reklama

Existuje nemoc z bohatství?

S touto nemocí pacienta přivede k lékaři ukrutná bolest. Kloub postižený dnou - zpravidla a nejčastěji je jako první napaden dnou palec u nohy - je citlivý a velmi bolestivý, opuchlý, napjatá kůže na něm se leskne.

Foto: Profimedia.cz

ZÁLUDNÁ DNA

V první fázi (tzv. asymptomatická hyperurikémie) jedinec nepociťuje žádné varovné příznaky, má „jen" vyšší hladinu kyseliny močové v krvi.

S touto nemocí pacienta přivede k lékaři ukrutná bolest. Kloub postižený dnou - zpravidla a nejčastěji je jako první napaden dnou palec u nohy -  je citlivý a velmi bolestivý, opuchlý, napjatá kůže na něm se leskne.

Dna bývala označována za nemoc bohatých jedinců, kteří měli ve stravě dostatek masa i alkoholu. Dnes takovou možnost máme všichni.

Hladina kyseliny napoví

V naší republice trpí dnou asi desetina populace, nejčastěji muži mezi dvacítkou a čtyřicítkou věku. Kromě nadbytku masa i alkoholu má vznik dny na svědomí genetika.

„Asi čtvrtina lidí trpících dnou má pozitivní rodinnou anamnézu a tři čtvrtiny z nich mají vysoké hodnoty triglyceridů," říká revmatolog MUDr. Vladimír Pavelka.

Dna je nemoc záludná. V první fázi (tzv. asymptomatická hyperurikémie) jedinec nepociťuje žádné varovné příznaky, má „jen" vyšší hladinu kyseliny močové v krvi.

Jakmile se dostaví první akutní záchvat, mění se dosud zdravý člověk v trpícího pacienta.
Nejčastější je náhlá prudká bolest v kloubu, který zrudne. Zanítit se mohou také klouby rukou nebo ramene. Záchvat trvá do rána, ale i déle.

Klid před bouří

Poté následuje interkritické období: půl roku až dva roky je klid, nic se neděje, pacient nemá žádné příznaky onemocnění a na prožité se snaží zapomenout.

Mezitím se uzlovitá ložiska krystalků kyseliny močové (tofy) ukládají do kloubní chrupavky a okolí kloubu, případně do měkkých tkání, které se špatně prokrvují.

Tak se vyvíjí chronická tyfózní dna, v níž je postižena funkce kloubu a ten začíná degenerovat. Zcela výjimečně se kůže protrhne a vyteče hustý, křídově bílý výtok.

Léčbou je především dieta 

Pokud se vyšetřením moči a krve potvrdí onemocnění dnou, dostane nemocný léky ke snížení koncentrace kyseliny močové v krvi, případně takové, které podpoří její vylučování z těla. Někdy se podávají léky k úpravě pH moči, aby se zabránilo tvorbě močových kaménků.

V akutním stádiu pomáhají léky k zastavení zánětu (antirevmatika, analgetika). Bolestivá místa se doporučuje ledovat..  Úlevu přinášejí přírodní produkty: vojtěška, aloe vera, lopuch, pravidelná konzumace třešní.

Přísný jídelníček, hodně pití

Lékař seznámí nemocného s poměrně přísnou dietou, kterou by měl dodržovat, s potravinami vhodnými a rizikovými. Především se zcela musí vzdát alkoholu - především piva a červeného vína. Tuto přísnou dietu musí dodržovat i poté, co akutní stav pomine

Potraviny vhodné při dně

  • Tuky jedině rostlinné a za studena lisované
  • mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky)
  • zelenina a ovoce (mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, kokos, avokádo, hrozinky),
  • pečivo tmavé i bílé, hnědá rýže,
  • ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy kromě brusinkového)

Pacienti s rizikem onemocnění dnou by měli hodně pít: moč se tím zředí a hladina kyseliny močové klesá. Pozor: Při dně se nedoporučují diuretika - léky zvyšující tvorbu a vylučování  moči, která se podávají při hypertenzi a otocích. Zvyšují totiž koncentraci kyseliny močové v krvi. 

Co rozhodně nejíst:

Je to jednoduché: Všechna jídla s vysokým obsahem purinů. Patří k nim zejména:

  • maso, hlavně z mladých zvířat, vnitřnosti (ledvinky, mozeček, plíce, krev, morek),
  • uzeniny, masové extrakty (koncentráty, maggi, masox, sójová omáčka),
  • drobné ryby (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, očka, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby)
  • obilniny (celozrnné výrobky, kynuté těsto)
  • luštěniny (hrách, čočka),
  • zelenina (špenát, chřest, reveň, červená řepa, kapusta, květák, česnek)
  • živočišné tuky a bílkoviny (plísňové a tučné sýry)
  • rafinovaný cukr
  • alkohol (pivo, červené víno),
  • některé pochutiny (čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, marcipán, ostrá koření, hořčice) 

Tlustý král nesportuje 

Nedodržuje-li pacient dietu, případně pokud léčení dny zanedbává, postižený kloub může úplně zdegenerovat, tedy ztratit svoji funkci. 

Dalším rizikem je vznik ledvinových kaménků a ledvinové koliky. Neukázněný pacient je ohrožen jinými metabolickými poruchami (cukrovka, obezita, zvýšená hladina cholesterolu), vysokým tlakem a nemocemi oběhového systému.

Dně se také říkalo nemoc králů, ale žít jako král je lákavé a nezdravé. K zásadám solidního soužití s dnou patří udržet si správnou hmotnost, což se zpravidla podaří změnou jídelníčku. Od té už je jen krůček k pravidelnému pohybu. 

PhDr. Anna Vejvodová

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama