebolestivě, skutečně to záleží na přístupu radiologických laboratů ke klientce. Vyzkoušejte jiné pracoviště, nabízím Vám to naše Mamografické pracoviště, FNKV Praha 10, Šrobárova 50.

Otázka: Dobrý den, byla jsem na UTZ i mamografickém vyšetření. Zjistili mi ložisko cyst, které bylo před cca 1,5rokem 3x4cm veliké, teď jsem byla na kontrolním UTZ a ložisko má 10cm. Mám se děsit? Lékařka mi řekla, ať přijdu v říjnu na další UTZ. AUTOR: Katka | 28. 02. 2012 14:24

MUDr. Livia Večeřová: Velikost a počet cyst se mění podle hormonálního cyklu. Když vyšetřením byly zjištěné jenom cysty vyplněné tekutinou, pak je vše v pořádku.

Otázka: Před 2 lety mi zjistili na mamogr. a sonogr. vyšetření bulku v levém prsu. Lékař mitvrdí že bulka je tuková, byla jsem ještě 2x po půlroce na kontrolním vyšetření, opět ve stejném rozsahu.Bulka se zatím nezvětšuje.Nemám si ji nechat odstranit, mohu věřit že je tuková,bez biopsie?Děkuji Dáša AUTOR: dagmaron@seznam.cz | 28. 02. 2012 14:23

MUDr. Livia Večeřová: Tuková bulka se dá bezpečně poznat ultrazvukem a mamografem a nevyžaduje bioptické ověření. V případě pochybností navštivte jiné pracoviště na konzultační vyšetření. Např. u nás se můžete objednat i elektronicky na vyšetření na adrese www.objednavky.fnkv.cz a diagnozu tukové bulky Vám buď potvrdíme nebo vyvrátíme.

Otázka: Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, pokud jsem se v mládí hodně silně uhodila do prsa, může to mít nějaký vliv na vznik rakoviny? A zároveň se chci zeptat, pokud jsem měla v prsu cystu, zda to může zvyšovat riziko onemocnění. Děkuji AUTOR: Martina | 28. 02. 2012 14:21

MUDr. Livia Večeřová: Ani cysta ani úraz v mládí, nezvyšují možnost, že onemocníte rakovinou prsu častěji než běžná žena.

Otázka: Dobrý den, dalo by se uvažovat o dědičném výskytu sdružených CA gynekolog.povahy a prsu, pokud má babička zemřela na CA vaječníků v 77 letech a prababičce byl asi v 50ti odstraněn nádor prsu? Patřím do ohroženější skupiny žen a měla bych být mamograficky vyšetřovaná od nižšího věku než je standard? AUTOR: Barbora | 28. 02. 2012 14:20

MUDr. Livia Večeřová: Může se jednat o sdružené karcinomy, doporučuji začít s prevenci dříve, poraĎte se se svojim gynekologem.

Otázka: Dobrý den paní doktorko.Při posl. vyš.na mam.zní diag:nezýrazná fibrocystická mastopatie oboustr.bez zřejmých ložiskových změn oboustr.l benigní kalcifikace l.sin.Z:nevýrazná fibrocystickámastopatie oboustr..Hrozí mi zvýšené risiko rakoviný.Matka zem.na rak.lymfat.uzlin a její otec tlust.stř.Děkuji AUTOR: majda | 28. 02. 2012 14:19

MUDr. Livia Večeřová: Fibrocystická mastopatie nezvyšuje významně riziko onecmocnění nádorem prsu, ale protože je žláza obvykle na pohmat hrbolatá, je to žláza s větším rizikem pro diagnostiku, omezené pohmatové vyšetření, špatná hodnotitelnost na mamografii.

Otázka: Dobrý den,je mi 45 let (letos 46),moje st. sestra onemocněla rakovinou prsu loni,je po operaci a ukončené léčbě.Já jsem byla na MMG loni v dubnu,vše OK, poté v říjnu na ultrazvuku,kde v prsou cysty (několik i velké). Doporučila byste mi jít na MMG opět po roce ? A co s těmi cystami? děkuji za odp. AUTOR: Jana | 28. 02. 2012 14:17

MUDr. Livia Večeřová: Vzhledem k Vašemu věku doporučuji jednou za 2 roky mamografii a v mezidobí ultrazvuk, do konce života by ste těch mamografií měla hodně a navíc je dobře tuto metodu doplnit i jinou doplňkovou metodou jako je ultzvuk. Každá z nich přináší jiné informace o struktuře žlázy.

Otázka: dobrý den chtěla bych se zeptat jestli má vliv na vzniku rakoviny prsu užívání hormonální antikoncepce.. děkuji za vaší odpověď AUTOR: zuzka | 28. 02. 2012 14:15

MUDr. Livia Večeřová: Statisticky nebyla dokázána významnost vlivu užívání antikoncepse a nádoru prsu.

Otázka: Místo chemoterapie a ozařování by bylo vhodnější provádět detoxikaci jater, mizí zároveň myomy v děloze, které bývají průvodním jevem. U některé ženy se dříve objeví myomy , u některé bulky v prsou.
AUTOR: Pavel Vrána | 28. 02. 2012 14:14

MUDr. Livia Večeřová: detoxikace je určitě nesmírně důležitá věc, ale pouze podpůrná, nebo doplňková, jako primární léčba se nedoporučuje.

Otázka: Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, jaké dny cyklu jsou nejvhodnější pro samovyšetření prsou? AUTOR: Barbora | 28. 02. 2012 14:13

MUDr. Livia Večeřová: Nejideálnější je doba kolem 10 dne od začátku menstruace max. doby ovulace.

Otázka: Dobry den
Nasla jsem si v prsu uz nekolikrat bulku, byla jsem u doktora na sonu a ten mi rekl ze mam bohate zlazi, chtela bych se zeptat jak rozeznam ktera bulka je nebezpecna a ktera ne? protoze jich mam v prsu spoustu. Dekuji za odpoved AUTOR: Nikola | 28. 02. 2012 14:12

MUDr. Livia Večeřová: Bulka, která fixuje kůži, nebo je fixovaná k povrchu žlázy znamená obvykle problém. Když změníte polohu těla bulka zůstává zafixovaná na stejném místě, nepohybuje se, je to problém a pak doporučuji vyhledat svého gynekologa.

Otázka: Dobrý den,
matka měla ve 43 rakovinu prsu, jaká je pravděpodobnost, že ji jako dcera mohu mít také? Je zde možnost nějaké "větší" prevence? AUTOR: Anna Malá | 28. 02. 2012 14:11

MUDr. Livia Večeřová: Vy se jako riziková považujete od věku 33 let, Vaše riziko je přibližně o 10 procent vyšší než u ostatní populace.

Otázka: dobry den,mam fybrocystickou dysplazii s pocetnymi cystami,v roce 2008 mi byl vyoperovan fibroadenom,jeden mensi jeste mam.Staci kdyz budu chodit na kontroly,vzdy za 2 roky na mamograf.Dekuji AUTOR: Jana | 28. 02. 2012 14:10

MUDr. Livia Večeřová: Doporučuji střídat jednou za 2 roky mamografii s mezidobí ultrazvukem v mezidobí.

Otázka: Proč se hledání již probíhající choroby říká prevence? Proč nikdo nepoví, co je konkrétně špatně a jak tomu předcházet? Pro koho je tato situace ekonomicky výhodná?
AUTOR: Alice | 28. 02. 2012 14:09

MUDr. Livia Večeřová: Prevence je u žen bez obtíží a to ženy, které mají nádory malých rozměrů, (nehmatné) obvykle jsou. U ženy bez obtíží a pohmatového nálezu nemůžete mluvit o nemoci, protože o ní nevíte, vy jí preventivním vyšetřením vylučujete ale někdy bohužel najdete. Proto slovo PREVENCE.

Otázka: Dobrý den,
jsem víc jak rok po operaci prsu,byla mi vyjmuta bulka a měla jsem mikrometastázi v první uzlině.
Následovala 4x chemo a pak 32 ozáření.Chodím na pravidelné kontroly a jsem v pořádku. Zajímalo by mne, zda mohu na dovolenou k moři, stále mám strach,abych si pobytem neublížila. Děkuji AUTOR: Nela | 28. 02. 2012 14:05

MUDr. Livia Večeřová: Odpočiňte si u moře, jenom přes poledne nezůstávejte na prudkém sluníčku a ozářený prs kryjte lehkým šátkem před slunečním zářením.

Otázka: Dobrý den,vloni po změně oproti předchozím mam a nejasném nálezu ultrazv. biopsie pr. prsu-v pořádku, od té doby pobolívá často.Před někol lety dg drobné cysty.Mám 56 r.Je vhodná ko po roce?Děkuji. AUTOR: JANY | 28. 02. 2012 14:04

MUDr. Livia Večeřová: Po biopsii se dělá standardně ultrazvuková kontrola po 6 měsících, jestli obtíže přetrvávají je na místě opakování ultrazvukové kontroly. Ultrazvuk neškodí a nemá frekvenční omezení.

Otázka: jak prospěšné jsou výrobky z aloe vera AUTOR: alena | 28. 02. 2012 14:03

MUDr. Livia Večeřová: Určitě neublíží, ale větší problém v prsní žláze nevyřeší.

Otázka: Dobrý den, prosím o radu - mám mnočetné cysty v prsou a vždy se nějaká zanítí a je mi provedene punkce. Přeléčena jsem antibiotiky, je to tak 4x do roka. Jakou léčbu by jste zvolila? Děkuji. AUTOR: Romana | 28. 02. 2012 14:02

MUDr. Livia Večeřová: Záleží kolik Vám je let, někdy se nasazuje antikoncepce jako prevence tvorby cyst. Doporučujeme též Vitamin E 400mg denně po dobu 3 měsíců, 2x ročně.

Otázka: je mi 57 let menstruovala jsem do 55. Občas mě dost bolí prsa obvzlášt levé. Gynekolog mi řekl, že po novu prsa nemusí kontrolovat on, ale já sama a mám si počkat až do května , kdy mám pravidelnou kontrolu na mamografu. Bojím se , abych něco nazameškala. Iva AUTOR: Iva | 28. 02. 2012 14:01

MUDr. Livia Večeřová: Prsa můžou bolet ještě v souvislosti se změnou hormonálního profilu, v klidu vyčkejte na mamografii.

Otázka: V lednu 2012 jsem podstoupila operaci fibroadenomu o velikosti 3 cm. Nyni vice nez mesic po operaci me prso porad boli a mam pocit, jako kdybych mela neco zdureleho v cele horni casti praveho prsa a tez pod jizvou. Je mi 23 let a na kontroly jsem pozvana nebyla. Je vse v poradku? Dekuji.
AUTOR: Kristyna | 28. 02. 2012 14:00

MUDr. Livia Večeřová: Po operaci může prs bolet až 1 rok, ale taky můžete mít pod jizvou zapouzdřenou tekutinu- pooperační serom. Odpověď jestli je tam serom dá jenom UZ vyšetření.

Otázka: Muze mit anorexie prodelana v mládí vliv na vznik rakoviny v pozdějším věku? AUTOR: Anet | 28. 02. 2012 13:59

MUDr. Livia Večeřová: Větší studie ohledně anorexie a rakoviny prsu nejsou, v případě že se žena plně stabilizuje co se týče stravovacích nároků, větší riziko, že onemocní karcinomem prsu jí nehrozí.

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost onemocnění, pokud nádor prsu měla babička z otcovy strany? Děkuji AUTOR: M.S. | 28. 02. 2012 13:57

MUDr. Livia Večeřová: Asi 10%-ní.

Otázka: Sestra mého manžela zemřela na rakovinu prsu v 72 letech, po čtyřech letech léčby, ona děti neměla, my máme dceru je jí 31 let, má dvě děti obě kojila, měla by chodit již teď na mamografii nebo sono, když jejeí teta z otcovy strany zemřela na rakovinu prsu, nebo v kolika letech má jít? Děkuji AUTOR: Kolomazníková Eva | 28. 02. 2012 13:56

MUDr. Livia Večeřová: Doporučuji preventivní ultrazvukové vyšetření a v pozdějším věku- ve 40, první startovací mamograf a pak od 45 pravidelný screening- jednou za 2 roky mamograf.

Otázka: Dobrý den,
1. proč při pravidelných prohlídkách gynekolog neprovádí i prohlídku obou prsů
2. proč není vyšetření na mamografu hrazeno pojišťovnami i u žen v mnohem nižším věku (s ohledem na častý výskyt v mladší populaci již kolem 23 let) aby se předešlo pozdější finančně nákladné léčbě.Děkuji AUTOR: Ola | 28. 02. 2012 13:55

MUDr. Livia Večeřová: 1. gynekolog, jeho povinností ze zákona je pohmatem jednou za rok vyšetřit i prsa
2. u mladých žen se nedělá mamografické vyšetření z důvodu špatného hodnicení, špatné čitelnosti mamografických snímků. U mladých žen je žláza málo ruková a proto na snímcích vytváří splývavé bíle skvrny a plochy, ve kterých nádor nelze najít. Proto na prvním místě u mladých žen je ultrazvukové vyšetření.

Otázka: AUTOR: Pavla | 28. 02. 2012 13:43měsíčky mám pravidelný. Je mi 34 let. A ještě dodatek již 2 měsíce mám zvýšené teploty 37,4 až 37,7. AUTOR: Pavla | 28. 02. 2012 13:52

MUDr. Livia Večeřová: Bylo by dobré dělat si denní křivku teplot, t.j.měření ve stejnou hodinu a s tím rozpisem navštívit svého lékaře.

Otázka: Moc děkuji za povzbuzení ,stejný názor má i můj lékař v mammog. poradně.Jinak se názory různí. Přeji Vám hezký den. H AUTOR: Hanule | 28. 02. 2012 13:51

MUDr. Livia Večeřová: Přeju hezký den.

Otázka: Takže jiná prevence než pravidelné vyšetření není ? Něco jak tomu předejít a zkusit zabránit výskytu onemocnění... AUTOR: Naruve | 28. 02. 2012 13:50

MUDr. Livia Večeřová: Bohužel žádné podpůrné přípravky nedokážou zamezit nádorovému bujení v prsu, skutečně pravidelná prevence je nejlepší lék.

Otázka: Dobrý den, už roky mi při menším tlaku na prsa vytéká zelený až do černa zbarvený výtok.
Boule pod levým prsem se zvětšuje a bolí.Prso je i větší
Je mi 35 a děti 14 a 7 let.Obě kojeny asi 4 měsíce.
Dojíždím na sono, ale nic mi s tím nedělají.
Moc děkuji konkrétní radu v dalším postupu léčení.
AUTOR: TEREZA | 28. 02. 2012 13:50

MUDr. Livia Večeřová: Výtok z prsů může být způsobený vyšší hladinou hormonu prolaktinu, nebo cystickou přestavbou žlázy, která si nevyžaduje léčbu. Prsa nemačkat a sekreci nepodporovat tlakem, jinak si myslím, že postup lékařů je správný.

Otázka: Dobrý den, asi měsíc mě pobolívá prso. nic jsem si nenahmatala a původně jsem si myslela, že je to způsobeno možným těhotenstvím, těhotná nejsem. V rodině nikdo rakovinu neměl. Ale mám strach... doporučíte mi mamograf? Děkuji Martina 35 let AUTOR: Martina | 28. 02. 2012 13:46

MUDr. Livia Večeřová: je potřeba počkat na měsíčky a jestli prs bolí i po nich je potřeba zajít ke svému gynekologovi. Nejspíše se jedná o hormonální poruchu.

Otázka: Zdravím, matka se léčila 5x s rakovinou,
z toho 1x dělož. hrdla a 3x prsu, loni mastektomie.Je mi 37 let a chystám se na biopsii děl.hrdla + mamograf. Ale vůbec netuším jaká je vhodná prevence mimo těchto vyšetření.Matce po hmatem nikdy nádor nenašli,až díky sníženým krvinkám.Děkuji. AUTOR: Naruve | 28. 02. 2012 13:45

MUDr. Livia Večeřová: Vaše prevence je správná, je to mamografie a v případě potřeby doplňující ultrazvuk. Malé nádory bohužel nelze vyhmatat a proto je pohmat pouze hrubě orientační při hledání nádorových změn.

Otázka: Dobry den , chtela bych se zeptat zda zvysuje riziko rakoviny prsu mnohalete uzivani HA Diane 35 ( neustaleny menstruacni cyklus) .dekuji Z. AUTOR: Zuzka | 28. 02. 2012 13:44

MUDr. Livia Večeřová: Ne

Otázka: Dobrý den.Chci se zeptet co by mohlo být toto: Už 4 dny mě bolí pravé prso(nejsem těhotná),žádnou bulku jsem nenašla. při doteku mě z něj vytéká nažloutlá tekutina. Na levém prsu se mi 3x zvětšil dvorec.Jsem po operaci maligního melanomu v r.2009.Děkuji za odpověď. AUTOR: Pavla | 28. 02. 2012 13:43

MUDr. Livia Večeřová: Důležitý je Váš věk, může se jednat o hormonální změny,např. při nepravidelných měsíčkách, měla by ste navštívit svého gynekologa a ten zařídí potřebné další vyšetření, jako např. odběr krve na hormon prolaktin, nebo cytol.vyšetření tekutiny vytékající z prsu. Prs zbytečně nemačkejte, podporujete tím další sekreci.

Otázka: Nález po sonu z 15.2.t.r: Redukující žláza,vpravo susp.nevelký FA, V.s.reaktivně zvětš.LU vlevo. Mám se objednat ke specilistovi ohledně bolestivosti LU,v podpaží jsem prodělala v 11/11 furunkl. Mám problém nosit i podprsenku. Děkuji za odpověď. AUTOR: Ziková | 28. 02. 2012 13:41

MUDr. Livia Večeřová: Prsní žláza je podle Vašeho popisu v pořádku, bolestivý furunkl, ev. zvětšené bolestivé uzliny po něm patří do péče kožního lékaře nebo chirurga.

Otázka: Kdo mě má vystavit doporučení na ultrazvuk prsů,gynekolog mi doporučil zařídit si jen mamograf.Mám v rodině rakovinu prsu a je mi 37 let. AUTOR: Naruve | 28. 02. 2012 13:39

MUDr. Livia Večeřová: Doporučení Vám může vystavit gynekolog, nebo Váš praktický lékař. V přípoadě, že nepochodíte můžete se obrátit na Mamologickou ambulanci Fak.nemocnice Královské Vinohrady.

Otázka: Dobrý den,
poslední dobou mívám bolesti v jednom prsu, mám pocit že jsou to mléčné žlázy, jak můžu bolesti ulevit?
AUTOR: Jana | 28. 02. 2012 13:37

MUDr. Livia Večeřová: Při mastodynii, bolestivosti prsní žlázy se užívají léky volně dostupné v lékarnách, jsou to přípravky nehormonální. Každému užívání těchto přípravků by mělo předcházet podle věku ultrazvukové nebo mamografické vyšetření.

Otázka: Dobrý den, mám od malička vpáčený hrudník, a z toho důvodu mám každě prso docela jiné, jedno mi směřuje více do prava než je normální, A proto bych se chtěla zeptat, jestli nejsem více ohrožena touto nemocí. Děkuji za odpověĎ.. AUTOR: Liliana | 28. 02. 2012 13:36

MUDr. Livia Večeřová: Asymetrie při vpáčeném hrudníku nezvyšuje riziko, že onemocníte rakovinou prsu.

Otázka: Dobrý den, je mi 34 let, moje babička z matky strany zemřela na rakovinu prsu v 55 letech a mojí matce zjistili v 55 letech také rakovinu prsu. Byla jsem na sono vyšetření, kde mi v prsu našli cysty a teď čekám na výsledky vyšetření. Je hodně pravděpodobné, že budu mít rakovinu také? B AUTOR: Blanka | 28. 02. 2012 13:35

MUDr. Livia Večeřová: Na to by odpovědelo genetické vyšetření, může oň zažádat u svého gynekologa. Vzhledem k onemocnění dvou žen v příme linii máte v průměru asi o 10 procent vyšší riziko že onemocníte rakovinou prsu, než běžná populace.

Otázka: Dobrý den,
při vzniku nádoru prsu mluvíte často o "multifaktoriální příčině".
Můžete mně prosím říct - jaké příčiny současně- ke vzniku nádoru negativně přispívají? Čemu se vyvarovat?
Děkuji a přeji hezký den. AUTOR: Václava | 28. 02. 2012 13:33

MUDr. Livia Večeřová: Zejména psychická zátěž, kterou vyvolává změna nebo ztráta zaměstnání, úmrtí v rodině, pracovní mobing, neschopnost relaxace, v kombinaci s nadváhou, kouřením a výskytem rakoviny na jiném orgánu jako jsou prsa u daného jedince.

Otázka: Jsem více v ohrožení, když jsem dosatla první menses hned po 11 narozeninách? Jinak mám dvě děti, obě jsem kojila rok a neužívám HA. Děkuji AUTOR: Bety | 28. 02. 2012 13:30

MUDr. Livia Večeřová: Nemyslím si, že by ste byla více ohrožená jako běžná okolní populace žen.

Otázka: V prsu se mi udělala cysta, z cytologie obsahu byla zjištěna apokrinní metaplázie. Je to nebezpečné? Mám se bát karcinomu? AUTOR: Hanka | 28. 02. 2012 13:30

MUDr. Livia Večeřová: Nálezu nevěnujte pozornost, jedná se o běžnou věc, která postihuje vysoké procento žen a je obvykle hormonálního původu.

Otázka: Léčím se kvuli SLE imunosupresivy už 5 let. Je vyšší riziko rakoviny prsu? Je mi 22 let a dosud jsem na ULZ nebyla a gynekoložka prsy nevyšetřuje. HA nesmím. Co mi doporučujete? AUTOR: Pavla | 28. 02. 2012 13:29

MUDr. Livia Večeřová: Při léčbě imunosupresivy se doporučuje i v tak mladém věku, jako je Váš, chodit na preventivní ultrazvukové prohlídky aspoň jednou za 2 roky, ideální je jednou za 1 rok.

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zada není mamografické vyšetření škodlivé. Nedochází při něm k ozáření. Děkuji AUTOR: Soňa | 28. 02. 2012 13:28

MUDr. Livia Večeřová: Jedná se o záření měkkotkáňové, pohybující se do 30kV max. Pro srovnání, když Vám dělají snímek např. páteře dostanete dávku tvrdého záření kolem 100kV. Preventivní prohlídky jednou za 2 roky na mamografu nezpůsobují ozáření daného orgánu.

Otázka: Dobrý den. Může používání antipersiprantů, které obsahují soli aluminia, podporovat vznik rakoviny prsu? Vím, že se o tom "jen" mluví a žádná relevantní studie to nepotvrdila. Přírodní přípravky na jiné bázi nejsou příliš účinné. Existuje jasná odpověď ano/ne? Děkuji. AUTOR: Simona | 28. 02. 2012 13:26

MUDr. Livia Večeřová: Neexistuje jasná odpověď, skutečně jsou to jenom dohady. Ve své praxi jsem se nesetkala s nádorem prsu vyvolaným jenom používáním těchto diskutovaných antiperspirantů. Onemocnění má obvykle multifaktoriální příčinu.

Otázka: Ještě by mě zajímalo mám jít na mamograf a jsem po rekonstrukci prsu po té ablaci a mají mi mamograf provádět i na té rekonstrukci je to dobře? AUTOR: Jjiřina | 28. 02. 2012 13:23

MUDr. Livia Večeřová: Mamografie se provádí i na rekonstruované straně a toto vyšetření má skutečně smysl, lze ním vyloučit přítomnost recidivy.

Otázka: Dobrý den,maminka v 50.letech prodělala ablaci prsu,mi ve 46 letech vyoperovali malý karcinom.Lékařka mi navrhuje genetické vyšetření,ale rozhodnutí je na mne.Mám 18 letou dceru a bojím se o ni.Mám toto vyšetření podstopupit? Děkuji AUTOR: Jana | 28. 02. 2012 13:22

MUDr. Livia Večeřová: Genetické vyšetření bych spíše navrhovala Vaší dceři, protože má v linii dvě ženy s rakovinou prsu, aby věděla do budoucna jak často chodit na pravidelné prohlídky. Genetické vyšetření u vás, může pouze nabídnout, v případě že jste nositelka genu preventivní ablaci na druhé straně. Záleží pouze na Vás jak se rozhodnete.

Otázka: V r. 2004 parc.resekce l.sin+radioterapie,r.2010 nález recidivy DCIS l.sin,subkutánní mastektomie.Levý prs deformován,bradavka vtažená,převažuje tuk.slož. včet. DKK.Mám podstoupit rekonstrukci ? AUTOR: Hanule | 28. 02. 2012 13:20

MUDr. Livia Večeřová: O možnosti rekonstrukce rozhoduje Váš onkolog, podle současných dostupných vyšetření, které pravidelně absolvujete. Já osobně vidím rekonstrukci prsu smysluplnou, v případě, že nejsou žádné překážky ze strany onkologa.

Otázka: Moje žena měla rodinou zátěž,chodila na mamograf a stejně zemřela na tuto rakovinu.Samovyšetřením nic nezjistila,protože byl nádor velice malý a skrytý ani po jeho objevení jej nešlo nahmatat.Mám dvě dcery vůbec nejsem spokojen s postupem zdravotnictví u takto zatížených žen,není schopno sjim věnova AUTOR: davisson@atlas.cz | 28. 02. 2012 13:18

MUDr. Livia Večeřová: Rakovina prsu je onemocnění multifaktoriální, na vzniku nádoru prsu se podílí obvykle více činitelů, nejenom rodinná zátěž. Bohužel i mamografie asi v 15 procentech může být při malých nádorech falešně negativní. Vaše dcery , nevím v jakém jsou věku by mohly chodit na ultrazvukové vyšetření prsů, ale o odfeslání k tomuto vyšetření rozhoduje jejich gynekolog. V současnosti neexistuje právní forma, která by stanovovala sytém preventivních ulůtrazvukových vyšetření u mladých žen a dívek.

Otázka: Dobrý den.Nedávno jsem absolvovala vrámci preventivní gynekologicke prohlídky(bylo mi 45)mamograf a následně UTVZ,kde mi byl zjištěn v prsu útvar 2cm.Včera jsem byla na biopsii prsu.Známá patoložka mě postrašila,že to mám z DIANE 35. AUTOR: Oldřiška | 28. 02. 2012 13:14

MUDr. Livia Večeřová: Neexistuje důvěryhodná studie, která by potvrzovala zvýšený výskyt ložiskových změn v prsu po užívání antikoncepce a proto si myslím, že důvod Vaší bulky v prsu není užívání Diane 35.

Otázka: Dobrý den, před dvěma lety mi při mamografickém vyšetření našly v prsu neshlukující se mikrokalcifikace. Měla jsem jít po 10 měsících na kontrolu, ale nešla. Nemám žádné obtíže. Měla bych se podle Vás kontrolnímu vyšetření podrobit. Děkuji za odpověď AUTOR: Naďa | 28. 02. 2012 13:12

MUDr. Livia Večeřová: Již jsem vám odpověděla, Vaše otázka se vloudila do diskuze opakovaně asi omylem.

Otázka: Dobry den ,chtela bych se Vas zeptat zda je mozne provest mamografii drive vek 32 let ?Mam implantaty a potize s mastopatii.Dekuji Lenka K AUTOR: Lenka K. | 28. 02. 2012 13:11

MUDr. Livia Večeřová: Samozřejmně diagnostická mamografie nemá věkovou limitaci, pouze mamografie screeningová, preventivní která je od věku 45 let. V případě , že máte implantáty, doporučuji jako první ultrazvukové vyšetření a pak lze doplnit i mamografii, podle výsledku vyšetření.

Otázka: Dobrý den jsem po ablaci prsu a mám dvě dcery 26 a 31 let jak mají postupovat aby měli včas prevenci.Jak je třeba postupovat. Jsem po operaci 6 let. Dekuji
AUTOR: Jiřina | 28. 02. 2012 13:09

MUDr. Livia Večeřová: Důležité je v kolika letech jste onemocněla. Obecně platí, že Vaše dcery se budou počítat do skupiny žen rizikových ve věku, kdy jim bude o 10 let méně než Vám bylo v době onemocnění. V případě , že dcery užívají dlouhodobě antikoncepi doporučuji preventivní ultrazvukové vyšetření už teď.

Otázka: Dobrý den, zjistili mi dědičnou mutaci v genu BRCA1. Doktorka, kde docházím na onkoprevenci mi doporučila preventivně odstranit obě prsní žlázy. Myslíte, že je tento zákrok nutný a jak velké je riziko, že i pak onemocním rakovinou prsu?
Děkuji za odpověď. AUTOR: Michaela | 28. 02. 2012 13:08

MUDr. Livia Večeřová: Záleží kolik Vám je let, jestli se rodila, či ne. Nositelkám genu BRCA1 se doporučuje odstranění prsní žlázy,kdy se významně sníží riziko , že onemocní nádorem prsu. Naprosto minimální riziko je v případě že bude současně odstraněn při výkonu dvorec i bradavka. V případě, že jste nerodila, poraďte se se svým gynekologem, jestli zákrok nepodstoupíte až po porodech.

Otázka: Dobrý den, před dvěma lety mi při mamografickém vyšetření našly v prsu neshlukující se mikrokalcifikace. Měla jsem jít po 10 měsících na kontrolu, ale nešla. Nemám žádné obtíže. Měla bych se podle Vás kontrolnímu vyšetření podrobit. Děkuji za odpověď AUTOR: Naďa | 28. 02. 2012 13:04

MUDr. Livia Večeřová: Mikrokalcifika, které nevytvářejí shluky opravdu nebývají projevem závažného onemocnění, často doprovázejí menší cystické změny v prsu, nebo můžou být v tukové tkáni po minulém úrazu nebo zánětu. I u nedůležitých mikrokalcifikací je dobré udělat kontrolní mamografické vyšetření dle doporučení a proto by bylo dobrě, kdyby jste se na dané pracoviště objednala a vyšetření absolvovala.

Všechny položené otázky

Anketa

Co děláte jako prevenci proti rakovině?

Související wiki

 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © Economia, a.s. O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.