reklama

Nebezpečí ve vašem domě? Ano, alergie!

Trápí vaše děti alergie? Problém může být i u vás doma!

Foto: Profimedia

Alergie u dětí v současné době stoupá. Alergeny na nás působí z vnějšího prostředí, ale alergičtí můžeme být i na nástrahy uvnitř domu. Na trhu je mnoho řešení, jak si poradit s alergií ve vašem domě.

Ať jsou naše děti alergické nebo ne, je třeba dodržovat pravidla větrání, správného topení a hygienické návyky. Získat alergii na něco v našem domě, nám značně znepříjemní život. Dbejte o své zdraví!

Alergická onemocnění u dětí

Alergická onemocnění celosvětově rostou a zejména to platí u dětí. Až devadesát procent svého života trávíme uvnitř budov, obklopení moderní technikou. 40 procent lidí má doma zvířecí mazlíčky. Alergie v dětském věku je mnohem častější než u dospělých lidí. Alergií podle studií trpí 20 procent světové populace. Alergická onemocnění nejsou omezená na specifické sezóny. Alergeny nás trápí po celý rok. V České republice je přes 2 milióny lidí, kteří jsou na něco alergický.

Ovlivnění vzniku dětských alergií

Velký vliv má určitě dědičnost a dále rizikové faktory v prvních šesti měsících života. V okolí narozeného miminka by se mělo snížit používání chemických látek, nechodit s dítětem do nového interiéru po vymalování s novým nábytkem a záclonami. Organismus by mohl nepřirozeně zareagovat na prostředí ekzémy a později i alergií.

S alergií a ekzémy souvisí i astma. S tím je spojené špatné ovzduší a stresující životní styl. Výskyt astmatu dle výzkumů také souvisí se změnou klimatu. Lidé se snaží své děti chránit před venkovními alergeny tím, že je zavírají doma, ale to není ten správný způsob, jak se dětské alergii ubránit.

Alergeny v domácím prostředí

Příznaky alergie jsou kýchání, plný nos, únava, bolesti hlavy a slzení očí. Určit to na co je dítě alergické, je velmi těžké. Alergie způsobuje poruchy spánku a špatný výkon ve škole. Záleží, jak moc se kolem domu práší, jak moc topíme a větráme. Děti mohou mít problém s roztoči, kteří jsou téměř neviditelní. Taková astmatem. Roztočům pomáhá velká vlhkost a teplo.

Dalším nezvaným hostem je plíseň. Vlhké zdi jsou ideálním místem k jejich vzniku. Je třeba intenzivně větrat v přechodném období. U dětí způsobují dráždivý kašel a rýmu po celý rok.

Podobně jsou na tom alergeny z domácích zvířat. Alergeny koček jsou extrémně lepivé, takže je nevědomky můžeme přinést na oblečení nebo na botách. Do domácího prostředí se dostanou i pyly, které létají vzduchem. V kombinaci s prachem jsou velmi nepříjemné nejen pro alergiky.

Nepříjemný je i prach, který obsahuje částice organického i anorganického původu. Najdete v něm alergeny roztočů, spory, plísní, uvolněné alergeny ze zvířat a pokojových rostlin. Stejně nepříjemný může být pro alergiky oxid dusíku, který vzniká při použití plynového sporáku.

Hlavní příčiny výskytu alergenů v domácím prostředí

Hlavní příčinou alergie v domě je nedostatečná výměna vzduchu. Musíme odvádět vlhkost, která vzniká při dýchání. Čerstvý vzduch může snížit množství alergenů v místnosti. Pokud máte strach z pylových část, je třeba větrat mechanicky s pomocí čističek vzduchu. V současné době je tento trend nového bydlení na vzestupu. Ideální volbou jsou nízkoenergetické pasivní domy. Systém řízeného větrání přivádí čerství vzduch a současně odvětrává oxid uhličitý. Pomocí filtrů se zamezí přísunu pylu do bytu.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama