reklama

Trápí vás nepříjemná migréna? Víme, jak ji zahnat

Nenechte své tělo trpět unavující migrénou! Víme, jak s ní bojovat

Těhotná
Těhotná | Foto: Profimedia.cz

Bolestí hlavy trpí devadesát procent lidí. Trpíme při chřipce, nemocech, ale za pár chvil odezní. Migréna je ovšem horší nepřítel. Nedejte se!

Migrénu bychom nepřáli ani svému nejhoršímu nepříteli. Bolest trvající od 4 do 72 hodin, nevolnost, pocit na zvracení. Poznáváte to? Víme, jak bojovat s migrénou.

Migréna versus bolest hlavy

Na občasné bolesti pomohou během několika minut lehké léky. Ve většině případů jde o nedostatek tekutin, či bolest způsobenou ztuhlými zády. Lékaře je nutné navštívit v případě, že jde o chronickou opakovanou bolest z napětí.

V případě migrény bychom měli navštívit lékaře vždy, když se objeví. Při selhání běžné terapie, je nutné nasadit speciální léky prosti migréně. Jejich dávky vám určuje ošetřující lékař. Bolest se převážně vyskytuje na jedné straně hlavy. Nával trvá přibližně čtyři hodiny až tři dny. Bolesti jsou prudké, pulzující. K těmto potížím se ještě přidává nevolnost, dávení, přecitlivělost na zvuk a světlo.

Spouštěčem je i čokoláda

Podle sdělených dojmů pacientek trpících migrénou je spouštěčem čokoláda, sýr a citrusové plody. Z alkoholu bychom pak měli vynechat červené víno. Největším nepřítelem je stres. Na paty mu šlape nedostatek spánku, hlad, změny počasí, menstruace a nepřetržitá fyzická námaha.

Lékem proti bolestem

Můžeme užívat aspirin, paralen, ibuprofen i efferalgan. Správný lék dokáže bolesti utišit, zmírnit migrénu. V případě, že je migréna už v rozjeté fázi, většina z jmenovaných léků nezabere. Nezapomínejte, že se nesmí kombinovat aspirin a ibuprofen. Mohli byste si přivodit vážné srdeční potíže.

Uvědomte si, že i tělo si dokáže na tišící léky zvyknout, a pak už musí přijít nařadu medikace od lékařů. Proto je dobré migréně částečně předcházet jinými způsoby.

Kdo se správně stravuje, nemá bolesti

Migrénu lze ovlivnit i skladbou jídelníčku. Určitě bychom měli zvýšit příjem tekutin. Dodejte svému tělu stravu bohatou na minerální látky - hořčík a draslík. Z vitamínů nesmí chybět B2. Jezte hodně listové zeleniny, kapusty a banánů.

Bolest souvisí s vysokým tlakem. Vyplatí se vyzkoušet fenyklové čaje. Pojídat petrželku a papriku. Určitě bychom měli omezit příjem soli a zvýšit denní příjem ovoce a zeleniny.

Bylinky a česnek

Česnek je všelék. Je pravým pomocníkem při zdravotních potížích. Při migréně je možné plátky česneku přikládat i na kůži. Nejlépe funguje na epicentru bolesti. Nezapomeňte ho přikládat obalený v gáze, aby nepoškodil pokožku.

Z přírodních léků určitě stojí za vyzkoušení sypané čaje. Výborné účinky má máta, majoránka, dobromysl a v neposlední řadě i zázračná guarana.

Guaranou proti migréně

Guarana v sobě ukrývá dvakrát víc kofeinu než káva. Povzbuzuje a bojuje proti únavě. Zvládne podpořit užité léky proti bolesti a zvýšit jejich účinky. Celkově zlepšuje náladu a předchází depresím. Vašemu organismu dodává energii. Ne nadarmo se dává guarana do energetických nápojů.

Když všechno selže

Nejlepší je zalézt si někam do soukromí. Dejte si do uší špunty a na oči obklad nebo jen šátek, abyste měli pocit úplné tmy. Zkuste pravidelně dýchat a v případě, že se podaří, nejlepší regenerací je spánek. Rozhodně se nesnažte s migrénou podávat nějaké výkony. Odpočívejte a relaxujte. Vaše tělo si s migrénou poradí.

 

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama