reklama

Ulevte si od bolesti z psaní na počítači! Stačí málo

Pokud patříte mezi ty, kteří sedí většinu pracovní doby u počítače a zatěžují nejen oči, ale i ruce, měli byste preventivně procviovat svaly

Foto: Michal Hemiks Toman

Dnes už bolesti svalů na rukou, které byly v minulosti doménou manuálně pracujících , patří mezi běžné civilizační choroby. Musíme se s problémy smířit, když jsme jim nedokázali včas předejít? Do jisté míry ano, ale je možné s bolavými svaly provádět cviky, které uleví.


Velmi efektivním cvikem je propletení prstů levé ruky shora přes hřbet ruky pravé a sevření levé v pěst. Poté pomalu svírejte prsty pravé ruky a v sevření chvíli vydržte. Ruce při cviku střídejte.Jednotlivé prsty lze procvičovat také v sedě u stolu, kdy v předpažení tlačíme vždy jednotlivým prstem proti hraně stolu a ostatní prsty se snažíme mít volné.

Zvláštní pozornost palci


Napětí často pociťujeme v palci, proto je dobré mu věnovat zvláštní cviky.V sedě předpažte a prsty pravé ruky rozevřete. Palcem a ukazovákem levé ruky obejměte hřbet pravé ruky tak, že prsty budou vloženy mezi palec a ukazovák pravé ruky. Horní ruku sevřeme v pěst a chvíli sevřenou držíme. Poté sevřeme i druhou ruku. Otevíráme opět postupně.Cvik střídáme a ruce vždy protřepeme.Ještě jednodušší je cvik na protažení svalů palce a dlaně. V sedě položte ruku dlaní na podložku, zápěstí držte rovně. Ukazovákem druhé ruky pomalu odtahujte palec od ukazováku co nejvíc, ostatní prsty musí zůstat uvolněné. Odtahovat palec můžete i směrem vzhůru, ale pozor na vzdálenost od podložky, která by neměla být větší než pět centimetrů.

Existuje mnoho obdobných cviků a příruček, které vám poradí, co s bolavými svaly na rukou. Pokud vám toto vše připadá složité, nebo se vám do toho prostě nechce, existuje ještě jednodušší řešení. Kupte si tzv. antistresový míček, nejlépe středně tvrdý, a prakticky kdekoli ho můžete mačkat, čímž opět procvičíte dobře prsty. Zkrátka nemusíte brát podobnou bolest jako nutnou daň svému zaměstnání, se kterou se musíte smířit, protože se proti ní dá poměrně jednoduše bojovat!


 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama