reklama

Alergie při sexu: Dráždivost přeroste v peklo

Alergie v posteli? Každý si většinou představí prach z peřin a roztoče. Jenže pěkně intenzívní problémy nás mohou zaskočit i při sexu. Záleží na tom, co používáte...

Foto: Profimedia.cz

Alergie v posteli? Každý si většinou představí prach z peřin a roztoče. Jenže pěkně intenzívní problémy nás mohou zaskočit i při sexu. Záleží na tom, co používáte...

Není to ještě tak dlouho, co odborníci teprve přišli na to, že mnoho nepříjemných a často i život ohrožujících problémů způsobují pacientům v nemocnicích nechtěně sami zdravotníci. Rukavice, kanyly, stříkačky, podložky atd - to vše bývá často vyrobeno z latexu, který umí spustit nebezpečné alergické reakce.

Neradujte se!

Ze stejného materiálu jako zdravotnický materiál však bývají vyrobeny také kondomy, nemluvě o různých erotických hračkách, oblečcích a pomůckách. Proto si dejte pozor na složení výrobku, který používáte, téměř vždycky existuje nelatexová náhrada.

Na začátku se tato reakce může zdát docela příjemná, neboť se zprvu projeví jako zvýšená dráždivost. Nadšení však brzy vyprchá, neboť ho vystřídá intenzivní a téměř okamžité pálení a svědění, provázené  zčervenání m a výsevem vyrážky.Může dojít k otoku nebo dokonce ke kožním lézím.

Pokud zjistíte přecitlivělost na latex, pak si dávejte pozor i na to, co jíte - existuje totiž zkřížená alergie a v případě latexu jsou rizikové fíky, ananas, papája a avokádo.  

Po celém těle

Někdy ale nepomůže ani  vzdát se prezervativu.  Sice vzácně, ale přece jen častěji, než jako alergie na vodu, se totiž objevuje také alergie na sperma. Někdy jde o reakci na jednoho konkrétního partnera, někdy na sperma obecně.

Při styku dochází buď ihned při styku nebo do 30 minut po něm k otokům, svědění, zadýchanosti, pálení a pupínkům.  Tato alergie se můe projevit jak na genitáliích, tak na všech ostattních částech těla, která s ním přišla do styku, tedy včetně trávícího traktu.

Podle jednoho výzkumu trpí tímto typem alergie dvacet až čtyřicet tisíc žen ve Velké Británii, což potvrzuje, že zas tak výjimečný tento problém zase není.

Chemie je chemie

Ženy, které nechtějí užívat hormonální antikoncepci, a přesto se chtějí nějakým způsobem chránit, často volí tzv. spermicidní krém. Právě u ně se někdy objevují značné nežádoucí účinky.

I tento krém bohužel u některých přecitlivělých žen vyvolává nepříjemné alergické projevy stejného druhu, jako u alergie na latex. Obdobné reakce . Stejné problémy však mohou vyvolat i u mužů, kde se příznaky alergie projeví na penisu.

Lidé s těžkou alergií mohou mít kožní reakci na jakékoli části těla, která přišla do kontaktu se spermicidem, včetně genitálií a rukou. odborníci upozoňují, že v takovém případě opakované použití spermicidu může způsobit těžké poškození kůže, či dokonce tzv. anafylaktický šok, kdy dochází k potížím s dýcháním a náhlému poklesu krevního tlaku.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama