reklama

Necvičíš? Neudržíš!

Pro ženy, které jí trpí, se inkontinence stává velkým společenským a emocionálním problémem. Znemožňuje jim obvyklý aktivní život a stává se pro ně doslova noční můrou. Cvičte, vyhnete se potížím!

Foto: Profimedia.cz

Pro ženy, které jí trpí, se inkontinence stává velkým společenským a emocionálním problémem. Znemožňuje jim obvyklý aktivní život a stává se pro ně doslova noční můrou.

Točí se váš život kolem močového měchýře a potíží s ním spojených? Bojíte se zakašlat, zasmát se nebo vzít něco těžkého, případně se vzdálit "od základny", protože jinak by došlo k mokré katastrofě?

Aktivní až moc

V tom případě je nejvyšší čas s tím začít něco dělat.  Navštivte odborného lékaře - urolog se specializuje na problémy s močovými cestami; urogynekolog se zaměřuje na urologické potíže u žen.

Inkontinence může mít nejen mnoho důvodů, ale i projevů. Podle toho se liší i léčba. Jedním z příznaků je hyperaktivní močový měchýř

K jeho projevům patří:

  • močení 8-krát nebo víckrát během 24-hodinového období (frekvence)
  • močení 2-krát nebo víckrát za noc (časté noční močení nebo nokturie)
  • náhlá nutnost okamžitého močení (urgence)
  • náhlá nutnost okamžitého močení následovaná malým únikem moči nebo pomočením (urgentní inkontinence)

Tento problém postihuje především ženy. Muži však mohou pociťovat podobné příznaky následkem zvětšené prostaty, což je však jiné onemocnění.

Doběhnete včas?

U zdravého močového měchýře dochází k normálnímu stažení a uvolnění. Když je  močový měchýř plný, jdete na toaletu. Při hyperaktivním močovém měchýři můžete pociťovat, že musíte jít na toaletu ihned, protože svaly močového měchýře nefungují správně, protože dochází k jejich mimovolnému stažení.

Když k tomu dojde, mozek signalizuje tělu, že močový měchýř je plný (i když to nemusí být pravda). Náhle vás přepadne urgence jít se vymočit a vy nemusíte být schopni nutkání ovládnout nebo stihnout dojít na toaletu včas.

Někdy potřebu močit častěji způsobují infekce močových cest, která se však vyznačuje pálením. Měla by být vždy vyšetřena a okamžitě léčena odborným lékařem.

Ochablé svaly?

Podpůrné svaly kolem močovodu udržují moč v měchýři. Pokud jsou oslabené, může uvolnění moči způsobit i malé množství tělesného napětí, včetně běžných aktivit a projevů, jako je kašel, smích, kýchání, cvičení, a dokonce i jen rychlá chůze.

Mnoho lidí pociťuje najednou příznaky jak stresové inkontinence, tak i hyperaktivního močového měchýře.

K inkontinenci z přeplnění dochází, když je močový měchýř stále tak naplněný, že z něj často uniká moč. Tento typ inkontinence mohou způsobit oslabené svaly močového měchýře nebo překážka v močovodu.

Nervové signály z močového měchýře může snížit vliv cukrovky nebo jiného onemocnění a pak dojde rovněž k přeplnění.

Zacvičte si, pomůže to!

Některé typy inkontinence lze řešit speciálním cvičením. Jde především o stresovou inkontinenci a smíšenou inkontinenci.

Pravidelné a kvalitně prováděné cvičení zpevňuje břišní svalstvo i svaly pánevního dna, včetně svěračů, které uzavírají močovou trubici. Právě speciální cviky vás naučí svěrače vědomě stahovat a uvolňovat. Toto cvičení je nejvíce vhodné při námahové inkontinenci, kdy dochází k úniku moči při zvýšeném nitrobřišním tlaku, zakašlání, aerobiku, apod. Víc vám poradí na www.studioprozeny.cz

Oblasti, které procvičujeme:

  • Gymnastika pánevního dna 
  • Zpevnění svalstva pánevního dna včetně svěračů močové trubice 
  • Speciální cviky vás naučí svěrače vědomě stahovat a uvolňovat 
  • Provádí se nácvik daného postupu cvičení

Nejlepší je prevence

Speciální sestavy cviků na posílení pánevního dna jsou nejlepší prevencí sestupu rodidel a poševních stěn věkem, stárnutím tkání v klimakteriu, i při některých vrozených onemocnění vazivových tkání.

Posilujte, máte-li za sebou opakované těžké porody plodu, trpíte-li chronickým kašlem, zácpou nebo vykonáváte těžkou fyzickou práci.

--------------------------------------------------------------------------------

Problém s inkontinencí? Navštivte nejbližší ordinaci urologie.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama